Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Při českém mudrování nad pivem bych rázné prohlášení 'Ať ty darmožrouty vyhodí' ocenil. Ale na blogu kvalifikované kvalifikované ekonomky bych přece jen čekal něco sofistikovanějšího.

0 1
možnosti

Sta tisice je asi prehnane, ale v principu je to tak.

Aby se dalo vyhazovat ve velkem, tak by se napred musela zjednoodusit legoslativa a dalsi procesy, a do toho se nikomu nechce.

Namatkou ... justice a soudni spory se protahuji, protoze se lidi donekonecna omlouvaji ze zdravotnch duvodu. Nemuzes jednou? fajn. Nemuzes podruhe? Tak to bude bez tebe.

To same s vymyslenim dotaci, kde jsou naklady na administraci (a s tim i potreba pracovnich mist) tak vysoke, ze na administraci nekdy padne i vetsi castka, nez co se rozdeluje. (viz. treba dotace na zalesnovani pro soukrome osoby).

A aby toho nebylo malo, stat posila 10tky mld. neziskovkam. Dival jsem se, ze je jich v CR zaregistrovano 150,000 ! ... velka cast neziskovek produkuje jen nejake "reporty" apod. (tzn. ze jejich hlavni naklad je lidska prace). Pokud vezmu jednoho cloveka s 50k hrubeho, naklad na nej je tak 1 mil. rocne (zaokrouhleno s odvody, vybaveni, skoleni atd. atd.). Pokud stat utne 1mld, utne v neziskovem sektoru orientacne 1000 pracovnich mist. A tam je prostoru az az.

Tak jsem se po ranu vykecal a jdu tvorit hodnoty :)

1 0
možnosti

Asi jsme si vybrali špatně? Rakušané mají výrazně vyšší životní úroveň a a ni v roce 1955 je nenapadlo zavést socialismus! Raději se stali neutrálními, než socialismus! Také jejich důchody jsou jinde. Pláčeme dobře, ale na jiném hrobě! A byrokracie prostupuje celou EU a ten kdo to platí je ze sektoru průmyslu a služby! Neznalost neomlouvá, ale nařízení, vyhlášek a zákonů jsou tisíce, možná desetitisíce? EU j obdobou RVHP, ale s většími pravomocemi!? To je neudržitelné. Asi je nutné udělat průmyslovou revoluci oproti darmojedům z Bruselu a těm tuzemským?

1 1
možnosti

J78a74r74d46a 36F88i22c48e66k

10. 6. 2023 14:15

Úředníků, potažmo státních zaměstnanců neubude. (Empirická zkušenost.) Kapříci si sami rybník nevypustí. Když už tak jen dojde na nějaké škatulata hejbejte se, jak v devadesátých letech, kdy policejní úředníci přešli z DI policie na dopravní odbory úřadů s rozšířenou působností.

S postupem času úředníků a s tím i byrokracie jen přibývá.

A bohužel myslím, jsem přesvědčen, že tomu bude tak dlouho, dokud budou alespoň nějaké zdroje na financování. Až jednou zdroje dojdou (už nám nikdo nepůjčí) nebude to vůbec pěkné.

6 0
možnosti

Paní autorka už tady do nás snad dva a půl roku buší hlava nehlava jak na nás spadně šílená krize jako 1929. Přestože trpíme pod ekofašizmem greendealu, přestože ceny energií vyletěli v jednom roce o více jak 100% tak pořád nějak se jí nedaří tu krizi spustit. Ano práce a zakázek atd může na určitou dobu být méně, ale pořád se nejedná o nějakou krizi. Když použiju slova jednoho z nejlepších investorů světa Warrena Buffeta "žádný finanční analytik nikdy nedokázal přesně předpovědět krizi". Tak by to paní autorka už také mohla přestat dělat a také přestat šířit svou skepsi mezi normální lidi. Už tak je toho na ně moc.

2 9
možnosti

Dva a půl roku? To přidejte :-D

1 0
možnosti

Mně se líbí, že se má vyhazovat vždy jen někdo a někde. Proto říkám, že když vyhodit tak s nadsázkou všichni. Obecně tady chybí jasné vize a cíle. Chtěl bych slyšet, jak si představujeme třeba střední třídu v ČR, kdo do ní má patřit, kolik má vydělávat, na kolik dětí vydělá...? A vydělá vůbec? Chtěl bych vědět, jak si představujeme město, vesnici, kdo na ní má žít, jaké benefity má čerpat? Kolik má stát bydlení, kolik policistů chceme, atd. A nemíním tím příkaz, je to představa. O tom má být debata, to je život v ČR. A ne že tady v nouzi vytáhnu králíka z klobouku, zavedu dvacátou pátou daň, tady něco škrtnu a tuhle někoho vyhodím. Mám splněno..

Sčítáme obyvatele, vyplňujeme dotazníky, takže základní data z předchozích let jistě máme... Je to pouhá statistická kratochvíle nebo má i další význam? A proč to říkám?

Protože podle toho má vypadat stát, struktura daní a jejich výše i regulace.

Základní pravidlo by mělo znít, že pravidla platí a daně se platí. Z daní ten stát žije. Úplnou náhodou poslední dobou roste hotovostní platební styk. Čím to asi bude? Jsou dvě možnosti, buď ochota danit není tak velká, jak se v některých kruzích myslelo, nebo jsou daně příliš vysoké a dotyčný by se neuživil. Ovšem tady má přijít ona vize. Vize, jestli např. chceme, aby na takové a makové vesnici byla hospoda jedna, dvě nebo žádná... Přesněji, jestli má vůbec šanci se tam uživit. Jestli chceme, aby tam byla kadeřnice, obecně jaký potenciál pro služby zde existuje. Nic, co by nebylo možné alespoň přibližně zjistit. A podle toho lze také usoudit na chování lidí.

Není to o tom něco řídit, je to o tom mít představu, čeho chci a můžu dosáhnout jaké kvality života a hospodářského vývoje. Teprve to by znamenalo platná pravidla a daně, a tím i jasné nastavení trhu práce, protože každý člověk musí někde bydlet, potřebuje základní služby, dopravu a teprve potom může pracovat.

Se značnou nadsázkou: Možná máme nejen hodně úředníků, ale i hospodských, takže všechno prože.rem.

Nic proti nikomu.

0 2
možnosti

M92i41r23e13k 91Ř21í53h75a

9. 6. 2023 13:50

To je zase snůščka blbostí. Začnu úředníky státu. Ne opravdu to nemůže dělat každý, obecně státní zaměstanci mají vyšší vzdělání a kvalifikaci. Většina míst co se poptává je na pro nízko kvalifikované zaměstnance a to určitě někdo, kdo má na to dělat pro stát (jako třeba v té nové digitální agentuře) nebude řešit. Ti co žádají větší peníze jsou lidé s nižší kvalifikací a ti vyhrožovat, že odejdou ke státu ani nemohou. Stát by je nevzal Ano mlžeme snížit počet ministerstev, ministrů a zřejmě i lidí co řeší nesmyslmé agendy EU ale zřejmě to nepomůže mnoho zaměstnavatelům co sshání lidi - potřebují někoho s plně jinou kvalifikací. Problém je, že řada zaměstnavatelů se chová k lidem jak k nevolníkům a začíná se divit že lidi nebudou za almužnu dělat. Prostě si musí majitelé a akcionáři trochu snížit zisky aby nalákali zaměstnance. Pro stát je mnohem lepší když je nezaměstnanost co nejnižší a hladina platů vysoká - dostává velké odvody od těch co pracují a částka kterou musí vyplatit na dávkách je o to nižší. Tož asi tak.

3 16
možnosti

Problém je jen tím proč má tolik lidí "pracovat" pro stát. Když je ti spíše že stát dělá pro ně. Tedy my z našich daní. A už vůbec nechápu proč mají mít vyšší průměrný plat než mzdy v soukromé sféře, která na to vydělává. Takže buď jsou tak vzdělaní a efektivní, že bych jich mělo být méně, nebo efektivní nejsou a pak by měli dělat za méně. A ne jen práci pro práci. Stejně je to jen přendávání peněz z hromady A na hromadu B.

Neberu práci pro státní podnik, který třeba vydělává a pro samosprávu. To je skutečná práce. Ne jen razítka.

8 0
možnosti

Paní účetní, pište prosím o tom o čem něco víte. Co blok to blábol. Děláte s Lipovskou účetním jen ostudu.

3 19
možnosti

Pozastavuji se nad "žádají nehorázné mzdy".

Naopak se domnívám, že sbližováním úrovně mezd s okolními zeměmi (na západ) se podaří eliminovat podniky s mizernou přidanou hodnotou a tím uvolnit pracovníky jinam.

Řečeno jednoduše: když budou lidi dražší, budou dělat méně zbytečností a víc užitečných věcí. A to je přece i zprava tohoto článku, ne?

8 5
možnosti

Marná sláva - pokud zdatnému elektrikáři nedáte těch 3000 - 4000 EUR - jako v Německu, či Rakousku, tak zubem času tady žádného zdatného elektrikáře nenajdete.

Politikové a státní zaměstnanci nám do zahraničí neutečou.

10 0
možnosti

Docela komunistické řešení - úředníci do výroby! Je jasné, že naše administrativa je přebujelá, ale stejně jak postupem let bobtnala, měla by postupně (ale samozřejmě rychleji) zeštíhlovat. Vyházet najednou spoustu lidí, vesměs vysokoškolsky vzdělaných, a poslat je do fronty na Pracovní úřad, nebo rovnou k výrobnímu pásu, to asi není řešení, které by si soudný člověk představoval.

7 13
možnosti

Ona je komunista. pachtovala se s komunistama z Trikolóry.

1 9
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,32
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články