Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rusko má převahu ve vzduchu. Rakety jsou směřovány na vojenské sklady a vojenské cíle, zejména je naháněn systém Patriot. Podle nářků ukrajinského velení má Rusko převahu v dělostřelecké munici pět ku jedné. Za této situace a se znalostí faktu, že Rusové dobyli Mariupol, Severodoněck, Lysyčansk, Soledar a Bachmut, je nějaká větší ukrajinská ofenzíva jen těžko představitelná. Zelenského taktika je především tahat ze Západu peníze a vojenskou pomoc. Ukrajina není schopna vyrobit ani obrněná vozidla, o bojových letounech a vrtulnících nemluvě. Probíhající volby v zemích EU prokazují sílící vliv mírových sil. Díky podpoře Ukrajiny obyvatelstvo chudne a nespokojenost, potažmo strana míru, roste.

1 0
možnosti

Ale to tahání peněz a zbrojní pomoci mu jde skvěle !

1 0
možnosti
Foto

Tvoje blogy jsou pro mě hlavním informačním zdrojem o situaci na Ukrajině, novinové zprávy čtu jen okrajově. Takže děkuji za další zajímavou analýzu a várku informací a úvah, Jaroslave.

Jen jednu malou poznámku - Situace se sice nevyvíjí pro Putina a Rusko dobře, ale rozhodně není tak kritická, že by již byl "zahnán do kouta". Jeho hrozby o použití jadernými zbraněmi už zazněly tolikrát, že aktuálně asi není nutné je brát příliš vážně. Nechtěl bych se ale mýlit......

1 1
možnosti
Foto

Ahoj Ivane, děkuju, vážím si toho. Nemyslel jsem to tak, že už je v koutě, ale pomalu se tam blíží. Ztráta strategické iniciativy? Nevěřím, že má pod kontrolou všechny mocenské proudy v Rusku, především tam může být spousta lidí, kteří si uvědomují, kam je žene a jak se situace vyvíjí. Ten tlak musí být obrovský. Otázka zní, jak dlouho to mlže vydržet.

0 0
možnosti

Niektoré udalosti môžu mať aj iné vysvetlenie ako podáva autor. Napr.:

Akcia v Belgorode je pre mňa PR akcia, ktorá mala dať médiám novú tému, ktorá prekryje diskusie o výsledku bojov v Bachmute.

Alebo:

Rusi budujú silnú obranu na Donecku pretože ich od začiatku vojny prezentovaným cieľom je získanie Donecka a Luhanska a nie celej Ukrajiny.

4 2
možnosti

J59i82r89i 14T78i25c84h74y

28. 5. 2023 15:44

Rusko ma obsazeny Donetsk a Luhansk, Ukrajina je znicena, miliony ukrajincu uprchly, nicmene, valecny strateg Cervenka nam to objasnil.

7 11
možnosti
Foto

Díky, pane Tichý. Přeji vám hezký den, s minimem mráčků na obloze.

12 1
možnosti

J39a64n 69R48á57ž

28. 5. 2023 14:28

Co mne nejvíc překvapilo, že Rusové nejsou schopní vyřadit z provozu železniční koridory, kterými proudí na Ukrajinu zbraně ze západu. Nezaregistrovali jsme jedinou zprávu o účinném útoku na vlaková seřadiště nebo strategické železniční mosty, Z hlediska vojenského významu je přece daleko účinnější útok Kinžaly na železniční tratě a překladiště, než na Kyjev.

Další zajímavostí je, že Rusko stále dodává na Ukrajinu palivo do jejich tanků a dalších bojových vozidel.

