Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J25i50r19i 84H72l11a61v33a

4. 2. 2023 10:57

Díky za zajímavý příspěvek.:-)R^

0 0
možnosti

Dík Dani za krásné shrnutí problémů s výzkumy na Venuši i s nástinem možných řešení. Vždycky se na články od Vás těším. A zdravím R^:-)

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se vám líbí, Dani. Děkuju, mějte krásný zbytek týdne, ať se hezky vydaří. R^:-)

0 0
možnosti
TT

Opravdu to umíte moc pěkně podávat, Dano. R^ Nemáme Technet, máme Vás. :-) A co se týče soutěžní otázky, já si nedovedu představit, že by jiná planeta byla bližší Zemi než Venuše - ale v tom bude asi ten chyták, že je tomu jinak. Těším se na rozluštění a překvápko. ;-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jste na mě moc hodný, Tomáši. :-)

Je to tak, je tam malý chyták. Taky mě to překvapilo, ale je to všechno úplně logické. Blog o tom bude v pondělí. :-)

Krásný den, ať se vám vydaří. :-)R^R^

0 0
možnosti
Foto

R^Zatím na Venuši, aspoň pokud se dobře pamatuju, žádná technika dlouho nevydržela.

0 0
možnosti
Foto

Balónové sondy v atmosféře Venuše fungovaly zhruba dva dny, sondy na povrchu nanejvýš dvě hodiny.

Existují projekty sond, které by na Venuši mohly pracovat mnohem déle. Jenže oproti fotogenickému průzkumu Marsu by to bylo za mnohem více peněz mnohem méně fotografií.

2 0
možnosti
Foto

Moje první seznámení se s vesmírem bylo právě díky knize Prázdniny na Venuši. To mě bylo asi 5 let a knihu mě četla matka. Od té doby jsem dodnes fanda sci-fi literatury a vášnivý sledovatel reálné kosmonautiky a astronomie.

Hezký článek. Věřím, že zájem o Venuši opět nastane.

0 0
možnosti
DT

R^

U mě to byl pan Grygar, podobně jako asi u spousty ostatních.

Krásný den, Františku, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
VR

V článku se mluví o vysoké teplotě a tlaku na povrchu, ale zcela opomíjíte chemické složení atmosféry. To také není pro průzkum zrovna ideální.

0 0
možnosti
OU
OU
DT

R^ Další věc, kterou by stálo za to prozkoumat. R^

2 0
možnosti

R^ Extrémní podmínky na Venuši nejspíš nějaký dlouhý pobyt na jejím povrchu nedovolují (teplota 470°C a tlak devadesátkrát vyšší, než na Zemi). Žádná z dosud vyslaných sond nepřežila na povrchu déle než dvě hodiny. Dnes sice technologie pokročily, ale asi to s tím umisťováním různých zařízení na Venuši nebude tak pohodlné, jako na Marsu.

0 0
možnosti
DT

R^ Když ovšem začneme umísťovat sondy do atmosféry, budou to tam mít stejně pohodlné jako na Zemi. A ta atmosféra je krásná zásobárna uhlíku, který je všude a je okamžitě k dispozici. Třeba pro případ, že bychom z něho chtěli vyrábět uhlíková nanovlákna nebo různé jiné materiály.

Třeba budeme mít jednoho dne karoserie aut "z Venuše". (dobře, to asi přeháním) :-)

Krásný den, Milane, mějte se moc hezky. :-)R^

1 0
možnosti
DT

R^:-)

Krásný den, Horste, ať se krásně vydaří. :-)

0 0
možnosti
Foto

Co se týče startu z povrchu: tam by přece šlo zkombinovat dva principy: dostat sondu pomocí balonu nebo letadla do výšky s menším tlakem a tam teprve použít raketový motor. Raketa pro let na oběžnou dráhu by navíc nemusela ani přistávat, když by čekala na přistávací sondu ve vzducholodi ve vyšší výšce.

0 0
možnosti
DT

R^Četla jsem o tom kdesi dlouhou a zajímavou diskuzi - lidi tam viděli problém v tom, že hustá atmosféra a tím pádem i ten nejslabší vítr by tomu balonu pro vztlak nedělal dobře. Prý by taková sonda měla nekontrolovatelně rotovat. Ale i kdyby tomu tak bylo, to se dá jistě vyřešit nějakou technologií, stabilizátory, apod. Každý problém má řešení. R^

Krásný den, Stanislave, ať se vám hezky vydaří. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.