Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Energetika naruby: Cena elektřiny klesá i do záporných hodnot, dovážíme levnou energii z Německa. Česko je posledních 14 dní čistým dovozcem elektřiny, což je opak běžného stavu, kdy Česko víc energie vyváží než dováží. Důsledkem je omezování výroby velkých elektráren, hlavně těch uhelných a paroplynových. Vyplatí se totiž dovážet cenově výhodnou elektřinu z Německa i jiných zemí. S přibývajícím výkonem větrných a solárních elektráren v Evropě budeme ceny s minusovým znaménkem vídat stále častěji. Majitelé těchto obnovitelných zdrojů budou muset výrobu v době přebytku omezovat, nebo nadbytečnou elektřinu ukládat – třeba do velkých bateriových úložišť :

https://ekonomickydenik.cz/energetika-naruby-cena-elektriny-klesa-i-do-zapornych-hodnot-dovazime-levnou-energii-z-nemecka/

0 0
možnosti
ZZ

Než draze ukládat to, co bylo i draze vyrobené, je mnohem snadnějším a výrazně levnějším řešením - vysunout ty tyče z jaderného reaktoru.

0 0
možnosti
LJ

Mému laickému pohledu se jako nejjednodušší řešení jeví následující: Přebytečná elektrická energie se použije pro výrobu vodíku. Takové zařízení není složité a hlavně je levné. Vyrobený vodík lze snadno ukládat v plynojemu nebo ho rozvádět potrubím třeba k čerpacím stanicím, kde ho mohou tankovat auta na vodíkový pohon.

1 3
možnosti
Foto

Poslední modely ukazují, že účinky vodíku na klima, pokud se nechá uniknout do atmosféry, budou mnohem závažnější než se dosud soudilo, jak o tom v červnu letošního roku informoval i portál S&P Global. Stejně tak podle nedávné studie britské vlády, nazvané Atmosférické důsledky zvýšeného používání vodíku, by mohl být vodík daleko silnější skleníkový plyn, než se předpokládalo. Tedy že nevyhnutelný únik vodíku bude mít za následek nepřímé globální oteplování, které bude kompenzovat snížení emisí skleníkových plynů v důsledku přechodu z fosilních paliv na vodík, jak upozorňuje i tato studie. Více zde:

https://karelwagner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=792755

1 0
možnosti
Foto

Blábolení ekocvoků o tom, že se z přečerpávacích elektráren, tedy z vody, uvolňuje metan, by se mohlo vztáhnout i na ostatní vodní plochy. Pryč s rybníky, přehradami a jezery! A co moře - to je vody!

Že si nějaký nedouk neumí představit, že onen metan vydávají zbytky tlejících rostli, a že kdyby tam nebyla voda, tak co se s nimi stane - také se budou rozkládat.

Ale že se takové voloviny chytne odborník, je napováženou

A proto - pryč s rostlinami!

1 0
možnosti
Foto

"že se takové voloviny chytne odborník"

Podle Vás jsou zelení politici a klimaaktivisté odvorníci?

1 0
možnosti
OS

Sny o gravitačním zásobníku v podobě hydraulických válců pod rodinným domem, které zdvíhaly celý barák o cca 1,5m jsem měl krátce při stavbě prvního bungalovu, ale náklady byly nedozírné, kapacita malá a návratnost (tehdy) vycházela na desítky let. Ale dokážu pochopit, že vyrovnání špiček konkávních i konvexních má smysl i za vyšší cenu než běžná dodávka z elektrárny.

3 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista