Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Cenzura je samozřejmě špatně, ale když budu vyvracet dezinformaci, své vyvrácení podložím argumenty a lidi mi budou spílat, že jsem ministerstvo pravdy a ptát se, kdo mi dal právo určovat, co je pravda a co ne, tak to se pak nedivím, že chce zakročit vláda a dezinformace sama začít potírat...

3 1
možnosti

Stydím se za někoho, kdo se rád a svobodně rozhodne, že už nechce být svobodný!

0 2
možnosti
Foto

Ještě jednou díky všem za komentáře a bohatou, i názorově košatou diskuzi....

1 0
možnosti

Jenom žasnu, jak má kdekdo dojemnou péči o svobodu slova a demokracii. Za první republiky byla cenzura tisku, a sice předběžná (viz bílá místa v novinách, kde měl být článek, který musel být stažen na pokyn cenzora), přesto svoboda slova a projevu existovala. Za první republiky existoval od roku 1923 zákon na ochranu republiky, přesto byla republika demokratická. Dnes jsou publikační možnosti o mnoho řádů vyšší, každý si plácá, co chce, ale různí jedinci řvou jako o život, že je zakázáno pár webu a srovnává současnou dobu s normalizací, nebo dokonce s 50. lety, zvěstuje návrat totality, a to všechno za situace, kdy proti nám Rusko prokazatelně vede hybridní dezinformační válku? Ať se jdou všichni nositelé a hlasatelé podobných nesmyslů vycpat, protože nevědí, co mluví.

4 1
možnosti

Pokud Vy máte v lásce totalitu, pak se musíte s mířit s tím, že mnozí NE!

0 1
možnosti
Foto

Dnešek opravdu nelze srovnávat s normalizací. To ovšem neznamená že nás média objektivně informují . Stejně tak to neznamená že se politici kteří jsou aktuálně u moci nesnaží umlčet opozici a lidi co mají nepohodlné názory.

Není to nic nového. Vzhledem ke svému věku (60+)jsem měl možnost mluvit s lidmi co zažili 2 . Světovou válku to co jí předcházelo a 50 léta. Tisk, rozhlas, politici , novináři byli převážně mimo realitu (tak jako dnes). Mocní umlčovali odpor jak to šlo. Když začalo jít do " tuhého " ukázalo se že vlády, špičky, policie a armády jsou naprosto neschopní lidé kteří se do funkcí dostali díky známostem, korupci patolízalství. Takže nic nového.

3 2
možnosti

Souhlas, také něco pamatuji, také jsem hovořil s pamětníky a mám velmi podobné informace. Myslím ale, že zatímco dnešek nejde srovnávat s dobou normalizace, většina lidí vyjadřuje obavu, aby takový byl i zítřek. A věční nadšenci všeho nového - viz autor blogu - se historickou spirálou opět dostanou do výchozího bodu o kterém píšete a znovu a znovu budou prožívat chvíle oslavného očekávání následované znovu stejnými konci v totalitě nebo mimorealitě. Ať bylo co bylo - vždy to končilo stejně/podobně. Sami se střílejí především optimisté.

0 1
možnosti

Cenzura je nepřijatelní a nedá se ničím omluvit. Pokud ji připustíme, pak se zbavíme svobody a postupně také demokracie.

4 1
možnosti

A mínusák Soukup klikl myší a dal mínus. Proč pak? Něčemu nerozumí? Rád vysvětlím!

0 0
možnosti

Právě proto, že neexistuje žádný nestranný subjekt nebo osoba, která by si mohla přisvojit právo určovat co se ještě smí říkat a co už ne, tak právě proto nelze souhlasit s jakoukoli formou cenzury.

Co lze dělat a to od útlého věku každého občana je ho vzdělávat, učit ho k analytickému myšlení a učit ho si informace ověřovat. Bohužel jsme svědky toho, že i vysokoškolsky vzdělaní novináři jsou schopni šířit propagandu, ale tam to zřejmě není o nevzdělanosti, ale je to o penězích.

Ještě je důležité rozlišovat cenzuru soukromých kanálů, kde je to logicky na vlastníkovi a cenzuru prováděnou státem nebo státními institucemi, tam je to zcela nepřijatelné, také jsou nepřijatelné náhubkové zákony nebo zákony i obecně správné, ale zneužívané k potlačování jiných názorů ve společnosti, což se dnes bohužel už děje a to je ten signál, který pak lidé vnímají jako návrat totality a není se čemu divit, protože to přesně takovým signálem je.

3 1
možnosti

Těžko říci, jestli lze dnešek srovnávat s normalizací. Závisí, jaké věci člověk srovnává.

V každém případě lze dnešek v mnohém srovnávat i se situací v letech 1947-1948. I tehdy se rozdělila společnost na ty "správné demokraty" a ty zrádce.

Tu "správnou" demokracii tehdy pod dohledem Moskvy představovala Národní fronta čele s KSČ, která si uzurpovala právo určovat, co je pravda a co je správná demokracie. Tehdejší tisk nenechával nikoho na pochybách, kdo bojuje za správnou demokracii, viz titulky z tehdejšího tisku jako např: "Kdo chce opravdovou demokracii, nesmí se bát socialismu", "Není rozdělení na Západ a východ, ale na imperialisty a demokraty" či "Prokázali jsme před celým světem hluboký a upřímný demokratismus našeho státu".

Tehdejší tisk nenechal nikoho na pochybách ani v tom, kdo je ten nepřítel, kterého je třeba poplivat a zničit. Už to nebyli to demokraté, ale reakce, zrádci, lháři, rozvratníci, rozkolníci, pátá kolona imperialismu, rozbíječi jednoty dělnické třídy, záškodníci, špioni, fašisté, podporovatelé imperialismu. Ano, v této kategorii zrádců byla mj i M. Horáková, kterou ti "správní" demokraté za podpory hromady petic požadujících co nejpřísnější potrestání v roce 1950 popravili.

Dnes je situace v mnohém podobná. Máme tu opět "správnou demokracii" tentokrát pod dohledem Pětikoalice resp. Bruselu. Média jsou plna titulků jako např. "Populismus proti demokracii" či "Je třeba pečovat o svobodu a demokracii". Přičemž nikdo nesmí zůstat na pochybách, co je ta "správná" demokracie a kdo "správný" demokrat.

Nepřátelé té "správné" liberální demokracie pak zásadně nejsou v médiích označováni jako demokraté, ale pouze jako populisté, dezoláti, dezinformátoři, lháři, neonacisté, fašisté, nacionalisté, xenofobové, rasisté, ruská pátá kolona, ruští švábi, proruská svoloč, atd.

Netřeba dodávat, že stejně jako nyní i tehdy ti "správní" demokraté bojovali proti lžím a dezinformacím - viz. např. článek "Tvrdě potírat lživé a nesprávné informace" z 13.2.1948.

2 2
možnosti

Nikdy nejde srovnávat doby s odstupem 50 a více let doslovně, protože doba se mění jak technickou vyspělostí, tak myšlením lidí.

Srovnávat ovšem lze kostru toho dění, co bylo cílem tenkrát, co je cílem dnes, taky metody, které se k dosažení cíle používají a to v obecné rovině.

Jako příklad uvedu, že většina nesouhlasí se současnou zelenou politikou a stejně je násilím tlačena, to už není demokracie, to už je diktát nějaké menšiny většině a pak není divu, že to lidé vidí jako nástup novodobé totality. Ono se jen změnily metody, kdy dnes je to tlačeno restrikcemi a dotacemi, na rozdíl od tlačení pomocí uličních výborů a komunistických buněk na pracovištích.

1 1
možnosti

Tak třeba Facebook, nebo YouTube se s nějakou ohleduplností vůči informacím vůbec nehrabou, určí si něco, co je, podle nich závadné, a jedou v příspěvcích i do minulosti a posuzují minulé příspěvky podle současných kritérií a bany a hrozby jen létají. Je to cenzura? Podle mě ano, jistě, nějaký chytrák se ozve s myšlenkou, že jsou to soukromé společnosti a člověk tam nemusí být, ano, moudrá myšlenka, taková trochu hraběcí rada.

Aby bylo jasno, teď nemluvím o politice

1 0
možnosti
Foto

Díky za vstup. Ano, taky myslím, že b těchto prostorech dostanete ban mnohem snáz za nahé ženské prso, než politiku. Občas jsou ty bany poměrně absurdní. Takže to jen ukazuje, jak je to těžké.

0 0
možnosti

J76a86n 42R20á18ž

3. 2. 2023 10:06

Aby se z tlampačů nemohla volně šířit propaganda, za to dávali nacisté trest smrti a přitom se BBC poslouchala. Komunisté si mysleli, že našli recept a postavili rušičky. Výsledkem ale bylo, že se Hlas Ameriky i Svobodná Evropa poslouchaly stále víc.

S rušením nepohodlných webů to dopadne stejně. My to máme nastavené v mysli tak, že nejvíce lákavé je to zakázané. Takže hodně z těch kdo dosud žádný z t.zv. dezinformačních webů nikdy neotevřel, jak bude s doménou ".cz" zakázaný, okamžitě bude zjišťovat informaci s jakou doménou nově funguje a bude hltavě sdílet i šířit jeho obsah.

Dá se očekávat, že po zákazu se každému zakázanemu

webu okamžitě zvedne sledovanost.

1 1
možnosti
Foto

Dobrý den, já tomu rozumím.... Jenže na straně druhé společnost bez mantinelů porazil při užití jejich pravidel třeba Hitler aby ji následně zničil. Jak píšu , co je za hranou bych soudit nechtěl, ale při momentálně bezbřehém dosahu "socek" by asi nějaká být měla...

2 0
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik