Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takže blábol.

Dávat Fialovu vládu do souvislosti s loňskou meziroční inflací je úplně mimo mísu. Základy inflace byly položeny v letech 2020 a 2021 naprosto bezprecedentním sypáním stovek miliard korun do naprosto zbytečně zmrtvělé ekonomiky. V ní se ocitlo cca 900 miliard, aniž by byl vytvořen nějaký produkt ve stejné hodnotě. Pak stačil drobný impulz v podobě 3 měsíce zablokovaného Suezského průplavu a ceny začaly letět nahoru. Pak přišel krach dodavatelů energií, nedostatek čipů... Ceny vyletěly, ale zákazníci je díky těm miliardám stále byli (a dodnes jsou!) ochotni je akceptovat. S tím žádná vláda nic nenadálé. A to nejhorší, co může udělat, je vytvářet programy na finanční kompenzaci vlivu inflace. To je hašení požáru benzínem. Inflace odezní jedině tím, že zákazníci nebudou drahé zboží kupovat. A centrální banka stáhne prostřednictvím vysokých úroků část hotovosti z oběhu.

Netvrdím, že kdyby byl u moci za kovidu Fiala, bylo by všechno jinak. Ostatně tehdejší opozice kritizovala Babiše, že dělá málo, takže by to nejspíš dopadlo stejně, ne-li hůř. Ale objektivně Fialova vláda za tuhle inflaci nemůže. Může za to, že klesá pomalu, to ano. Rozpočet s obřím schodkem jistě v boji s ní nepomůže.

10 5
možnosti

Takže blábol, co takhle nákladová inflace?

3 3
možnosti
Foto

J17i33r85i 15C69i87z

29. 1. 2023 16:15

Pane autore, osobne to vidim podobne co se tyka vyhledu a na tom jsme se shodli i s byvalymi spoluhraci po tenise. Volba prezidenta je uzavrena a nema smysl k tomu cokoliv dodavat. Ctu jen nazory par blogeru a v jejich diskusi se vzdy objevi stale stejna sestava NF, coz u nekterych z principu ocenim - aRv. Jakmile napisi, co si o nich skutecne myslim, dostanu hned zaracha od cenzora, ale je to jeho prace tak to beru. Jako absolvent socialistickych skol sportovniho a technickeho smeru mam zkusenost z prednasek mladych lampasaku z Vyskova v ramci studia, kdy jeden dobre cviceny na nas kricel: Soudruzi, do tydne budou nase tanky v Madridu! Tedy musim rict, ze jsme na nej zirali s otevrenou hubou a pak se vecer po prednaskach u karet chechtali, co to je za cvoka. No, tato zkusenost ve me zanechala trvalou nechut k lampasakum socialisticke armady. To je vse:-)

3 0
možnosti

Ukol nepustit Babiše na hrad byl splněn. Kdyby do druhého kola postoupil s ním třeba Janeček tak bychom zase jeho museli vylepšit a adorovat - politici z pětispolku, média, sociální sítě, Svěrák, církev Je to taková krásná pohádka - za onoho času, tak před dvěma lety se generál probudil a říká drahé polovičce - Evi, já bych chtěl být prezidentem , co ty na to. .. Kdopak nám nového hradního pána asi vybral a že to bude jistit Danuše ...

Přznávám se, u voleb jsem nebyl, ani jeden z kandidátů mě neoslovil. A to jsem hodně mhouřil oči.

3 0
možnosti

Mě oslovil Babiš. A hned za ním Bašta. Tyhle dva jsem prostě nemohl nechat projít.

7 0
možnosti

Bohužel bude nadále pokračovat souboj Babiš vs. antibabiš a politici nebudou muset v podstatě nabídnout nic víc. Voličům evidentně tohle málo stačí...

3 2
možnosti
Foto

Ano, Penam a hry! Pokud by se pan Babiš uklidnil a přestal říkat alternativní pravdy, nebude potřeba mu nic vyčítat a "antibabiš" vyhasne. Ale pokud bude přikládat polínka, tak ne. Rv

6 2
možnosti

Ruku na srdce.Doba je těžká, nicméně žádná katastrofa se nekoná.Žít se dá. Potěšitelné, že voliči nesedli na lep fantasmagoriím. Že to - nějaký prezident za ně vyřeší. Až komické - pohled na mapu. "Bureše volí Sudety". Chápu, chtějí se mít lépe. Nechápu - Proč volí toho, který jim to za 8 let už neumožnil? Pravomoci a páky na to měl> Nejraději by jej tedy dali za prezidenta. Bez pravomocí - Ten to vyřeší hbitě ? Pořád vize středověku. Spasitel bude sestupovat, modleme se. Nejlépe u jezule ...

Přesto změny budou. Slušnost slabostí není. Balák by již osvobozen nebyl. Ani 10 míčů na odměnách by nedostal. Očekávám poměry normální. Důstojný hlas z Hradu. "Lidé, již se za naši družinu stydět nemusíte". Ani z akvária mluvit nebudu. Nebo dělat průvodce klenotnicí ... :-)

8 1
možnosti

Balák by osvobozen nebyl, Nečasová ovšem ano. ;-)

2 0
možnosti

P69e72t62r 46L44o74r24e84n16c

29. 1. 2023 13:16

A co dál?

Dál nastane re-kultivace dobrých mravů a férových, čitelných a předvídatelných poměrů ve státu i společnosti.

Prostě náprava škod z předchozích období. ;-)

11 3
možnosti

Jste fantasta. Žádná náprava škod z předchozích období se nechystá. A pokud ano, pak v neprospěch většiny lidí této země.

6 7
možnosti

V prvním rozhovoru řekl nově zvolený prezident, že se zdá, že strach z hospodářské a ekonomické krize byl přehnaný.

Takže ano, vláda doplatí rozdíl mezi stropem a šílenými cenami energií distributorům a překupníkům energií a - jak se rádo říká v jiném kontextu - zadluží tím i naše děti a vnuky.

No a aby aspoň trochu vylepšila rozpočet, orve o peníze ty nejchudší.

Jak vidíme, prezident jí v tom určitě bránit nebude.

Nemohl nevyhrát - antibabiš funguje už víc než 10 let. Škoda, že proti němu nekandidoval někdo jiný, proti komu by antibabiš nefungoval.

Jaké má názory v jiných oblastech než v ekonomické nevíme. V podstatě jsme svěřili Hrad neznámému člověku.

Lze očekávat posílení vlivu USA, NATO, EU, současné vlády a těch, kdo ho pro současnou funkci zvolili.

Protože vlastně začíná další předvolební boj o další volební období, bude Pavel muset myslet i na své voliče a občas vládu také za něco zkritizovat.

Pokud má pan Fiala radost, že nevyhrál Babiš, nevím jestli tu politologii dostatečně nastudoval. Mít Babiše na Hradě, měl by větší klid než když ho bude mít jako oponenta ve sněmovně...

5 7
možnosti
Foto

"Jaké má názory v jiných oblastech než v ekonomické nevíme. V podstatě jsme svěřili Hrad neznámému člověku."

.

Furt lepší, než svěřit Hrad někomu, kdo dovede názor,od rána do večera, změnit 3x.

2 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS