Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Hotovost je omezující, mohu utratit jen tolik, kolik mám v peněžence. Ale co když jdu s rodinou kolem dražší restaurace, která by mě svou nabídkou nalákala? Tak má smůlu. Půjdu tam, kde mě omezuje jen výše konta, ne peněženky.

3 2
možnosti
MB

Však jo, nikdo vás nenutí konzumovat služby tam, kde nechcete, zákon nabídky a poptávky.

11 0
možnosti
Foto

Osobně provádím drtivou většinu transakcí bezhotovostně, přesto mám v peněžence přiměřený obnos pro případ, že by se stalo cokoli. Je to pořád jenom technika, která může kdykoli selhat. Před chvílí jsem navyšoval elektronicky kredit na kreditové jízdence RegioJetu - a ejhle, na první pokus se nezdařilo (resp. zvýšilo mi to kredit o 0 Kč, což je k ničemu), až na pokus č. 2 - postup byl v obou případech stejný. Čili: bezhotovostní placení vyžaduje v ideálním případě stoprocentní spolehlivost systému, což ve světě řízeného nedokonalými lidmi nelze nikdy garantovat. Proto chápu ty, kdo k tomuto způsobu placení mají nedůvěru a preferují hotovost.---Ale k podstatě věci: nechat věcem přirozený vývoj a hlavně nic úředně nenařizovat či nezakazovat. Ovšem i podnikatel musí mít svobodu volby. Nechce-li přijímat karty, měl by mít jedinou povinnost - viditelně o tom klienty informovat. Platí i v opačném případě (pokud by někdo nechtěl přijímat karty). Na druhou stranu platí "pokrok nezastavíš", tzn. život bez osobního účtu v bance a stím souvisejícími záležitostmi (karta aj.) bude víc a víc nemyslitelný a lidé tento "pokrok" odmítající budou nuceni se podřídit. Je to jen otázka času. A abych se dotkl myšlenky autora v úvodu. Zakotvení "práva" na hotovost do ústavy považuji za levicový nesmysl - stejný, jako kdybychom mi starší, kdo jsme ještě jezdili vlakem taženým parní lokomotivou chtěli prosadit do ústavy "právo" na tento druh dopravy, ostatní ať si jezdí třeba českým šinkansenem.---PS: Blahopřeji k obsáhlému výkladu, který Vám poskytla na Blogosféře paní RK. Mohu se zeptat s J. Paroubkem: Kdo z nás to má?

https://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/

4 1
možnosti

100% nelze garantovat lidi nelidi, je zapricinena samotnou podstatou sveta (kde se entropie neustale zvysuje)

0 0
možnosti
PN

P83a74t56r76i12k 59N81o45v61ý

24. 7. 2023 10:54

Používám obojí, ale raději mám hotovost. Líp se kontroluje rozpočet. Tedy pokud máte tu potřebu...

6 0
možnosti

me se lip kontroluje pres ucet, ale hotovost neodmitam, protoze v nekterych situacich je nenahraditelna (napr. kdyz se rozbije terminal, to uz jsem zazil mnohokrat )

0 0
možnosti
PK

Dokud stát bude vydávat oběživo a bude jejím garantem, tak bude možné plati v hotovosti a těžko bude někdo moci takovou platbu odmítnout (vyjma situací upravených zákonem, jako je max. výše platby v hotovosti). Pokud nebude oběživo vydávat, lidé přejdou na jiný systém - třeba zlaté plíšky. Cestu si najdou vždycky.

1 0
možnosti
MB

Paranoici si vzpomenou na demokratickou Kanadu, ve které v době covid games účastníkům protestů a jejich podporovatelům blokovali bankovní účty. Musím psát něco dalšího?

31 2
možnosti
RC

Jak mi zablokuji bankovni ucet v cizine?

1 20
možnosti
AK

Jak prosím souvisí platby v hotovosti a EET? Jakože při používání EET nelze platit hotově? Tohle je komické!

9 0
možnosti
RC

Jak? Jednoduse: platby cash mely jit pres EET.

0 0
možnosti
JS

Zrovna jsem napsala recenzi na restauraci, kde neberou karty a ještě mají před podnikem bankomat, takový ten co nepatří bankám a za výběr pěkně zaplatíte... No mě už tam neuvidí. Jinak souhlasím, je to paranoia a musím říct, že je úsměvné, jak si tito lidé myslí, že zrovna oni „Velkého bratra“ zajímají

2 13
možnosti
OU
PS

P71e97t38r 30S69i81m48a

24. 7. 2023 9:05

Nejde o placení kartou..jde opravdu o svobodu .přemýšlejte..nebudete mít v pripade bezhotovostní ekonomiky nic.vas život a vaše tkz peníze bude vlastnit banka potažmo stát .a vy?jednoho dne se vzbudite půjdete si koupit burta ale Šmoldas pacholka..velký bratr uvidí že jste jich za měsíc snědl již 5 tudíž vám zablokuje platbu .a podobným způsobem tohle bude platit v každé vaší činnosti kde teď máte své fyzické peníze ..až je nebudete mít?budete spoléhat na to co vám bude povoleno.jidlo.piti.zabava.zdravi.cestovani Irena nákup rohlíku..EU to již připravuje ..sociálně ekonomická. ekologický kredit tomu říkají.budete otrok..a budete žít a kupovat nebo cestovat jen tak jak vám bude povoleno..Fyzické peníze jsou svoboda.coz s elektronickou platbou skončí..a když se stát spolu s bankou rozhodnou že vaše peníze zdání 50%..prostě je zdání a neuděláte nic.😁

20 4
možnosti

no nastesti jsou i jine veci, nez jen penize ;)

0 0
možnosti
PS

Tak tento článek může napsat někdo kdo nechápe tu touhu státu vědět za co občan utrácí. Ten kdo to psal nemá ponětí o CBDC a že zrušit hotovost je první nutný krok.

Přečtěte si něco o CBDC ten svatý grál naprosté kontroly toků peněz. Pak vám dojde že zrušení hotovosti je první krok a protože ti co se zajímají kladou odpor je tedy třeba těm méněschopným předkládat ty obrovské výhody zrušení hotovosti. Pak ti co co se nezajímají a nechápou boj za zachování hotovosti píšou blogy jako tento.

22 1
možnosti
RC

A clanek je snad o zruseni hotovosti? Nebo jste cetl neco jineho?

3 14
možnosti
ZH

Byť drtivou část plateb řeším bezhotovostně, tak bych cash only do ústavy klidně dal. Když vidím ty dnešní progresivní magory (dříve náckové, fašouni a bolševici), tak to vidím spíše jako pojistku proti blbým politickým nápadům.

24 2
možnosti
  • Počet článků 1315
  • Celková karma 32,79
  • Průměrná čtenost 2990x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.