A tomu, že Rusové tak snadno přenechali Ukrajincům strategickou iniciativu a jak panikaří po útoku relativně malé jednotky na své území, se také musí všichni divit

Z toho se dá dovodit, že z Ruské bojové síly nemusíme mít při vedení konvenční války žádné obavy a tak výkřiky o možném útoku Rusů na některou členskou zemi NATO , jsou v současnosti jen zbytečným strašením. Ale dobrým odstrašujícím prostředkem do budoucna je snaha o rychlou modernizace armád středoevropských států, což Rusko muselo zaskočit

3 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás, pane Ráži. Celkem souhlas, až na to palivo. Ta informace z médií podle mě není přesná a ani pisatel si nebyl jistý. Myslím, že používají ruskou ropu, ale dodanou ze západu. Ruku do ohně bych za to nedal, ale myslím si to. Jinak podle toho, co vím přímo z UK, tak se používá jen jeden koridor a ten je důkladně chráněný PVO a Rusové se neodvažují... Té panice bych se ani nedivil, medializace je jako výstřel z děla a všemocné Putinovo Rusko si přeci nemůže dovolit nechat operovat nepřítele na svém území. Co by tomu řekly zmanipulované masy. Vždyť Rusko je tak silné.

S tou konvenční (ne)hrozbou naprostý souhlas, myslím, že není nutné překotně přezbrojovat, ale s rozmyslem. V každém případě díky, jako vždy podnětný příspěvek.

0 0
možnosti
Foto

Opět jsi napsal velmi fundovaný článek. Jistá míra skepse je na místě. Na druhé straně, kdo před více než rokem si myslel, že Ukrajina vydrží déle než měsíc?

6 0
možnosti
Foto

Souhlas, Vildo. Nemyslel si to nikdo, všichni jsme byli zblblí, že Rusové opravdu reformovali armádu, musím přiznat, že jsem dost nechal zblbnout i já. Díky.

2 0
možnosti
Foto

Zvíře zahnané do kouta může postupovat tak, že - když nedáte Ukrajinu, hodíme atomovku. Když nedáte Polsko, hodíme atomovku. Když nedáte Německo, hodíme atomovku.

Až nakonec zavěsí rudormějec na Sochu svobody rudý prapor s vercajkem.

Za takové situace nezbývá, než to risknout.

Za předpokladu, že v Kremlu je aspoň jeden, co ví, že použít jakoukoliv jadernou zbraň znamená konec Ruska. Minimálně jeho totální izolací.

A vyloučením z RB. Což už mělo být dávno.

23 1
možnosti
Foto

Díky a bohužel tu nezbývá než souhlasit, je to tak.

2 0
možnosti
Foto

Zajímavý rozbor. To zvíře zahnané do kouta je velmi znepokojivé a tento aspekt poskytuje munici jak srabům, tak podporovatelům zvířete. Další zajímavý aspekt jsou ruské ztráty. Nejde jenom o vojenský význam takových ztrát, ty se dají nahradit. Jde i o psycholgický dopad na zázemí. Rodiny se budou ptát, proč náš blízký musel zemřít. Odvedenci se budou ptát:,,Za co jdu bojovat?" Nastane podobná situace, která vedla ke stažení Sovětského svazu z Afganistánu. Je fakt, že se jedná o dva velmi odlišné vůdce, Gorbačov a Putin. Nicméně odpor k válce v Rusku poroste a jeho potlačování bude eskalovat. I částečný úspěch Ukrajiny velmi zhorší vnitropolitickou situaci v Ruské federaci. Je tedy nutné v pomoci Ukrajině nepolevovat, naopak jí zintenzivnit.

Hezkou neděli Jaroslave

Vašek

11 1
možnosti
Foto

Tohle by byl vítaný scénář, ale jak správně poznamenáváte, Vašku, Gorbačov a Putin jsou zcela rozdílní vůdci a bohužel i situace ve společnosti je zcela jiná. No, uvidíme, v každém případě děkuji za opět podnětný příspěvek. Také přeji hezký zbytek víkendu.

1 1
možnosti
Foto

Karma. Zajímavý blog a co bude dál uvidíme. Pokud bude ukrajinská ofenzíva skutečně úspěšná bude to jistě mít i vliv na to co se děje v Rusku. Tam už je bohužel příliš mnoho fanatiků s mozky vymytými propagandou žijících v podivné alternativní realitě ve které má Rus zachránit svět a vládnout mu....

12 1
možnosti
Foto

Zdravím, pane Bárto. Ano, hodně mezi mládeží, bohužel. Oni opravdu nejsou v 21. století, a na další desetiletí se vyřadili z moderní společnosti, díky za návštěvu.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS