Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K obrovské částce přispěl zejména zisk elektráren z obchodování s elektřinou na zahraničních trzích. Díky vysokým cenám činil zisk z obchodování s komoditami 26,9 miliard korun. „Naopak divizi ČEZ Prodej, která prodává elektřinu přímo domácnostem a firmám, zisk meziročně poklesl o jednu miliardu korun. Dividenda přinese státu 44 miliard.

0 2
možnosti

Vždyť jste sám tvrdil, že na zahraničních trzích ČEZ prodává jen 5 % produkce !

Nějak si opět odporujete ve svých tvrzeních.

:-P

0 0
možnosti

ČEZ vydělala za loňský rok přes 80 miliard čistého, takže nepotřebovala od státu vlastně žádnou půjčku. Pokud by byl zisk použit do rezervního fondu na další obchodování - tak spekulativní minoritní akcionáři by se svých cenných papírů rádi levně zbavili.

Tak všechno všem minoritním akcionářům zaplatí stát a tuzemští odběratelé, kteří musí přistoupit na přemrštěné ceny.

;-(

1 1
možnosti

A jak chcete změnit tu vlastnickou strukturu, když akcionáři nechtějí své akcie prodat? Chcete je vyvlastnit?

A čemu to nakonec pomůže? Myslíte, že jiný vlastník bude rozdávat elektřinu zadarmo?

0 1
možnosti

Proč by je prodávali, když jim tento stát zaručuje takové výhodné nebankovní půjčky pro jejich podnikání ?!

8-o:-P

0 0
možnosti
Foto

Asi bych neřešil, kdo si co užije apod, nicméně skutečně mi připadá nemravné, většinově státní energetický ČEZ vydělává miliardy, zatímco obyvatelstvo stejného státu chudne především díky drahým energiím. Jeví se ten podnik skoro jako novodobý "keťas", i když to srovnání ne zcela sedí samozřejmě :)

3 1
možnosti
Foto

Energie nejsou drahé, kde jste na tu blbost přišel. Pokud vím jsou zastropované na přijatelné výši.

0 4
možnosti
Foto

Postavení monopolu ze zákona může mít Česká pošta, a to jenom v listovních službách, ČEZ.

0 0
možnosti

Takže stát dovolí monopolu České pošty a ČEZ, aby obyvatele a podnikatele v této zemi oškubal a prodražil jejich produkci tak, že se stane nekonkurenceschopnou ? A stát se o oškubané peníze pak podělí s minoritními akcionáři !

:-P

0 0
možnosti
Foto

Polostátní energetická společnost ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice, do zahraničí vyveze asi pět procent produkce, a to jen v případě, kdy ji nelze prodat na českém trhu. Primárně prodává ČEZ elektřinu koncovým zákazníkům a ostatním českým obchodníkům za tržní ceny. Za jinou cenu než za tržní ji prodat ji nemůže.

1 2
možnosti
Foto

Jenze trzni ceny jsou pokrivene politikou, povolenkami a dotacemi zelene energie. Dale systemem, kdy i dloubodobe kontrakty jedou dle cen na burze, kde system nesmyslne vyhodnoti zavernou, rj.nejdrazsi elektrarnu jako cenu i pro levne zdroje.

Cely system nema s volnym trhem vucec nic spolecneho. Kdyby fungoval volny trh, budou ceny nizke, protoze v CR je energie prebytek.

3 0
možnosti
Foto

Jde, jak pisete,o rozevirani nuzek a presouvani kapitalu od mas k monopolum a oligopolum. Na jedne strane se stat ohani mantrou "volny trh a prava minoritnich akcionaru", na druhou stranu CEZ dotuje, pak netradicne zdanuje do statni kasy a nabada lidi k zadostem o socialni davky.

Diky cenam energi krachuji firmy, i dalsi obchody se presouvaji do retezcu, ktere pak pri absence konkurence uzaviraji kartely nebo si diktuji nakupni cenu.

Tvrdy kapitalismus v kombinaci se socialistickym prerozdelovanim dnes uz vice nez poloviny zdroju a bobtnajicim statem. Vzorem je zrejme Cina.

Vam karma.

3 3
možnosti
Foto

Monoply ve všech státech, kde je tržní hosppodářství jsou zákonem zakázané, Státy hlídají, aby žádná firma, žádný výrobce nezískal dominantní postavení na trhu a významnou tržní sílu, Zákon určuje, kde je povolen monopol. U nás je to ČEZ, byly to dříve dráhy a pošta. Pošta je ještě monopolem,co se týká listovní služby.

0 0
možnosti
Foto

ČEZ je akciová společnost. Můžete si koupit její akcie a těšit se z dividendy. Současně však musíte počítat s tím, že jejich hodnota může klesnout ze současných cca 1050,- Kč třeba na desetinu a vy zchudnete. Půjdete do toho?

V minulosti byly akcie NWR za cenu cca 400,- Kč, nyní jsou to halíře.

Tak funguje kapitalismus a není třeba nad tím lkát.

4 2
možnosti

Kapitalismus nefunguje už dávno. Nahradil ho nějaký paskvil s dotacemi a výhodnými na míru šitými půjčkami, který se chce kapitalismu rovnat. Například ten ČEZ distribuce a.s. Pochybuju, že by ho stát nechal kapitalisticky padnout na tu desetinu. To ho radši zadotuje půjčkou z daní nás všech a riziko z půjčky přesune na nás všechny. Kdyby fungoval kapitalismus, tak ČEZ neexistuje, protože ten pouze tyje ze svého dominantního postavení v ČR. V opravdové kapitalistické konkurenci by si ani neškrtl, jenže zákazník distributora změnit nemůže.

3 2
možnosti

80 miliard je dobrý základ pro investici do nových bloků JE Dukovany a Temelín.

Ano, pár lidí si postaví ještě honosnější vily, koupí ještě luxusnější auta a odjede na ještě luxusnější dovolenou. Ale odměny, které dostanou, jsou ve srovnání s vytvořenými zdroji fakt jen drobné.

Ale nové stabilní zdroje energie potřebujeme a nikdo je za nás nezaplatí. Buď je totiž zaplatíme v ceně energie, která obsahuje i zisk pro ČEZ, nebo je zaplatíme z daní.

Chápu Vaše rozčilení. Říká se, že kdo nebyl ve dvaceti komunista, nemá srdce. Ale ono to pokračuje. Kdo je komunistou ještě ve třiceti, nemá rozum.

Učte se, jednou třeba budete na Benešově židli Vy. A neříkejte, že o to nestojíte. Kdyby to byla pravda, nenapsal byste svůj blog.

Hezký den!

2 0
možnosti
Foto

Kdyby se zvedly ceny energii o rozumnou castku s tim, ze dostavime JE, abychom meli v budoucnu dostatek zdroju, pak by to lidi prijmuli. Pokud vsak se zdrazilo 3x, aby zisk nasledne stat zdanil a z dani doplacel zisky obchodnikum a socialni davky, pak je to nesmysl. Nezapomente, ze se diky cenam energii polozilo dost firem a stoupa pocet lidi na hranici chudoby, zvedaji se najmy atp.

1 0
možnosti

Chtělo by to více upřesnit, kdo je zákazník ČEZ. Například ČEZ prodej s.r.o. má omezený počet zákazníků. Ovšem 95% českých spotřebitelů jsou zákazníky ČEZ distribuce a.s.

Sróčko jde změnit v pohodě, což se u distributora říct nedá. Nicméně mld z ČEZu na co asi půjdou? Fiala už předeslal, že na zaplacení stropu za energie. A takhle funguje česká ekonomika.

Polostátní gigant si půjčí 75 mld od státu, aby měl na burzu kam se montuje a nemá na to, aby posléze součet zisků cca 100 mld předal státu na stropy za energie.

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik