Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

Vám se to mluví, pane Bárto. Že stát se o vás ve stáří až tak moc nepostará, je už delší dobou evergeenem. Vy, a vaši vrstevníci jste dostali Kalouskovský echo a určitě na zadní kolečka začali myslet. Dnešní důchodci ale tenhle časovej polštář neměli a v pětašedesáti s tím už moc neuděláte. Tvrdím, že vy, i ti dnešní čekatelé na důstojný stáří, přesto, že u některých trochu platí mládí v riti, do důchodu daleko, mají ještě šanc s tím něco udělat. Držím palce.

5 1
možnosti
PG

Vidím, že autor svoji nenávist k Babišovi obrací proti důchodcům.

4 2
možnosti
Foto

Proti casti důchodcům a to je velký rozdíl.Dost z nich jsou slušní a rozumní lidé,kteří zaslouží respekt.Ti chápou,že snížení valorizace není žádné okrádání a nechtějí zbytečně zadluzovat své děti a vnuky.Tem patří poděkování a úcta....

5 1
možnosti
JP

Podle vás by bylo nejlepší, kdyby důchodci odevzdali svoje byty i majetek mladé generaci a šli makat, aby se náhodou mladším nezkřivil ani vlásek na hlavě. Nebojte, i mladá generace bude jednou stará a možná se sama bude divit.

5 2
možnosti
JP

J89i60ř95í 36P57a89u13l

1. 3. 2023 8:52

Mlada generace se bude divit, protoze si "vyrobila" malo platcu na jejich duchody, tj. deti. A dnes maji pocit, ze jim jejich budouciho duchodcovskeho chlebicka ujidaji jejich rodice, ale problem je v tech malo detech.

5 0
možnosti
Foto

Pane Bárto,

v jakém zaměstnání jste musel skutečně makat, zatímco ostatní, jak píšete, se ulívali?

4 0
možnosti
Foto

Srovnam produktivitu práce a pracovní výkon za socialismu a dnes.Chcete opravdu tvrdit,že za socialismu se muselo pracovat víc?To snad ne...

4 1
možnosti

J31u25r58o 50Č70u94r21o

1. 3. 2023 7:33

Inflace roste a klesá. Valorizace důchodů pouze rostou. ... měli by jsme se zamyslet jak nejlépe stanovit výši důchodů

1 0
možnosti
JV

Inflace klesá, vysoké ceny zůstávají.....

4 0
možnosti
IS

Pochopitelně bude nutné posílit vazbu mezi příjmem potomků a starobním důchodem. Pak nikdo nikomu nic neprojí. Dnes lidé žijí v iluzi, že si plní státní důchodový účet a pak z něj budou zaslouženě brát. Takový účet ale neexistuje. Pro stát jsou to jen další daně a vše hned utratil. Pokud nemáte pracující potomky, tak do systému přispíváte přesně 0 Kč.

3 0
možnosti
LB

Takový účet, ale existoval, než ho vyrabovali. A začal s tím Klaus senior. Jeho slova, která pronesl v tenkrát v televizi, že bude vyrovnaný rozpočet, protože hrábli do důchodového fondu by šlo určitě dohledat.

2 2
možnosti
LH

Vládě a jejím sympatizantům je jasné, že budoucí kolaps důchodového systému zavinil Husák s jeho podporou porodnosti... Tož tak a máme jasno - předvídal budoucnost, krach lidové demokracie a připravil rafinovaně diverzi liberální demokracie .

5 2
možnosti

Nesouhlasím!

Jsem jen malinko starší než vy, za socialismu jsem se v zaměstnání nikdy neflákal, ale pracoval nesrovnatelně víc, výrazně tvrději, než jak - a to i díky automatizaci - pracuji dnes.

Dnešní průměrný důchod se neblíží 50 % průměrné mzdy. To je vítězství? To je malér, když příjmy někoho klesnou o polovinu? Běžte marodit na měsíc, dostanete 60 % svého příjmu a je to pro rodinný rozpočet problém! A je to víc, než co má důchodce!

Nemáme na to? Vláda na zastropování cen elektřiny a plynu počítala (tuším) se 130 miliardami. Ceny plynu i elektřiny jsou dnes pod vládním stropem. Více než 100 miliard je doma, problém je pár desítek miliard pro penzisty. Kteří mají na plnou valorizaci zákonné právo.

108 nadšenců v PS tato pravidla může do budoucna změnit. A změní - je to z mého hlediska asociální, ale legitimní většina to právo má, já to beru. Ale pravidla jakéhokoli soutěžního klání se nemění v průběhu zápasu - a už vůbec ne po něm.

A v té situaci jsme.

Těším se na to, až za dva a půl roku tato země pošle současnou vládní koalici do opozice. Neumím si představit nic, co by pětikoalici mohlo zachránit. Tím spíš, že i její mnozí voliči z tohoto blogu jsou z jejího konání - kulantně řečeno - na rozpacích.

9 5
možnosti

občas s panem Bártou i souhlasím, jako teď. Je to důchodcům normální úplatek, kvůli kterému jsou voliči - mimo jiné - nespokojeni se současnou vládou. A žádný stát nestojí na současných důchodcích, ale na těch co něco vytváří. A teprve z toho je možné ty důchody platit. Navíc poměr důchodů k příjmům roste. Nikdy nebude a ani přece nesmí být stejný jako u pracujících. Argument, že nedosahuje ani 50% prům mzdy je fakt a není to nic špatného. A bohužel, jakékoliv mimořádné navýšení se razantně projeví v budoucnu násobně. Důchodce možná nemá moc, ale ví přesně co má, kolik bude mít každý měsíc. Narozdíl od pracujících.

3 1
možnosti
VF

Pane Bárto, jste nemoudrý (moc slušně řečeno). Napadáte nás, důchodce, jako kdybychom něco svým stářím zavinili.

Začněte si vyřezávat dřevěnou mísu.

10 6
možnosti
VZ

A nemá náhodou kus pravdy? Dřív to vždycky bylo tak, že si staří raději utrhli od huby, ale se další generace měla lépe. Pamatuju to i na svých prarodičích, jak pořád vše odmítali s tím, že oni toho moc nepotřebují, že jim už to takhle stačí a hlavně aby se měli lépe jejich vnoučata. A teď jsme snad poprvé svědky situace, kdy jsou duchyni ochotni prožrat svým dětem a vnoučatům budoucnost jen proto, že si je jistý politik koupil sliby a různými přilepšeními. Tu přidání nad rámec povinné valorizace, tu jizdné skoro zadarmo, tu rouškovné, a desítky miliard jen lítaly.

Nikdo nikomu nevyčítá věk. Všichni stárneme. Ale vždy se říkalo, že se stářím přichází moudrost a nadhled. A to se tady někam ztratilo. Protože kam jinam zařadit názory typu "budu volit AB, protože on nám přidal, on dal tohle, atd.". A že to bylo na dluh a na úrok jejich dětí a vnoučat už nezájem. Máme průběžný systém a tam, pokud se příjemci budou mít lépe, než ti, co to platí, tak je pouze otázka času, než to bouchne.

8 4
možnosti