Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J73i23ř15í 31B16o75č28e91k

24. 7. 2023 19:21

Pokud má být právo platit hotově, musí být logicky i právo platit kartou

1 2
možnosti
ZH

Ze zákona máte právo platit třeba také směnkou nebo naturáliemi. Ale chybí tu povinnost na druhé straně takovou platbu přijmout.

6 1
možnosti
Foto

P45e32t58r 93K56o53u67ř17i18l

24. 7. 2023 18:04

Kdo okusil bezhotovostní platbu kartou, nebo mobilem či hodinkami bez zadávání PIN, asi už těžko bude dobrovolně tahat peníze z peněženky. Ta pohoda placení je prostě neoddiskutovatelná.

Zdroj: https://flaska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=804418

Okusil jsem a stejně platím hotově.

15 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
4 1
možnosti
LH

A lepší argument než "oni jsou paranoici" Flaška nezvládne?

9 1
možnosti
Foto

Často s Vámi souhlasím, ale nyní nikoliv. V případě vyřazení bankovního systému z provozu (válka, přírodní katastrofa, dlouhodobý výpadek elektřiny) je hotovost nezastupitelná.

13 0
možnosti

Hlavně ale zneužití - viz níže

3 0
možnosti
PV

Hmmm.. to by nebyl pan Flaška, aby neobhajoval v té či oné formě nastupující liberální totalitní neomarxismus, kterému momentálně leží hluboko v žaludku existence plateb v hotovosti. Když ony platby bezhotovostně jsou přitom tak skvělé, jedinečné, pohodlné...

Jedním z nejcharakterističtějších znaků každého totalitarismu je snaha plně ovládat a kontrolovat naprosto každý aspekt našich životů. Hotové peníze jsou pro každého totalitáře zatím problém - protože totalitnímu zřízení neumožňují důslednou kontrolu jednotlivce - člověk si utrácí peníze, za co chce. A když někdo chce peníze dokonce někomu darovat (třeba režimem pronásledovanému člověku, jak tomu bylo svého času v případě T. Robinsona), tak nad tím totalitář taky nemá kontrolu. Což jej přivádí ke vzteku.

Spolu s likvidací hotovosti se však před každým totalitářem rozprostře ráj netušených možností. Stávkuješ proti vládě? Sebereme ti peníze (jak to udělala kanadská vláda protestujícím řidičům v době covidu). Jsi nepohodlný pro vládu (jak to pocítili např. Tommy Robinson či Nigel Farage) - nebudeš mít účet a nezaplatíš si ani právníka, který by tě proti svévoli státu ochránil. Chybí státu či bance peníze? Tak ti je seberou jednoduše z tvých bankovních účtů (jak to udělali svého času na Kypru).

Likvidace hotovosti umožní totalitnímu liberálnímu zřízení dokonale kontrolovat veškeré naše útraty. Chceš si koupit deset rohlíků a půl kila masa? Automatizovaný systém propočte, že bys tímto nákupem překročil uhlíkovou stopu, kterou ti moudrá liberální vláda pro tento měsíc určila ? Máš smůlu. Dostaneš pět rohlíků a půl kila brambor. Chceš natankovat plnou nádrž benzínu? Máš smůlu - limit určený vládou pro tento měsíc jsi už naplnil, nezaplatíš respektive nedostaneš nic.... Zkrátka kontrola všeho a všech. sen každého bolševika.

Takže závěr: Ano pane Flaško. Ať se vám to líbí nebo ne , ale peníze a právo na platbu hotovostí skutečně představují pro svobodnou společnost jednoznačnou a nezaměnitelnou svobodu.

35 2
možnosti
MB

Totalitáři typu pana Flašky budou argumentovat, že slušní a podle zákona se chovající lidé se nemusí ničeho obávat.

Stačí přece jen poslouchat, nosit roušky, nechat se očkovat, zůstávat doma, řídit auto podle přepisů, zastávat ty správné názory...

21 1
možnosti

V číně se prý i sebemenší útrata platí elektronicky, mobilem a pře QR kód....tam už nemají ani karty.......prý i žebráci mají terminály...takže jsou v tom nesrovnatelně dál než my....přesto jak jsem psal níže...systém sociálního kreditu, kontrola státu a bank nad lidmi, zabavování peněz, rušení účtů, zamítání nevhodných transakcí....to chceme i u nás????

14 1
možnosti
MB

Někteří evidentně jo.

10 0
možnosti

Jen nehotovostní platby znamenají kontrolu bank a státu nad lidmi...případně je možný systém sociálního kreditu jako v číně.....zrušení účtu, zabavení peněz, jen povolené trnasakce, perzekuce.......nemyslím teď ale může se to úpodle mne v něco takového vyvinout...no a paradoxně pětikolka zrušením eet nahrála bezhotovostním platbám...podnikatelé nejsou andílci

4 1
možnosti
TV

ne ted? V Kanade uz jasne predvedlli, kam by to vedlo.

1 0
možnosti
Foto

O ekonomické gramotnosti populace svědčí, že nedokáže odhalit nebezpečí, spočívající ve zrušení hotovosti.

Hotovost sama není svoboda, ale její odstranění je krok k dalšímu ovlivňování našich životů státem - či bůhví kým. Příkladem je příběh N. Farage, kterému banka odepřela služby kvůli jeho politickým projevům.

Bankovky a mince jsou garantovány státem, nic dalšího není třeba; ke kartě je třeba mít účet v bance, která na tom parazituje.

Jednodušším lidem je vštěpováno, že hotovost = šizení. Přitom vydávání účtenky nemá se způsobem platby nic společného.

Po zhroucení celé digitalizace asi nezbude nic jiného, než barter - oprav mi chlívek za 10 vajíček.

13 2
možnosti
Foto

Kde mi neumožní platit bezhotovostně, tam prostě nenakoupím. Takhle jednoduché to je

3 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
8 3
možnosti
Foto

Vždycky si vzpomenu na to, jak kdysi dávno dříve konspirátoři tvrdili, že je stát sleduje prostřednictvím těch kovových proužků v bankovkách. Dokonce si pamatuju i na nějakou scénu z českého filmu (teď si zaboha nemůžu vzpomenout v kterém to bylo), tak tam jeden takový trhá tisícovku a ukazuje právě ten kovový proužek..... No nic se nezměnilo - tihle blázni tu byli a budou vždycky.

2 14
možnosti
MB

A schválně, kolik lidí v reálu věří, že ten proužek je "sledovací"? 50? 100?

Ale chápu, každá možnost kopnout si do názorové opozice je vítána.

12 1
možnosti
  • Počet článků 1315
  • Celková karma 32,98
  • Průměrná čtenost 2990x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.