Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Svoboda je mít právo použít své znalosti pro své vlastní potřeby s výjimkou agrese.

0 0
možnosti

Slyšel jsem sarkastickou modifikaci výroku sv. Augustina:

Dělej si co chceš a říkej, že miluješ.

0 0
možnosti

👍

Většinou s Vámi totálně nesouhlasím, ale v této apolitické úvaze necítím demagogii ani ideologickou zaslepenost a více-méně souhlasím.

0 0
možnosti

Pokud v jeho jiných textech přisuzujete panu Šimkovi demagogii a ideologickou zaslepenost, pak to má příčinu spíš v tom, že jste sám uvažujete demagogicky a ideologicky zalepeně.

5 2
možnosti

Většinou s vašimi názory dost souzním a dá se říct, že ani s tímto textem nejsem s vámi ve sporu. Nicméně jste si zvolil velmi rozsáhlé a obtížné téma, které se nedá postihnout a vyčerpat jedním krátkým článkem. Ten může přinést jen známé a mnohokrát vyřčené pravdy.

Svoboda je totiž pro tvora jako člověk, který je ze své biologické podstaty omezen jednak svou fyziologií a smrtelností a jednak existencí ve zhruba 10 km silné biosféře kolem naší Země, iluzorní pojem. Vnitřní svoboda je pak už vůbec ošemetný pojem. Já se kloním spíš k existenciálnímu stanovisku, že člověk je svobodný, pokud je ochoten za svobodné jednání obětovat svůj život. Třeba tak, jak to vyjádřil Albert Camus v románu Cizinec, nebo Ezop v mytologickém příběhu, kdy odmítl zůstat naoko otrokem a zvolil radši smrt skokem do propasti, což byl tehdejší trest pro svobodné lidi.

0 0
možnosti
Foto

Čím je cokoli nezávislejší, tím je svobodnější.

1 0
možnosti
Foto

Přidal jsem si vás do oblíbených.

3 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS