Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Naprostý souhlas. Zachovat středoevropský a ten nesmyslný komunistický letní vynález zrušit.

0 0
možnosti

Často se mi stává, že něčemu nerozumím a v takových případech se mi vyplácí se zastavit a zeptat se: "Co jsem přehlédl?"

K zavedení jednotného času došlo koncem 19. století a důvodem byla synchronizace a koordinace a to nejen v dopravě. Najednou neměla každá obec svoje vlastní 'pravé poledne', ale všichni stejně, aby se předešlo zmatkům. Odvolávání na přirozený čas příliš neobstojí, pokud si uvědomíme, že ten náš středoevropský se v Evropě rozpíná přes 4 časová pásma.

Na druhou stranu 'letní čas' je fakticky přirozený čas lidí žijících v přírodě. Na venkově se vždy v létě vstávalo podstatně dříve, než v zimě. Vyplývá to z faktu, že náš cirkadiánní rytmus je řízen světlem a i díky tomu, sluneční paprsky tlumí tvorbu melatoninu a tím klesá subjektivní potřeba spánku v létě.

Dřívější vstávání v létě, je tedy přirozené, co je nepřirozené je to, že k této změně dochází skokem, 'na povel'. To je daň za potřebu synchronizace, ale to se dá vydržet. Pokud přechod dělá někomu opravdu problém, nic mu nebrání v tom, si ho rozložit do více dnů.

0 0
možnosti

Já bych s časem rovněž "nehýbal". Nechal bych ten letní po celý rok.

0 1
možnosti

Četl jsem to poprvé a naprosto souhlasím. Když slyším nebo čtu výraz "zimní čas", tak bez ohledu na mé příjmeni se mně naježí všechny chlupy. :-)

0 0
možnosti
Foto

Napsal jste to už osmadvacetkrát, a ono nic. Musíte do toho zapojit celý IVK! Chce to širokou osvětu, aby lid pochopil, co je proň dobré.

Jen je třeba se sjednotit v názoru, zda letní nebo zimní, jinak je údajně pro zrušení této blbinky celé lidstvo. Já také. :-)

0 0
možnosti
Foto

Vždycky vám dávám karmu, jenom když píšete o letním času, tak mi tady chybí antikarma. V takovém Brestu nebo La Coruna vychází a zapadá slunce celoročně o cca hodinu a půl později než u nás. Je hezky symetrické mít slunce ve 12 hodin pěkně nad hlavou, ale naše společnost není zvyklá vstávat ráno ve 4 hodiny a chodit spát ve 20:00.

1 0
možnosti

S některými Vašemi názory pane Jakle nemůžu úplně souhlasit, ale co se týče šíbování z časem, jsme spolu naprosto zajedno. Dnes už naštěstí není čas mým pánem, ale dříve to ranní vstávání do tmy, zvláště krátce po přechodu na letní čas, pro mě bylo ubíjející. Za mě u nás jedině středoevropský čas celoročně. Ale popravdě nevěřím, že se toho ještě někdy dočkáme. Názory na

ten "správný" čas jsou totiž příliš různé.

1 0
možnosti

Já si nemohu pomoci, ale osobně mně střídání času vyhovuje. Jsem rád, když je večer déle světlo. Ale každý má jiný názor.

4 0
možnosti

..... přesně podle teho hodnotím "akceschopnost, efektivnost a soudnost" Bruselu!,- šest jařin už rušijou (sumitujou, zasedají, konzultují, diskutují, žgryndají, atd.) letní čas!,- ....... naštěstí vymysleli ten Den optimismu, takže sa každej rok řádně vyleju aspoň teho 27.5.VEU!

2 1
možnosti
  • Počet článků 445
  • Celková karma 36,17
  • Průměrná čtenost 4062x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik