Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J25a53n 55H97i51n98k

2. 4. 2023 1:57

Dost dobře si neumím představit, že byste s někým chtěla strávit večer, po kterém byste měla jít třeba o hodinu později spát, nebo před odletem na dovolenou vstávat ve 3 ráno. Takový zážitek vás musí rozhodit na velmi dlouhou dobu. Myslíte, že se to má řešit celoevropským konsensem o zrušení letního času, nebo byste třeba měla vyhledat odbornou pomoc? Pro mě osobně je přechod na letní čas jedna z mála věcí, na kterou se na jaře těším, když tři měsíce nemáme žádný svátek.

1 0
možnosti
Foto

Vaše zkušenost je téměř šokující, ale, myslím, výjimečná. To píšu jako zásadní odpůrce letního času, resp. střídání standardního a letního času. Problém spatřuji - pominu-li principiální odmítnutí zásahu do přirozeného řádu věcí - v těchto oblastech: 1) u lidí, kteří musí extrémně brzy vstávat (já jsem musel v cca 04:00): čím dříve po půlnoci se vstává, tím hůř (osobní zkušenost); 2) týká se to také dětí, které musí vstávat do školy a školky o hodinu dřív (vidím u naší vnučky, jak je to neblahé); 3) skoková změna tma-světlo/světlo-tma na začátku a konci platnosti LČ; preferuji přirozenou, pozvolnou změnu, kdy si náš organismus plynule zvyká na přibývající světlo/tmu; 4) světlo v letní době do 22:00 nemusí být vždy a pro každého přínosné, proč to nenechat "na přírodě".---Jsem poněkud alergický na přímočará vyjádření typu "mně letní čas nevadí". Mně zase vadí - jedno ani druhé není samo o sobě argument. Obecně bych uzavřel: zavedení LČ z důvodu jakéhosi "vyššího dobra" je důkazem lidské pošetilosti - kvůli onomu "dobru" si nesmyslně komplikujeme život. Chápu, že se v Egyptě letos vrátili k LČ, když se tam i v sezoně stmívá kolem 7. hodiny večerní místního času, ale u nás? Jednadvacátá hodina nestačí? To musíme vysedávat na verandě za světla do 22 hodin?

1 0
možnosti

Neměl by článek znít:

-jsem vděčná, že jsem nemusela vstávat ve čtyři ráno

-jsem vděčná, že nejsem řidič autobusu, který taky spal o hodinu míň, nemusím vyjíždět před čtvrtou ráno a celý den se soustředit

-jsem vděčná, že si můžu ranní schůzky a povinnosti přesunout na jiné dny, miliony lidí to nemohou

-jsem vděčná, že mým největším problémem bylo, že jsem se nesoustředila na knížku a že nejsem třeba účetní, která má zodpovědnost za tisíce

-jsem vděčná, že si můžu odpoledne lehnout, když se necítím dobře

-jsem vděčná, že nejsem učitelka v ZUŠ, která sice nemusí brzo vstávat, ale pak musí celé odpoledne poslouchat příšerné zvuky malých dětí s žesťovými nástroji v ruce

Mě taky změny času rozhodí na minimálně týden, ale jsem opravdu šťastná, že jsem letos mohla být rozhozená doma a upřímně cítím se všemi, kteří museli ráno do práce nebo do školy nebo nejdřív s dětmi do školky a pak do své práce. Můj blog by zněl jinak, ale já bych ho nenapsala, mám pocit, že je neslušné psát: "Heč, já si doma piju kafe v noční košili a vy se musíte s kruhama pod očima mačkat v MHD cestou do práce." :-)

7 0
možnosti

Nejste sama. První dva dny úplná katastrofa, spal jsem přes den pomalu ve stoje, od středy se to začalo pomalu lepšit a teprve nyní se dá říci že jsem se aklimatizoval. Řekl bych co si o tom nesmyslném střídání myslím, ale bohužel nemůžu poněvadž bych byl zablokován.

0 0
možnosti

P71e17t18r 97S18k29á64c17e13l

31. 3. 2023 21:20

Ono se dá oponovat i slušně a tedy bez zablokování. Platí totiž:

(Mt 10, 26)

26Nebojte se jich tedy; neboť není nic zahaleného, co nebude jednou odhaleno, a nic skrytého, co nebude poznáno.

0 0
možnosti
Foto

Nic ve zlém, ale kdybyste tento příspěvek napsala 1. dubna, tak bych si řekl APRÍL, ale vy to myslíte vážně. Chápu, že hodně lidí má problémy se spánkem, ale svádět to na hodinový posun času, to je hodně přehnané. Evidentně máte nějaký vážnější problém. Já jsem šel v sobotu spát o hodinu dřív a vstal jsem, když jsem se probudil. Spím dobře a rád s tím, že se probouzím cca v 6:30. To je výhoda důchodového věku. Když jsem musel chodit do práce, tak jsem musel vstávat ráno v pět a to bez budíku nešlo...

4 0
možnosti

P67e50t87r 54S20k93á66c87e67l

31. 3. 2023 21:27

Ano, všechno v dobrém - LČ především vadí lidem citlivým. Hlavně ale škodí na zdraví dětí školou povinných (studujících jeu nás jeden milion dětí a mládeže), kteří musí denně od března do října vstávat denně (!) o hodinu dříve. Tohle nás/Vás a další lidi nechává v klidu?! Statistiky nelžou, lékárny mají dvakrát ročně zvýšený prodej psychofarmak. Hádejte ve kterých dvou termínech v roce se tohle odehrává? Studie prokazující narušení spánku vinou LČ jsou. Opačnou studii máte k dispozici? Pokud nikoliv, jde jen o Váš laický názor:

http://relax.lidovky.cz/rozdil-mezi-vnitrnimi-hodinami-a-konvenci-muze-skodit-zdravi-pup-/zdravi.aspx?c=A150329_210420_ln-zdravi_sho

1 1
možnosti

Myslím, že byste měla urychleně vyhledat odbornou pomoc.

9 0
možnosti

... i docela vážně, bez ironie.

0 0
možnosti
Foto

Té ankety v zemích EU v roce 2018 se zúčastnilo oněch 4,5 milionu lidí. To je cca 1% obyvatel EU, takže anketu nelze považovat za směrodatnou. Drtivou většinu lidí tedy onen problém nezajímal.

Já se střídáním času problémy nemám.

Paní Hano, vy byste asi nemohla cestovat do vzdálenějších zemí, kde dochází k několikahodinovému časovému posunu. Stejně tak byste asi nemohla pracovat v provozu, kde se střídají, ranní, odpolední a noční směny.

8 0
možnosti

Spala jste o dvě hodiny déle než zbytek národa, kterému se naopak čas ve dvě hodiny posunul na hodinu třetí. Asi vás bolela hlava z přespání.

1 0
možnosti

P53e27t41r 30S32k41á71c52e75l

31. 3. 2023 21:33

Psal jsem paní autorce, myslím, že jde o omyl.

0 0
možnosti

J12i23r87i 84V57r67a68b48e23c

31. 3. 2023 17:14

Zlatě to má dobytek. Ten kašle na posun času. :-)

0 0
možnosti

P63e34t19r 71S72k74á26c24e43l

31. 3. 2023 21:36

Ale nekašle na LČ, ale po pootočení hodin druhý den musí auta s cisternami čekat u kravínů, protože těm kravičkám to nikdo neřekl, že musí mít mléko připravené o hodinu dříve. Příroda si poroučet nenechá, větru ani dešti neporučíme, víte? Prostě LČ má negativní vliv na všechny činnosti lidí, zvířat, celé přírody.

0 0
možnosti

Paní autorko, mám - podobně jako mnoho jiných - také problém se střídáním času. Ale proč proboha máte potřebu tu takhle lkát a dopodrobna rozvádět své potíže, jako byste byla jediná na světě, kdo je má? Že by narcismus a s ním spojený neustálý pocit oběti všeho a všech?

7 0
možnosti

P81e19t68r 53S58k94á33c83e72l

31. 3. 2023 21:38

Empatie, pane, empatie. Od března do října musí děti školou povinné denně vstávat o hodinu dříve. A nikomu to nevadí, že tím trpí, že jdou do školy nevyspané, neodpočaté.

0 0
možnosti
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,51
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->