Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J18i54r63i 49H47l28a15v76a

4. 2. 2023 10:55

Zajimavy prispevek. Snazim se nove ziskany znalosti k vysvetleni malych zahad. Hledal jsem stracenou rukavici, az najednou jsem ji nasel na chodniku. Upny zazrak. Moje sestra (78) me doporucila jit k ocnimu. Vyvratit ji to nemuzu, ze to muze vysvetlit superpozice. Ačkoli, priznavam, ze nove ziskany znalosti mohou vest k zajímavým závěrům. Díky za příspěvek.

1 0
možnosti

Prave jsem sledoval popularne vedecky program, kde byla podana hypoteza moznosti superpozice. V nasem vesmiru muzeme videt Schrödingerovu kocku bud mrtvou nebo zivou, zatimco v jinem paralelnim vesmiru to muzou videt naopak, napriklad zatimco my ji vidime mrtvou, u "sousedu" ji vidi zivou.

0 0
možnosti
Foto

A to je hezký nápad, ale mimo realitu. Ona ta superpozice stavu - živá mrtvá obsahuje i okamžik smrti. A takových okamžiků je i za krátký čas prakticky nekonečně mnoho. Takže to nevyžaduje dva vesmíry, ale nekonečně mnoho vesmíru. A to nejen pro kočku, ale i pro každou interakci částice. Tedy je to nesmysl.

Navíc všechny interpretace kvantové mechaniky mají kolaps vlnové funkce. Ten u zmíněné kočky nastane při první interakci, tedy když radioaktivní částice zasáhne čidlo. Tím kvantové efekty skončily. Takže ta kočka nikdy není kvantová. :-)

1 0
možnosti

https://epjst.epj.org/articles/epjst/abs/2019/03/epjst1800045/epjst1800045.html

Abych Vám to trochu zkomplikoval, jsou různé vlny ty třeba interferují i jinak. Svět klidně může být diskrétní se specifickým rozdělením rychlejších dějů - šumu. Takto lze téměř jistě nasimulovat veškeré pozorované jevy na všech škálách - zatímco vlnovou mechanikou nikoliv.

Tím nijak nezpochybňuji hlavní tezi článku že Zeilinger je nový náboženský vůdce. Na konferenci FQMT 2015 byl entanglement jedna ze sekcí, na FQMT2019 už skoro ve včech sekcích.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.