Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ten graf je nějak špatně, jsou tam poněkud absurdní čísla, nebo jsou špatně čísla v textu.

Jinak platí, že hlavní vinu na extrémním růstu cen má struktura českého zemědělství s dominancí holdingů a některých vertikálních struktur, které diktují ceny od hnojiva po chleba. Tento trustový systém je potřebné legislativně rozbít a vrátit do zemědělství tržní podmínky.

Což ale od tohoto pána nikdy neuslyšíme.

0 1
možnosti
Foto

V grafu se při konferzi na obrázek změnilo měřítko. Opravil jsem to.

Jinak s Vaším názorem, že vliv na cenu potravin má i struktura českého zemědělství souhlasím, ale zcela v opačném gardu. Díky tomu, že přes 80% surovin pro české potraviny produkují střední a větší zemědělci vede k tomu, že většina zemědělských komodit tj. surovin pro výrobu potravin jsou u nás levnější než v zahraničí. Ceny zemědělců u nás, jsou v porovnání s cenami evropskými dlouhodobě na úrovni 80-85%. Jinými slovy, díky velikosti prodáváme potravinářům levnější suroviny. Konkrétní příklad cena mléka u nás je nyní o 2-2,5 Kč/l levnější než v SRN. Proto také mají německé mlékárny stále větší zájem o české mléko.

0 0
možnosti

Průměrná cena vajec u obchodníka by tedy měla být za plato 10 vajec 51 korun. Nedávno jsem koukal, vajíčka 72 korun... čili 7,20 za jedno. To není marže, ale zlodějna. Průšvih je, že je tu jen pár řetězců, které se na cenách velice lehce domluví.

0 0
možnosti

Záleží na velikosti - S, M, L, XL

;-D

0 0
možnosti
Foto

Tak Slovensko drví zdražovanie a ceny potravín vystelili nahor. Ceny potravín rástli svižne počas celého minulého roka, čo zdvíha level, ktorým sme vstúpili do tohto roka. Výsledkom tak budú vysoké medziročné nárasty cien potravín, čo bude medziročnú infláciu tlačiť nahor. Už niekoľko mesiacov ale badať, že sa svetové indexy cien potravín upokojujú. Preto predpokladáme, že sa to napokon prejaví aj na pultoch predajní. V priemere však budú ceny potravín v tomto roku oproti minulému roku podľa odhadov vyššie asi o pätinu.

0 1
možnosti

cena plynu a elektřiny zvyšuje ceny hnojiv, chemikálií, vyhřívání a větrání chlévů ........ a v konečném důsledku i růst cen.

Stejně tak tepelné procesy v potravinářském průmyslu zvyšuje výrazně ceny - např. výrobní cena cukru se jen z titule energií zvyšuje o 65 %.

Stejně tak obchodníkům výrazně vzrostly ceny na otop a elektřinu a proto i oni musí zvedat svoji marži - i když i oni občas spread přestřelí.

Takže je vám už asi jasné, proč k růstu cen dochází ?

Nejsou to tedy jen obchodníci, ale i podmínky pro výrobu a prodej potravin.

;-(

0 0
možnosti

Okurky Znojmia v Globusu 89, - Kč, jistý velký Vietnamci provozovaný supermarket 35, - Kč za naprosto totožný výrobek.

Pokud vyloučíme dost absurdní možnost, že Vetnamci zboží dotují, tak je poměrně jasné kdo tady přímo absurdně zvyšuje ceny potravin.

6 0
možnosti

BTW: to je jen příklad. Podobně levnější je tam skoro všechno.

0 0
možnosti
Foto

Aby byly potraviny levné, musí existovat zdravá konkurence. Je to tím těžší, čím více do toho stát strká ryp.k. Jak se má otevřít malá pekárna, když ta velká dostane dotaci na stroje, má lacinou dopravu, může beztrestně jít pod cenu, má pod palcem zdroje?

4 3
možnosti

Levné v malé pekárně...to je snad protimluv

1 0
možnosti

Farmářka se ptala ministra - je normální že mléko se prodává občanovi 4x dráže než já za něj dostanu?

5 1
možnosti
Foto

Je a pokud si ho paní farmářka dokáže prodat ještě dráž, než za co ho prodávají řetězce, je to také v pořádku.

1 3
možnosti
Foto

Pokud jeden se podívá na výrobky firmy Agrofet, tak zjistí, že inflace je kolem 15 procent a výrobyk Afrofertu od uzenin a po méčné výrobky jsou až o 40 procent dražší než výrobky konkurence. Jak je možné, že ceny zboží v Německu jdou dolu a jsou podstatně levnější než u nás.

6 4
možnosti

Opět účelově lžete. RvRvRv

3 3
možnosti

tak já mám celkem jednoduché vysvětlení. Obchodník má prodejní marži. Pokud se zdraží vstupy , nákup vajec, zdraží se o marži i výstup. Na vajíčkách byla marže 20% , teď je 35%. Ale nevím jak je to s přepravou.

1 1
možnosti

Kdyby se mu nic nezdražilo tak by nemusel přirážet ani těch 20 a absolutně by měl stejně. Ale to je teorie ...

0 0
možnosti
Foto

Už před mnoha lety někdo z Ministerstva zemědělství nabádal, aby si pěstitelé a chovatelé prodávali své produkty přes vlastní obchodní síť. Tady v okolí funguje drůbežářská farma, která s produkty objíždí okolní obce. A řetězcům úspěšně konkuruje.

Kdosi tu uváděl marže vekoprodejen. Není problém tam?

1 1
možnosti
Foto

Juro, za to mínus ti u nás neprodají ani kus kůže. ;-D

0 2
možnosti
Foto

Nemyslím, že to je tak jednoduché, protože část tuzemské produkce je vyvážena (za vyšší ceny) a pak se zpětně dováží za ceny zahraniční.

Ale ani v takovém případě nedokážu pochopit, že se nezřádka je tentýž produkt v Německu na ceně stejně, dokonce i nižší než v tuzemsku, ačkoliv je v Německu kvalitnější než v tuzemsku. Podobá se to okřídlenému úsloví: Je to u nás dražší, ale zato nižší kvality.

Své tvrzení mám osobně vyzkoušeno svými nákupy.

4 1
možnosti

To není těžké pochopit. U nás jsou nastaveny regulační parametry tak aby to vyhovovalo zahraničním obchodníkům, narozdíl od klidně jejich domovských zemí.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS