Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A tak mě napadlo, až ty Voyagery a Pioneery jednou třeba někam doletí, jaký je potenciál k odezvě? A bude ji mít ještě kdo přijmout?🤔 #sameocasky

0 0
možnosti
Foto

Omlouvám se za nablblý hashtag, nějak mi nedošlo, že nejsem na sítích...

0 0
možnosti

Děkuju a přeju krásný den, Jiří.

1 0
možnosti
Foto

Lidstvo podle mne půjde tímto směrem: Ve vesmíru se vybudují obrovské umělé Kosmické Ostrovy s biosférou uvnitř, kam se odstěhují ze Země nejen lidé, ale i příroda, flóra a fauna. Zvané též Kosmické Kokony, jelikož díky svému oválnému tvaru a bílé barvě vnější izolace budou připomínat gigantické mnohakilometrové zámotky (kokony), ve kterých je Život ukryt před vražedným kosmem a jimiž se bude rozšiřovati po celém Vesmíru.

Uvnitř se postaví města i krajiny, řeky a jezera, louky a lesy, vše plné zvěře, ptáků, ryb i hmyzu. V nových kosmických tělesech nebudou lidé žít stísněně a chudě jako na dnešních vesmírných stanicích, leč uprostřed ohromných botanických a zoologických zahrad.

Aby ekosystém umělého Kosmického Ostrova byl opravdu autonomní, sebeudržující a stabilní, bude muset jeho velikost býti stejná jako velikost přirozených pozemských ostrovů , t.j. mnoho tisíc kilometrů čtverečních. Taková rozloha zároveň odstraní pocit stísněnosti - aby se obyvatelé cítili jako ve volné krajině, nesmí být vidět jeho konce. Neboli rozměry NeOs(CMC) musejí být větší, než normální dohlednost, která obvykle činí 20 - 30 kilometrů.

Zpočátku ovšem se budou stavět Ostrovy podstatně menší - 100 až 1000 krát - a skromnější ; za pár století však už "dorostou" vskutku titánských rozměrů a rajských atributů.

Takové plány na zahájení trvale osídlených vesmírných stanic jsou již ve vývoji. https://www.youtube.com/watch?v=mKYFOu0KX64&ab_channel=GatewaySpaceportLLC

Potom stačí tyto vesmírné ostrovy vybavit výkonným motorem a lidstvo se může rozletět po Vesmíru.

1 0
možnosti

Možná to tak nakonec dopadne - a díky těm vzdálenostem bude lidstvo prostě jen nomády. Bude také potřeba nějaký zdroj energie.

Mějte krásný den, Františku, ať se vám vydaří a díky za link.

0 0
možnosti

Myslím si, že lidstvo má jen na to, objevovat objekty v rámci naší (milované) Sluneční soustavy. I tak to bude nádhera, dostat se na Mars, nebo některé zajímavé měsíce Saturnu či Jupitera. Snažit se dostat k soustavě nejbližší hvězdy (Alfa Centauri), aniž víme, jestli to vůbec přinese něco víc, než průzkum našeho "dvorku", je při současném stupni poznání tak trochu zápolení s větrnými mlýny. Například i při dosažení rychlostí blízkých rychlostí světla je nutno počítat s tím, v první polovině letu je nutno zrychlovat, a ve druhé polovině zpomalovat, aby to posádka vůbec přežila, takže i těch několik světelných let k nejbližší hvězdě se může nakonec značně protáhnout.

0 0
možnosti

Jednoho velice vzdáleného dne se bude muset lidstvo usadit někde jinde než na Zemi - a soudě podle těch obrovských vzdáleností, bude to asi někde poblíž. Leda bychom vyvinuli jiný pohon nebo zjistili o vesmíru něco dalšího, co zatím nevíme - a co dovolí cestovat okamžitě.

Provázané částice to umí. Není to vyloučené. Víme toho vlastně zatím příliš málo, netušíme, co je temná hmota a energie například. Na naše potomky tu čeká spousta práce.

Mějte krásný den, Milane, ať se vám vydaří.

2 0
možnosti

Pokud Avi Loeb sežene dost peněz, tak se možná mladší z nás dočkají letu ke hvězdám. I když "jen" malými solárními plachetnicemi.

https://lweb.cfa.harvard.edu/~loeb/Loeb_Starshot.pdf

Pěkný den paní Dano

0 0
možnosti

Odkaz nějak nefunguje, ale přes strýčka Googla se to dá najít na dotaz: Loeb Starshot

0 0
možnosti

Nabízím lepší popis pro porovnání vzdálenosti hvězdy Proxima Centauri, než je násobek již překonané vzdálenosti sondou Voyager 1.

Vzdálenost Země od Slunce je 149 600 000 km (průměrná), to je 1 au (astronomická jednotka).

Nakreslíme si třeba venku na chodníku kolečko cca 1 cm, to je Slunce, ve vzdálenosti 1 metr zrnko prachu bude Země, Proxima Centauri bude 268 000 metrů daleko. Takže vlastně 268 km.

To fakt není "za rohem". Světlu to trvá 4,22 let.

Vesmír je obrovská prázdnota.

4 0
možnosti

Ty vzdálenosti je těžké si představit, hezké přirovnání. Je vůbec s podivem, že ve vesmíru vidíme tolik hvězd - znamená to, že je vlastně hrozně prázdný, protože mezi námi a těmi extrémně vzdálenými objekty nic není - nic, co by je zastínilo. Jen v galaxiích je trochu smetí...

Mějte krásný den, Mirku, ať se vám vydaří.

1 0
možnosti
Foto

velice zajímavé. Povedený svátek!

0 0
možnosti

Krásný den, Horste, ať se vydaří i víkend.

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,25
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.