Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J88i97r42i 65P94i19l68n60y

5. 5. 2023 6:21

Zkusil jsem se rozhořčeně ohradit u finančního úřadu a bylo mi vysvětleno, že pokud je u IČA i rodné číslo, tak si oni budou práci zjednodušovat. Mají v tom systémový bordel.

2 0
možnosti
KJ

Já bych zase tak neblbnul. Datovka je jenom další e-mail, pravda s otravnějším rozhraním. Notifikace o tom, že bylo něco doručeno, chodí spolehlivě, na mobil na práci s DS existuje aplikace. Nic nového a složitého pod sluncem. Že to donutilo pár desítek spících "živnostníků" zrušit léta nefunkční živnosti je jenom dobře.

Problémem ovšem může být "směroplatnost" doručení. Je zaznamenán případ, kdy advokátka v plné moci poslal odvolání ze špatné datové schránky a projela tak klientovi případ.

Předpokládám že to bude praxí vyřešeno tak, že v případě duálnosti FO nepodnikající a zároveň FO podnikající bude jedno, odkud to přijde.

0 0
možnosti
VB

Z příspěvků plyne, že část lidí nepochopila problém. Máte DS jako podnikatel a budete se třeba ptát státu na něco nepodnikatelského. Je to směroplatné, doručené nebo ne?

Já mám DS na IČ a doručuje mi tam soud něco co nemá s IČ souvislost. Tak z DS zase já doručuji soudu. Myslel jsem si, že došlo k ulehčení.

A hle, dnes mi přišlo poštou přišlo něco, co mi před 3 dny došlo do DS.

Když já odpovídám na výzvu soudu přes DS, je to vůbec doručené? Nevím.

1 0
možnosti
ZH

Jo, a ještě jeden obrovský přínos (z mého pohledu) datovka má. Pokud se chci něco dozvědět v souvislosti s fungováním státu nebo úřadů a nenajdu to rychle na internetu, prostě napíšu dotaz podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Bez datovky bych musel text vytisknout, vložit do obálky a běžet s ním na poštu (protože doporučeně), zaplatit vysoké poštovné, no to bych se na to vy...kašlal. Teď jen napíšu dotaz s odkazem na příslušný zákon a pošlu z tepla domova s nulovým poštovným. Zveřejnil jsem několik blogů, jak úřady na mé dotazy odpověděly.

A jak píšu níže, pokud potřebujete jakoukoliv odpověď ze strany úřadů na nějakou vaši životní situaci, datovka je naprosto skvělý a bezkonkurenční nástroj. Protože ústně vám může úředník cokoliv nalhat, písemně si to už nedovolí, protože by riskoval postih. Tedy můžete očekávat, že písemně dostanete relevantní a pravdivou informaci. Pokud nedostanete, můžete si stěžovat (v krajním případě i soudit) a máte k tomu důkazy. Datovka je bič na lenivé a neschopné úředníky, pokud se jí naučíte správně používat. Takže vřele doporučuju ještě pořízení soukromé datovky, což můžete snadno vyřídit žádostí přes již existující datovku.

5 0
možnosti
JJ

J90a34n 54J81a40h32n

4. 5. 2023 18:18

Pirátům zdar, jen tak dále. Poučení? Nevol voly, vole.

9 0
možnosti
JP

Mně spíš napadlo, jako to je s fikcí doručení, pokud daná osoba např. zemře nebo třeba leží v nemocnici a do datovky se nedostane.

0 0
možnosti
LO

Stejne jako kdyz umre anebo lezi v nemocnici a nevyzvedne si to na poste :)

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, že s povinným přidělováním datových schránek šlápnul stát vedle. Nejvíce se to projevilo u nejrůznějších spolků a nadací, kde přidělil přístup všem, kteří jsou uvedeni v příslušném rejstříku. Takže všichni tito lidé nyní mohou daný spolek navenek zastupovat. A to i tehdy, když k tomu nemají oprávnění dané stanovami. Podle vyjádření státních orgánů se s tím nedá nic dělat. Jsem zvědav, až se to někdy dostane k soudu, jak k tomu přistoupí.

7 0
možnosti
LO

Zastupovat nemuzou, muzou jen cist postu :)

1 0
možnosti
RV

Buďte v klidu, až si tak jako já zřídíte k živnostenské i datovou schránku "občanskou" či spíše až Vám bude nějakým moudrým rozhodnutím zřízena povinně, Finanční úřad to hned zjistí a bude Vám posílat tenhle dokument do té správné schránky :-D

0 0
možnosti
MH

Já mám dvě datové schránky - soukromou a podnikající fyzickou osobu.

Byť je pravda, že použití obou od úřadů je někdy překvapivé, rozhodně bych datovku nedehonestoval. Je to jedna z dobrých a fungujících věcí v tomto státě. Kdyby vše fungovalo alespoň jako datovky, byl bych velmi spokojený.

Na poštu už několik let kvůli komunikaci s úřady nemusím a to je pro mě to hlavní, šetří mi to čas i nervy.

8 3
možnosti
PD

Ale komunikovat elektronicky s urady muzete i bez datovky. To opravdu neni argument pro obhajobu jejiho nuceneho uzivani.

6 0
možnosti
ZH

Je to docela jednoduché. Na žádnou infolinku nevolejte, prostě se zeptejte prostřednictvím datové schránky. Pokud se to týká zaslaní "složenky" a dotazů na daňová přiznání uvedená v článku, pošlete dotaz rovnou na berňák, oni si to tam předají kompetentní osobě. Mají lhůty na vyřízení, takže se neobávejte, že se na to vykašlou. Nechte si vysvětlit, proč vám poslali na OSVČ schránku záležitost soukromou, která s vaším podnikáním nesouvisí.

Já mám datovky dvě, už dávno, dobrovolně. Že jsou dvě má nějaké právní důvody, které dávají smysl. A pošta mi až na výjimky chodí do schránek správně.

6 1
možnosti
PP

Tu radu, "zeptejte prostřednictvím datové schránky" doporučuji, prostě na zaslanou zprávu se odpoví, že "nechápu".

A oni se omluví, že u nich došlo někde k omylu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1314
  • Celková karma 33,20
  • Průměrná čtenost 2993x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.