Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavé zamyšlení.

A ještě přidám jméno Franz Schubert (31 let)

0 0
možnosti

Díky za krásný, inspirující článek.

Většina těch, kteří byli skutečně výjimečnými lidmi (mnohé zmiňujete ve svém blogu) byla ve své době nepochopena, a kde jen to šlo, házely se jim klacky pod nohy. Nejinak tomu bylo s Karlem Čapkem, jehož život vyhasl poměrně v nízkém věku, na Vánoce r. 1938, krátce před okupací a poté za pár měsíců vypuknutím 2. sv. války.

"Dovolil si" totiž (nejen ve svých dílech) otevřeně varovat před nebezpečím fašismu a blížící se války, čímž si vysloužil nenávist kolaborantů, podporujících německou rozpínavost včetně neskrývané zášti vůči některým národům.

Doplatil na to podlomeným zdravím s následkem předčasné smrti.

... historie se neustále opakuje, bohužel.

2 0
možnosti
Foto

Moc hezké zamyšlení. Vše je otázkou času, ale někdy ne

0 0
možnosti
Foto

Je docela škoda, že jste paní autorko pro zvýšení barvitosti vašeho článku nepoužila odkazy na příslušná místa, o kterých píšete. Jinými slovy - v blogerském článku vám chybí "zdroje".

0 0
možnosti

Dobrý den. Moc hezký. Jsem už téměř dvakrát tak starý než vy a spisovatele Čapka považuji za velikána naší literární tvorby. Za nejkrásnější ukázku relativizace existenčních a životních pohledů a osudů považuji jeho povídku Vražedný útok. Samozřejmě lze dále uvést celou řadu jiných příkladů a citátů, ze kterých jsem si vybral mimo jiné tento: " Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstali stejní, jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky. Kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždy jen na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl dříve a vždycky. Kdo mění víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví." (Lidové noviny, 1938) Karel Čapek

2 0
možnosti
Foto

J15o45s29e22f 81B51á27r82t54a

26. 5. 2023 12:04

Sdílím vaše hodnoty.

0 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 17,92
  • Průměrná čtenost 300x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik