Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mne by zajimalo, jaky podil na celkove inflaci nese inflace nakladova, tj.predevsim ceny energii (ktere se promitaji do vseho).

A dale jsem cetla, ze letos se extremne rozevrely nuzky, tj.zaroven vzrostla chudoba i bohatstvi - nejvice u energetickych a potravinarskych korporaci. Tedy pro bezne lidi, u nichz tvori podil slozenek za energie a potraviny vetsinu nakladu domacnosti je inflace nepomerne vyssi nez pro bohate, u nichz je podil za stejne veci zanedbatelny.

1 0
možnosti

Existuje poptávková inflace, vyvolaná nadbytkem peněz v oběhu.

Tu jste popsala krásně.

Až na krytí peněz.

Krytí je výraz z oboru chovatelství a nikoliv peněžnictví.

Pes kryje fenu. To dává smysl. Ale krytí peněz moc ne.

A co si myslíte o nákladové inflaci, která je dovezená ze zahraničí a - dle názoru některých - u nás dominantní?

Obrovský nárůst cen energií, ale vlastně všech komodit - kovů, nekovů, obilí atd.

Jaký je její podíl na celkové inflaci?

0 0
možnosti

Nákladová inflace je prakticky jedinou příčinou celé inflace u nás.

To je názorně vidět i na tom, že státy, které dováží dál ruské suroviny a na sankce kašlou, mají za rok 2022 inflaci jen 1,8 %, jako např. Švýcarsko.

0 0
možnosti

Regulace-neregulace, já jako občan bojuji proti inflaci kudy chodím. Šetřím, studuji letáky, oběhnu každý den několik marketů. Stříhá mě manželka a jako správný keynesyán mám sklon k úsporám - i za ztížených podmínek musím ušetřit. Mám jednu výhodu - nemusím kupovat byt. Včera mě na bilbordu jeden lákal - metr čtvereční 121000 Kč na Praze 3, tedy dříve proletářském Žižkově.:-)

1 0
možnosti
Foto

Máte správný přístup :-) Jinak z hlediska proletářství už skutečně Žižkov není, co to bývalo...

0 0
možnosti

Pro mne laika, který měl ekonomii jen jako vedlejší předmět, aby vůbec věděl , že existuje, se vryla do paměti jedna poučka. "Růst mezd rychlejší než růst produktivity práce vede k inflaci". Plně se to potvrdilo u nás. Populistické a neúměrné skokové přidávání policistům, hasičům, učitelům, zdravotníkům, úředníkům...navíc přebujelý počet státních zaměstnanců je i jednou z příčin nedostatku pracovních sil ve výrobní sféře. Pokud chceme viníky, jmenoval bych Maláčovou, Středulu a Babiše. Na snižování inflace centrální banka nestačí, něco musí dělat i vláda. A ta současná také nic nedělá. Místo aby šetřila desítky miliard na různých nesmyslných dotacích (hraboši...), zcela nezákonně honí drobné třeba na stavebním spoření.(nemám stavební spoření) Bez dřiny a odříkání to nepůjde.

1 0
možnosti

Můžete mít hodně pravdy ale když nepřidáte "silovým" a kantorům a zdravotníkům ... - tak se Vám celý systém bude ještě více sypat. Já v důchodu dělám léta stále za minimálku, kterou Středula tlačil nahoru, ale stále jsem na třetině kolegy Horsta za stejnou práci.

0 0
možnosti

měnová zásoba je sama o sobě předmět regulace (ze strany státu resp. centrální banky). Její definice je sama o sobě předmět politického sporu. Takže, pokud dospějeme k závěru, že inflace je funkce měnové zásoby, dospěli jsme k závěru, že inflace je výsledkem regulací.

0 0
možnosti

Což je v podstatě totéž, co napsala autorka. Emise nekrytých peněz je také formou regulace.

1 0
možnosti

Jestli se nemýlím, byl to právě pan Babiš, který obhajoval rychlé zadlužování tím, že i tak máme jedno z nejmenších zadlužení v rámci EU.

1 0
možnosti

Je to jednoduché. Pokud koluje více barevných papírků,jako produktivity práce a toho vyrobeného? Přidá se k tomu ještě nějaká nedostatečnost? Energie, dodávky plynu? Ideální, hřiby porostou! Lid začne trpět. Více barevných papírků! Dodavatel čehokoliv - jásá. Cena jakákoliv - jde to na odbyt ...!

Přijdou konstruktéři dobra. Zastropovat, regulovat, dotovat. Dodavatel jásá ještě více! Ideální řešení? Zní to blbě - Zhruba na 3 měsíce nevyplácet nic. Důchody, příjmy pracujícím. Jde to? Nejde. Tak co lze? Strašit benzinem za 150 Kč, katastrofou bez ruského plynu, vybízet k 0% dani na potraviny. Sice se neúnosný dluh ČR ještě prohloubí. No zase to hodí nějaké % obliby! Vůbec nejlepší řešení? Jít na náměstí. Tam se vyřeší vše ... :-)

2 0
možnosti
Foto

J57a42n 34Š31i47k

23. 3. 2023 12:45

Takže v podstatě místo ukazování prstem kdo všechno kolem za inflaci u nás může, si můžeme říct jediné: Vašimi slovy: je to naše "nestřídmost." Já bych použil slovo "prožranost". Hezký den

9 0
možnosti
Foto

Nejen, ale hodně. Je to tak. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 32,03
  • Průměrná čtenost 1390x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik