Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Motáte páté přes deváté. Za komunistů vládla zločinná banda, která většinu terorizovala. Proto většina jen brblala, ale nahlas se ozývali jen někteří, protože to vyžadovalo statečnost i ochotu a schopnost trpět. Naproti tomu vy nemusíte být nijak statečný, abyste zveřejnil takové nesmysly jako v tomto případě.

Jak vám tedy ona doba může připomínat dnešek? A jak jste dospěl k tomu, že "problém většiny vězí především v tom, že si nárokuje patent na pravdu". Z toho, co jste napsal, nic takového nevyplývá. Že se Slunce a hvězdy otáčejí kolem Země, že je papež neomylný, a že je komunismus posledním stadiem lidských dějin, netvrdila žádná většina. Ta nehledala ani kámen mudrců a nesnažila se ani sestrojit perpetuum mobile.

Většina nemá ve všech případech pravdu, ale většinou ano. Jestliže si většina myslí, že skočíte-li ze skály, spadnete a zabijete se, že když narazíte hlavou do zdi, rozbijete si ji, tak na to můžete vzít jed, že má pravdu. Myslím, že jste se nad tématem měl s Čulibrkem zamýšlet déle, zatím píšete jako ten Čulibrk.

1 0
možnosti
Foto

K tomu, že motám páté přes deváté, nemám co říci.

Zločinná banda nám vládne dnes. Soudím, že již zlo, které předváděli komunisté do roku 1989, nynější zkorumpovaná mafie překonala. Protože společnost kromě jiných nešvarů i zhrubla, slova ztratila svou váhu. Tím neříkám, že nemají žádnou. Proto mohu psát různé nesmysly a pravděpodobně za ně nepoputuji do vězení. A vy za ty své. Ani jeden z nás neplká tak účinně jako Nohavica. Panstvo si dosud hraje na demokracii, tak i proto.

Otáčení Země a další příklady byly oficiálními názory ve své době a většína společnosti je tehdy měla za pravdivé. Kámen mudrců měla za nalezenímožný a perpetuum mobile za v budoucnu sestrojitelné.

Většina se zpravidla mýlí. Nové věci vymyslí jedinec, který není omezen většinovým přesvědčením, že je to nemožné. Se zákony přírody nepolemizuji. Čulibrk vás pozdravuje.;-)

0 0
možnosti
ES

Většina lidí se přiklání k většině. :-)

3 0
možnosti
Foto

Ano. Proto je menšina umenšená. Tragédií je, když se menšina cítí být většinou.R^

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS