Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J84a91n 70M33a24r75e34k

8. 2. 2023 18:53

To se mi snad zdá!!!! Pan Komárek se DNES dožil té nejhorší vlády!!! A co vláda syfilitického Klementa Gottwalda či harmonikáře Zápotockého...vláda Novotného?? Kdy lidé mizeli v komunistických koncentrácích po tisícovkách.....hranice zadrátované s nášlapovými minami...Pan Komárek chválí dobu komunismu a jako příklad spokojenosti lidí uvádí 'čaje' a jiné svazácké orgie v Juldě Fuldě. Dle mých rodičů, nenávidících nacizmus i komunizmus také mluvili o tancovačkách za německé okupace, sám jako předškolní prcek jsem s rodiči chodil k Luckému mlýni u mého rodiště Rymáně, kde se hrálo divadlo v přírodě..Vojnarka, Sněhurka a sedm trpaslíků..a po skončení alegorické vozy jedoucí z Čísovic až do Mníšku, lidé jásali, byla to zábava. V Rymáni nahoře u lesa 'Ve včelníku' se pořádaly veselice děvčata předváděly tance...pamatuju na jeden tanec, při kterém se zpívalo..'počkej já povím...' okolostojící zpívali s nimi. To bylo za protektorátu. I tehdy se jásalo.Jsem přesvědčen, že dobu nemůžeme soudit podle jásání lidí. To jásání lidské je velmi ošidné. Na prvomájových průvodech se jásalo, pokud fízlové hlídali. Jakmile se fízlové poněkud ztratili, bylo po jásání. Transparenty se hodily za vrata domů a pryč z toho jásání!! Za protektorátu (dle různých pramenů) se na Václaváku sešlo na 100 000 lidí jásajících a slibujících věrnost říši.

Albert Einstein kdysi prohlásil, že vesmír a blbost lidská jsou nekonečné...leč o vesmíru si nebyl tak jist. A co naivita pana Komárka?? Počkejme si tak 4 až 6 týdnů a bude tu další blog pana Komárka chválící dobu jásání.

14 0
možnosti
JM

J77a64n 23M36a16r59e64k

8. 2. 2023 19:08

Na druhé straně je pravda, že se promítaly docela dobré filmy cizí provenience. Francouzský FANFÁN TULIPÁN, RYTÍŘ BEZ ZÁKONA, Brazilský O CANGACEIRO, francouzský fil MZDA STRACHU s Yves Montandem americký film SEDM STATEČNÝCH,,, naivní západoněmecké 'VINETOUOVKY' a pak cestopisné 'FLYING CLIPPER' ...potom jeden panoramatický film z Pacifiku, jméno jsem zapoměl..to byly ovšem filmy, které zachranovaly kasu filmového růmyslu v naší drahé vlasti. Také i pražské kino Metro hrálo staré filmy, bylo to kino RETROSPEKTIVNÍCH FILMŮ

Jinak ostatní 'skvosty' jako ČUK A GEK, TANKISTA ANDRÁŠ, ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE, MLADÁ GARDA, ZOJA, MARITA, STALINGRADSKÁ BITVA, MLADÁ GARDA, PÁD BERLÍNA s dvoumetrovým hezounem Stalinem, při takových zely kinosály prázdnotou, pokud tam nebyla nahnána školní dítka. A jak se zde v Kanadě říká..."keep on dreaming" - pokračujte ve snění pane Komárku a doufám, že nás brzy zase poctíte další chválou socialismu....

7 0
možnosti
Foto

?Někdo ano, někdo ne. Jak kdo, jak kdy, a také jak kde. A to vše pod vedením jediné strany a vlády a její trvalou péčí a dozorem v intencích kom ideologie. Prostě až sranda. Skoro:-/

1 0
možnosti
AT

Sranda byla vždycky. Tu jsme si zakázat nenechali. I bez dozoru.

3 0
možnosti
Foto

Ano, i před rokem 1989 u nás svítilo sluníčko, holky nosily těsné sukně, auta jezdila na zelenou a rohlíky byli (občas) krásně křupavé. Občané byli spořádaní, pracovali, občas něco podepsali, na 1. máje šli do průvodu, nadšeně souhlasili s návštěvou bratrských vojsk, a za to že si nevšímali, že souseda zavřeli pro politický vtip, jim režim pustil do kina nějaký přiblblý film plný radosti a optimismu, jak se nám pěkně soudružsky žije.. Bůček byl levný a do žlabu bylo také co dát a to bylo rozhodující. Stačilo si jenom nepřipouštět, že je jako zvíře držené v kleci a jeho páníček rozhoduje, kam smí, co smí a co zase nesmí.

12 0
možnosti
FD

90ti procentům to stačilo.Těch 10% tu pohodlnost zaplatilo majetkem,vězením nebo i životy!

7 0
možnosti
Foto

S těmi devadesáti procenty jste to přehnal. A velice:-/

1 0
možnosti
DP

Tech zapadnich filmu, ktere ceskoslovenska censura za dobu sve existence nepustila dovnitr byly spousty. Samozrejme ty Bondovky a Dr Zivago jsou ty nejznamnejsi, ale uz v roce 1949 se zakazal dovoz a promitani vyborneho "Tretiho muze", pak byl zakaz filmu na bazi romanu John le Carré , kdo videl "Spion co prichazi z chladu" , pochopil. A nadale cela plejada v tehdejsim CSR a potazmo CSSR mene znamych filmu na politicka temata, a nektere dokonce nebyly "protisocialisticke" , ale divaly se kritickym prizmatem na autoritavni staty a zrizeni, tehdejsi cenzori v CSSR meli urcite obavy, ze by se v tech filmech divaci v CSSR "videli jako doma". Jo a taky pozdeji byly zakazany filmy s John Wayne, mam dojem (i kdyz se mohu mylit) ze jeho posledni film v CSSR byl "na sever Aljasky".

3 0
možnosti
Foto

Tak problém bude spíš v tom,že v 50 letech bylo dost lidí, kteří se nebavili ani trochu....na ty jste nepomyslel?A o tom to je...

11 0
možnosti
JK

J49a19n 53K67y93š76k48a

8. 2. 2023 15:10

Nemusíte mi věřit, mně je to jedno, ale můžu vás ubezpečit, pane Komárku, že dnešní mladí budou někdy v roce 2070 na dnešní dobu vzpomínat úplně stejně, jako vzpomínáte vy na dobu svou. Takže tou dobou to asi nebude.

Žeby mládím?

4 0
možnosti
Foto

Trochu Vám tam vypadla měnová reforma v r. 53, kdy lid přímo šílel radostí. A nadšení rozkulačení sedláci, co vstupovali do JZD. A sbírání mandelinky bramborové patřilo k nejlepší zábavě!

Co se týče zahraničních filmů, tak ovšem některé k nám přijít nemohly, protože se v nich ukazovalo něco jiného, než se u nás psalo v novinách. A za 40 let 140 filmů? Já jich za 30 let po r. 90 nasbíral asi 700. Koncem šedesátých se u nás natočilo několik filmů světové úrovně, leč putovaly do trezoru.

V padesátých se tančilo, ale nesměl se hrát rock and roll. A zkusit ho někde předvést? Byl byste předveden!. R.A. Dvorský šel do basy!

Naštěstí synek jednoho vašnosty měl rád country and western a tak ukecal tatínka, že byl tento žánr povolen, protože šlo o hudbu utiskovaných honáků. Podobně i hudba utiskovaných černochů se dostala na pódia, když to dr. Tichota uměl správně ideově podat (Spirituál kvintet).

I vězňové na uranu si rádi zazpívali. Zítra se bude tančit všude. :-)

19 0
možnosti
JZ

Tak do kin se chodilo i za protektorátu na tehdejší skvělé filmy jako byly Dívka v modrém, Babička, Pantáta Bezoušek, Eva tropí hlouposti a další. Kina i tehdy normálně hrála.

10 0
možnosti
JZ

Kina hrála, hrají a budou hrát za každého režimu. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,11
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik