Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Většina mých známých, co volila Babiše, nepatří k těm, co by neměli rezervu jednoho platu, nebo třeli bídu s nouzí. Já bych byl s tím paušalizováním opatrnej.

2 0
možnosti

Je to trochu tvrdá aproximace. Stejně tak, jako někdo nemá rád vládu, Babiše a současného prezidenta a rozhoduje se čistě podle prezentované slušnosti a charakteru. Protože trochu naivně bere, že to je to nejdůležitější.

Jiný volič volí podle toho, že politika je prohnilá. Slušnost a jistá naivní představa, že když budu hrát fér já, budou i ostatní, je pro něj spíše známkou slabosti. A proto volí buď PP, protože exgenerál by to jako macho man mohl ustát.

A nebo sází na jistotu "vyčůranosti" AB, jeho bruslení na hraně kreativního účetnictví a co není zakázáno, je povoleno, trochu populistického lidoveckého přístupu (dohnaného ad absurdum) "kam vítr, tam plášť" a naposled, že už má dost nahrabáno a zájmy jeho podnikání (které se tu i majoritně daní) jsou souběžné se zájmy mnoha běžných lidí.

A nemusí to znamenat, že AB žere, ale prostě se mu nelíbí lidé za PP (Halík, Kolář, Schwarzenberg, Novotný) a i teze PP ohledně "nedemokratických stran , pokud by vyhráli spravedlivé volby a jejich kandidátů na ministry", které by nejmenoval a přitom podobné jednání je silně kritizováno u současného prezidenta MZ. Nebo podpora GreenDealu, rychlého přijetí Eura a třeba velká podpora genderového úletu ve formě podpory ratifikace Istanbulské úmluvy.

Tohle vše plus autorem článku nastíněné, nám dává rozdělovník skupin voličů kandidátů i těch, co byli líní jít k volbám, co objektivně pro nemoc i počasí nemohli, co je to tak znechutilo, že nešli ani k 1. kolu, nebo jen k tomu 2., protože vypadl jejich kandidát, nebo je eskalovaná rétorika a minulost obou stran natolik znechutila, že si nechtěli ušpinit čest ani mysl, a volili neplatně či vůbec.

Bohužel mnoho diskutujících, politologů i veřejnosti se nějak nezamýšlí, kam až kandidáti, kampaně, názory okolí i vlastní myšlenky, sycené propagandou, dezinformacemi i skutečnou realitou vmanévrují nakonec voliče.

A lidé jsou stále více rozdělení, čekám, kdy se objeví nový ekvivalent žlutých hvězd pro názorové oponenty. Ministerstvo lži a pravdy se pomalu p

1 1
možnosti

Akorát mi třetinu textu při publikování mi smázlo Idnes nenávratně.;-(

0 0
možnosti
Foto

J25a69n 72S40v15a60t73e48k

29. 1. 2023 20:51

Nemyslím si, že všech 2,4 milionu voličů AB "volá o pomoc", stejně jako si nemyslím, že skoro o milion voličů PP se rázem stalo podporovateli vlády.

Česko má jedinečnou šanci vrátit význam funkce prezidenta tam, kam patří.

Kdyby zvítězil AB, začal by okamžitě (podobně jako MZ) vytvářet jakési alternativní mocenské centrum (právě proto, že byl kandidátem ANO).

PP za sebou nemá žádnou starou ani novou stranu či hnutí a nevypadá to, že by nějakou stranu či hnutí chtěl zakládat. Čili nemá důvod vytvářet nové mocenské centrum, novou základnu pro nějakou "hradní" stranu či hnutí.

Očekávám tedy, že PP bude prezidentem vskutku "občanským" (ostatně už naznačil, že by chtěl alespoň částečně bydlet v Černoušku a dojíždět do práce odtud). Prostě nechce se "uzavřít na Pražském hradu" a působit tak trochu jako monarcha (jakkoli mnozí z nás přistupují k roli prezidenta tak trochu, jako bychom zvolili novodobého krále). PP chce být prezidentem co nejvíce civilním.

A ačkoli AB tvrdí, že jeho nevýhra je fakticky výhrou ANO (kvůli podpoře 2,4 milionu voličů), bylo by od Petra Fialy vskutku neprozíravé tvrdit, že výhra PP je výhrou vlády. Naštěstí to vypadá, že Petr Fiala je soudný a že si nemyslí to, co před druhým kolem vytruboval do světa AB - že totiž PP je vládním kandidátem.

Mnozí z nás volili PP proto, že skýtá naději, že se nebude chovat jako MZ, zatímco AB by rád šel ve šlépějích právě MZ.

Proto jsme volili Petra Pavla a proto jsme nevolili Andreje Babiše.

8 0
možnosti

Tak prý 2,4 milionu mých spoluobčanů volá o pomoc. Nemyslím si. V mém okolí z voličů Babiše neznám nikoho, kdo by se měl vyloženě špatně. Nejčastější důvody, proč zrovna jeho volí, je: přidal nám na důchodech, za něho sme se měli dobře a Pavel je voják. Zcela iracionální argumenty bez vazby na ekonomickou situaci. A ještě by mě zajímalo, o jakou pomoc volají lidé typu žokeje Váni, zpěváka Jožky Černého nebo herce Ivana Vyskočila.

7 2
možnosti
Foto

Tak nejhlasitěji se asi volalo o pomoc v Chanově a dalších podobných lokalitách.:-) Tam také lidé nepochopili, že volí "jenom" prezidenta a nikoliv Spasitele, který bude házet peníze z vrtulníku. Vy na tom budete asi podobně....

7 1
možnosti
Foto

Volebni ucast v Chanove cca 30%, tolik je to zas netrapilo

2 0
možnosti
Foto

Pane Smutný, zapomněl jste na ty, co k volbám nešli. Tzn., že asi 2 miliony občanů (co zůstali doma) volat o pomoc nepotřebují.

Takže celkově o pomoc nevolá asi 5,5 milionu občanů (voličů), o pomoc volá 2,4 milionu. Ale - jste přesvědčen, že všichni tito voliči pomoc potřebují? Vždyť jsou členové ANO a příznivci leckde, v obecních zastupitelstvech, ve vedení podniků. A v Agrofertu - tam to u některých dobře nevypadá. Viz zmínky o mzdách. Rv

2 0
možnosti

Zdravím Vás pane Dvořák.

Jistě máte přehled a tak mi povíte, kolik % zaměstnaných občanů nedosáhne na průměrnou mzdu. Pro úplnost - občas data ze statistického úřadu sleduji, no, jednou tak za tři roky . . . . :-) Já sám jsem státní rentier bez přerušení pracovních poměrů a na požádání posl. zaměstnavatele jsem 3 roky "přesluhoval" . . .

Slunce v duši pane.

0 0
možnosti

Velice dobře sepsáno pane Smutný, je to hlavní vzkaz politikům z těchto voleb.

1 4
možnosti
Foto

Že ty 2,4 miliony hlasů říkají něco jiného, než jen „pardon, nechali jsme se zblbnout snůškou lží”, to je mi jasné.

Jak ale definovat, které regiony jsou zasažené a kde prostě jen přežívá duch socialismu dodnes? Například v okresu Jeseník Babiš vyhrál, ale zdaleka ne tak výrazně, jako v okresu Karviná. Přitom okres Jeseník patří k okresům, které po ekonomické stránce mají asi více důvodů si stěžovat.

Také například v Olomouci vyhrál s přehledem Pavel, v takřka sousedním Přerově vyhrál (byť menším rozdílem) Babiš. Čím to?

Podpora regionů, kterým se ekonomicky nedaří, je určitě přínosná. Nebylo by od věci zavést nějaké daňové úlevy pro podniky, které tam zaměstnávají lidi. Případně i dát investiční pobídky, které sníží nákladnost výstavby nových prostorů pro technologie, průmysl i obchod.

A určitě bude dobře, pokud pan prezident nebude vyhledávat místa, kde má nejvíce příznivců, ale naopak se bude zajímat o regiony, které zůstaly trochu opomenuty i svými poslanci, když se oni přestěhovali do Prahy.

Osobně bych ale značnou část obav těch 2,4 milionů lidí označil především za výsledek informační války vedené hnutím ANO proti České republice.

7 0
možnosti

Máte špatně ty čísla i ty lži. Nenechalo se zblbnout 2,4 miliónů lidí, ale 3,5 miliónů lidí a ne agrofertím lhaním, ale bruselským eurohujerským a sluníčkovým lhaním.

4 8
možnosti

Tak Babišovci se musí smířit s tím, že jejich kandidát prohrál, taková je realita. Generál Pavel vyhrál daleko výraznějším náskokem než v minulosti Zeman. Získal přes tři milióny hlasů, což se jeho předchůdci také nepodařilo.

2 0
možnosti

Číst si nářek poražených babišovců k nezaplacení a na všechno ostatní je tu MasterCard. ;-D

4 1
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,88
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik