Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P32e58t47r 23H49a47n47n65i82g

31. 3. 2023 10:30

Pane Vracovský, byl bych velice rád, kdybyste diskutoval u mě ve skupině Petr Hannig - FANKLUB, jejíž, jak jsem si nyní našel, jste též členem. Vaše názory by velice pomohly vytříbit názory mnoha diskutérů. Mám tam jednoho vynikajícího diskutéra, který má podobné názory jako Vy (pan Jurica). I když já jsem, takříkajíc, na jiné straně barikády, než jste Vy nebo on, s otevřenou náručí vítám vše, co rozšíří obzor stále rostoucí fb skupiny. Protože považuji za největší nebezpečí demokracie hloupost masy.

0 0
možnosti
Foto

vynikající článek. Nějak asi přenosem myšlenek jsem se též zmínil o Orwellovi. Že je škoda, že nenapsal román "Cestou k roku 1984". A vybídl jsem tuzemské spisovatele, že tak mohou učinit kopií současnosti.

1 0
možnosti

Dobro nelze prosazovat pouze po dobrém, to bychom se nikdy nedočkali. My, lidé Dobra, Vám ty Vaše zpátečnický názory plný zášti a nenávisti z těch Vašich tupejch palic vymlátíme. Budete jako my, plni lásky a porozumění, jinak teprve něco uvidíte.

2 0
možnosti
Foto

P82e58t32r 43H16a51n63n98i89g

31. 3. 2023 10:02

Ano, tak to je. Už nelze jenom protestovat proti něčemu, už je třeba nadšeně tleskat a vyžadovat popravu Milady Horákové. A možná si dávat pozor, jestli snad dost přesvědčivě nepláčete nad skonem Kim Čong Ila

0 0
možnosti

Jojo, a ted profesori na humanitnich fakultach, ktere se obrovskou merou podileji na techto zverstvech placou, ze maji male platy. Houby male, meli by spis za sve do sveta vypustene, cenzuru pachajici a ideozlociny hledajici ovecky platit jak mourovati.

2 0
možnosti

J83a77n 31R23á90ž

27. 3. 2023 17:13

Rada floridské školy Tallahassee Classical School minulý týden donutila odstoupit její ředitelku. Důvodem byla fotografie Michelangelovy sochy Davida, kterou na hodině výtvarné výchovy učitel ukázal žákům šesté třídy. Dva rodiče si podle ředitelky stěžovali, protože o vystavení aktu neměli předem informace. Třetí rodič sochu označil za „pornografickou“

Co k tomu dodat?

3 0
možnosti
Foto

svět se v ...... obrací

4 0
možnosti
Foto

Díky všem za návštěvu, vašich názorů a času věnovanému mému blogu si vážím. Bez vyjímek.

2 0
možnosti
Foto

Jenom "technická": Bible se od vzniku svých prvních součástí do dnešních dnů nepřetržitě upravuje, modifikuje a přizpůsobuje se aktuální době a společenským poměrům. To není argument pro úpravu Orwelových románů, jen upozornění na špatně použitý příklad.

2 1
možnosti

jen technicka:

Ivenhoa mam dve vydani, jedno jazykem ze z nej rozboli hlava, jedno dnesni reci. nicmene v obou je to rytir z anglickeho stredoveku

----

pokud by ho nekdo prepsal v ramci kulturni korektnosti na spolupraci sasu a normanu proti tatarum, je to spatne

stejne jako cerna Jezis tyranizujici nebohe rimske uredniky

----

o tom byl clanek

(a to mam o relevanci Bible silne pochyby)

1 0
možnosti
Foto

Zdravím :) Ono je to celé trochu složitější, si myslím. Jednak je zapotřebí si uvědomit, že mnoho knih bylo přeloženo různými lidmi jinak do různých jazyků, především so ohledem na autora a autorský zákon platný v různých zemích jinak. Původní znění, pokud autor žije, zůstává zachováno, neničí se. Překlady byly vždy různé.

Pak jsou na některé počiny publik domain, kde je vlastně věc vydavatele, jak si s jazykem a překladem pohraje anebo ne. Další problém tkví v tom, že to co oslovovalo generačně kdysi třeba mě (například Verneovky), dnes už tak masivně nikoho neosloví - internet, sociální sítě, gamesky - to vše je mnohem lákavější než "zdlouhavá neakční popisná" četba. Takže z mého pohledu v podstatě nejde o nic ... je to jen takové mediální "vrtěti psem" imho :)

0 5
možnosti
Foto

Nemam pocit, že by detektivky Agathy Christie byly zdlouhavá neakční četba, která neoslovuje současné čtenáře. Jsou plné zkratek, zajímavých psychologických postřehů, jsou psány v duchu křesťanské morálky.

Až začnou upravovat Shakespeara, nebudou Othello mouřenín a Shylock Žid? A co uděláme s Písní o Rolandovi a Písní o Cidovi? Kde skončí ta snaha o nápravu příbehů?

Tohle není vrtěti psem, to je snaha uříznout mu ocas a pokračovat v porcování.

11 0
možnosti

Souhlas s blogem. Na jedné straně se to zdá jako produkt generací, které už "roupama nevědí co by". Pravdu má ale níže pan Kunft. Je to další střípek do mozaiky ovládnutí lidského pokolení. Na ovládnutí nezpochybnitelným intelektem ovládajících není kapacita a tak se jde druhou cestou. Odejme se lidem historie, povědomí o příslušnosti v očekávání stáda ovladatelných postav, které budou využitelné pokud budou přinášet užitek.

1 0
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik