Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Otroci v Africe existovali ještě předtím, než si je z tama začali Západňané vozit, takže Afričané by měli první zaplatit reparace sami sobě. A dále by měli vděčně zaplatit Západu za to, že otroctví zrušil. Arabové/muslimové by taky měli platit reparace, protože si z Afriky brali otroky při jejích slavných conquestech ze 7. století, ke kterým se dodnes hrdě hlásí a nikdo jim to nesmí vyčítat, jinak je to zlý islamofob. Takže pokud někomu vadí Západní kolonialismus, tak je to západofob.

0 0
možnosti

Před rokem 1000 bylo v západní Evropě běžné používat Slovany jako otroky. Například Ibrahim ibn Jakob jezdil do Prahy kupovat otroky. V životopis svatého Václava čteme, jak bojoval proti prodeji otroků. V západoevropských jazycích je slovo otrok odvozena odvozeno od slova Slovan /něm. Sklave, ang. slave ...).

Z toho plyne, že bychom se mohli připojit ke hnutí černochů a žádat odškodnění.

0 0
možnosti
Foto

Josef II zrušil osobní závislost poddaných na vrchnosti, nikoliv jejich poslušnost vůči vrchnosti. Stále se muselo robotovat, stále fungovaly a rozhodovaly vrchnostenské úřady. Zmizelo nevolnictví osobní. Poddaný se směl přestěhovat, oženit, vystudovat a nesmělo mu v tom být bráněno. Za komunismu se nevolnictví vrátilo zpět. Robota byla zrušena až o šedesát let později, v revolučním roce 1848.

3 0
možnosti

Co rozumíte nevolnictvím 1948-1989? Umístěnky, stranické úkoly, chmelové brigády, výjezdní doložky?

0 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 2433x
Jsem historik a dělám šlechtu a osvícenství. Nejnověji jsem napsal knihu 1.11.1781. Zrušení nevolnictví (2022). Moje pojetí dějin je vyjádřeno v knize "Habsburkové 1740-1918. Vznikání občanské společnosti." (2016), která ukazuje, že historie našich občanských svobod začíná dlouho před rokem 1918. Od osvícenské, ani liberální Evropy jsme nebyli izolováni.