Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Diskuse již skončila, nicméně ještě doplním případný podnět. Konkrétně odkážu na článek "Má to smysl? ČEZ chystá stavbu největší plynové elektrárny" z 27. 10. 2022. Cituji: "Energetická skupina ČEZ získala v procesu EIA souhlas s výstavbou největší plynové elektrárny v Česku s elektrickým výkonem až 1000 megawattů. Ta by měla v příštích letech vyrůst v areálu elektrárny Mělník. Podle předloženého záměru mají v areálu mělnické elektrárny vyrůst 3 paroplynové elektrárny s plánovaným spuštěním v letech 2026, 2029 a 2030. Spotřeba zemního plynu bude ohromná – zhruba 1,35 miliardy m3 ročně. To způsobí zvýšení spotřeby plynu v ČR o 15 % (!)".

Takže - v ČR vyroste obrovská plynová elektrárna, ve které bude neekonomicky spalován čistý plyn, převážený k nám přes oceán... Skvělé, že? Přitom by budována být nemusela, ta dosavadní uhelná by se bourat nemusela, jenže provoz starších uhelných elektráren je neekonomický kvůli eurounijní vymyšlenosti jménem "emisní povolenky". Elektrárny by mohly fungovat dál, mohly by být průběžně modernizovány, dokud se nepostaví nové jaderné bloky. Jenže to se bohužel nevyplatí. V konečném výsledku cena elektřiny půjde stále nahoru, a to vinou EU. Vše přitom zaplatí obyčejní lidé, ne eurounijní šlechta.

1 0
možnosti

Tak to dopadá, když náš současný premiér se připojí k aktivnímu prosazování GD.

;-(

1 0
možnosti

Pekarovou zmiňovat jako reprezentantku nějakého názoru je sice možné, ale ona je pouhým reproduktorem, a to dokonce nahodilého názoru, který ji zrovna vynese na vyšší post, jinak by byla svolná k jakékoli reprodukci, nemylte se v ní. A co se týká budoucnosti našeho života bez energií nebo s energiemi velmi drahými, tak se raději ptejte, zda je nedostatek plynu nebo je nedostatek nařízen, a potom se ptejte proč, za jakým cílem. Ale poctivě, především k sobě samým.

1 0
možnosti

MPA nemá tušení o ničem. Jenom o plácání plném prázdných floskulí a plků. Ideální kandidát na politika 21. století. Této společnosti by však prospěla více, kdyby se navrátila k podomnímu prodeji.

8 0
možnosti

J93i72ř77í 98V12o16l29k37a

3. 2. 2023 11:38

Paní Pekarová-Adamová je krásná ženská. Kdo má takovou fešandu ve státní službě. Jinak asi studovala s Markem v Plzni.

1 0
možnosti

J78a54n 97R62á25ž

3. 2. 2023 10:24

Paní Pekarová Adamová málo kdy rozumí tomu, co říká. Jejími plky bych se nezabýval. Ovšem otázkami, které byly v článku položeny, se vážně zabývat musíme.

7 1
možnosti

Jako z udělání byl dnes publikován blog "KLIMA: Co se skrývá v pozadí Green Dealu", který určitě stojí za přečtení. Zkráceně cituji:

"Před pár týdny vyšla kniha... V kapitole „Vše o zelených“ jsou podrobně rozepsány zákulisní cesty miliardářské plynové lobby, jejímž zástupcům se podařilo prosadit zrušení dvou bezemisních jaderných elektráren, dostavbu a novou výstavbu dalších jaderných elektráren a nahradit je elektrárnami plynovými produkujícími emise. Na zrušení jaderných elektráren se přitom podílela i řada významných sdružení klimatických aktivistů v Americe, jako NRDC, EDF, Sierra Club, které od plynárenských společností dostávaly peníze" (...) "Kdo si tuto knihu přečte celou, určitě oprávněně nabyde dojmu, že boj za snížení emisí CO2 nahrazením fosilních paliv a jaderné energie alternativními zdroji je jen záminkou pro to, jak získat ohromné finanční částky. Nejde de facto o klima, ale o zvýšení zisků miliardářů (jinými slovy, přesun peněz z kapes daňových poplatníků do kapes miliardářů). Čtenáři sami dnes vidí, co dělá Green Deal s ekonomikou. Stačilo, že v Německu nefoukal vítr a výkon větrných elektráren byl třetinový, v Anglii málo pršelo a hydroelektrárny nepodaly potřebný výkon, ve Francii provedli odstávku několika jaderných elektráren a energetická krize byla na světě. Poté válka na Ukrajině krizi přidala grády. Sám autor, ač ekologický aktivista (ale naprosto reálného uvažování) v jiných kapitolách vysvětluje, proč alternativní zdroje nikdy nemohou plně nahradit stávající zdroje a řešení vidí v technologickém pokroku a jaderné energii".

https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/klima-co-se-skryva-v-pozadi-green-dealu.A230202_221845_p_klima_nef

4 0
možnosti
Foto

To jsou ty líbánky Merkelové a Putina. Tito soudruzi se znali už z časů kdy Putin, co by podrž taška jezdil do NDR.

2 0
možnosti

Celkem krátký článek, ale jméno Pekarová-Adamová je vněm uvedeno hned 9x...ta vám ale musí ležet v žaludku co?

8 6
možnosti

Jo, jo, kdo chce psa bít, ...;-D

0 3
možnosti

Problémem je opravdu tato vláda. Aktuálním problémem je neochota dodavatelů plynu nabízet zákazníkům přiměřeně výhodné cenové tarify s tvrzením, že mají nakoupeno na rok, rok a půl dopředu a musejí jej nejprve za tuto vysokou cenu vyprodat. Přitom, když ceny na burze letěly nahoru, netvrdili, že nejprve musejí zákazníkům levně nakoupené zásoby levně vyprodat, ale zvyšovali cenu, jakmile jim to konec fixace umožnil. Přitom roční kontrakt se dnes obchoduje za cenu podobnou jak před rokem a plyn by tak mohl stát polovinu toho, co stojí. (1,63 Kč/MWh https://www.kurzy.cz/komodity/pxe-zemni-plyn-graf-vyvoje-ceny/1MWh-czk-1-rok ) Co s tím? Dodavatelé se chovají tak, aby maximalizovali zisk, to je z jejich pohledu logické. Vláda ale má zřízeného státního dodavatele, který zajišťuje výhodné dodávky veřejným institucím za nákup a přiměřený zisk. Není třeba nařizovat všem dodavatelům, za kolik smějí dodávat. Stačil by jediný dodavatel, ten státní, který by na trhu nabízel i domácnostem plyn za nákup a přiměřený zisk, a bylo by po kartelovém chování. Všichni dodavatelé by se museli přizpůsobit, jinak by ztratili zákazníky.

5 0
možnosti

Myslím, že tam máte chybu...1,63 Kč budou asi za kWh a ne MWh. Navíc si to představujete dost jednoduše, ale o obchodu s plynem nic nevíte. Zaprvé problém nebyly dlouhodobé kontrakty, ale nový zk. pro které se nakupovalo za velmi draho, proto se skoro zastavila změna dodavatele v roce 2022 a skoro nikdo nenabíral nové zk. Navíc vláda neplatí obchodníkům rozdíl mezi ceníkovou cenou a stropem, ale obchodník musí dokládat náklady a zaplatí jen přiměřený zisk. Státní dodavatel je kravina.

0 0
možnosti

Paní Pekarová by se neměla vyjadřovat o ničem, čemu nerozumí. Což, přeloženo do češtiny, znamená, že by se neměla vyjadřovat vůbec...

16 4
možnosti

Vůbec k ničemu, abych to doplnil.

4 0
možnosti

Vůbec nechápu smysl tohoto blogu, vyjma dloubnutí do Adamové. Ruský plyn přestali dodávat Rusové. To jsme se měli poklonit a poprosit za odpuštění, že jsme si dovolili podporovat Ukrajinu?

9 10
možnosti

Opravdu to vubec nechapete. Prectete si starsi blogy pani nebo slecny Ditetove. Opakovane varovala pred zavislosti na ruskem plynu uz davno pred valkou. Pekarova patrila k tem, kteri ji chteli, byt asi nevedomky, vyrazne zvysit. Proto jsou jeji vykriky ted pokrytecke.

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS