Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TN

Polsko s Ukrajinou pořádalo Mistrovství Evropy v kopané.

Rusko s Ukrajinou válčí.

0 1
možnosti
JT

Pane Turnere,

vím zcela jistě, že existovala českomoravská jednotka - tzv. vládní vojsko - která byla nasazena po boku Němců v Itálii. Pokud je mi známo, tak z českomoravských a slovenských přeběhlíků vznikly dvě jednotky: 1. čsl. divize a čsl. samostatná brigáda.

0 0
možnosti
ZZ

Oni i národnostní němci byli obyvateli Československa - a bylo jich opravdu hodně. Pokud někdo tedy použije souvětí, že i Čechoslováci obléhali Leningrad, může to být pravda, byť je to nám trochu proti srsti.

;-)

0 0
možnosti
RS

Znal jsem osobně chlapa ze sudet, který jako bývalý čechoslovák s německou národností sice moc německy neuměl, spíše polsky, ale do Vermachtu musel a bojoval u Leningradu. Jak sám vždy říkal, tam jel na náklaďáku a zpátky až do Dánska je hnali pěšky. Přežil, vrátil se domů a pracoval do konce života jako zedník. Tím byl nakonec i vyučený už jako mladý. Až do smrti dostával z Německa důchod za to že bojoval v II. sv. válce. 400 marek, tedy cca 8000,- Kč měsíčně v době, kdy byl průměrný plat u nás 2500,. měsíčně. Vždycky mi říkal, že to jak bylo na frontě a co dělali SS a na druhé straně pak Rusové bych nikdy nechtěl vidět. Kdo to neprožil, nemá právo soudit. Zneužívat existenci takových lidí pro špinavou propagandu je hnus. Byl to velice férový a slušný člověk.

5 0
možnosti
ZZ

Tkzv. Prajzáci byli typickým příkladem toho co říkáte. Nikdo se jich prakticky neptal, ale prakticky po celé ČSR byly tyto případy.

0 0
možnosti
TM

T61o45m56a83s 70M19a49r25e36k

9. 12. 2022 12:07

Můj děda teda jó... Dokonce tam byl zajat a vrátil se dlouho po válce.Narodil se českým rodičům ve Vídni za Rakouska Uherska...

1 0
možnosti
LC

Rusové se nyní nejspíš snaží zneužít toho, že první Slovenská republika byla spojencem Německa a podporovala vojensky jeho vpád nejprve do Polska a pak i do tehdejšího SSSR. Ani Slováci však neobléhali Leningrad, nýbrž byli nasazeni do boje na jihu. Každopádně má autor pravdu v tom, že hovořit o příslušnících slovenského expedičního sboru jako o Čechoslovácích, či reprezentantech Československa je naprostý nesmysl. Navíc si toho jsou ruští představitelé moc dobře vědomi, sami v dobách přátelštějších vztahů s Českou republikou zdůrazňovali, jak si cení toho, že Češi nepatřili k národům, které se pod německou vlajkou podílely na invazi do SSSR.

6 0
možnosti
PV

Len pre ilustráciu info z internetu, ako na tom boli príslušníci iných národov:

"Ostatnú časť vojakov SS tvorili iné národy, zväčša kolaborujúci cudzinci z podmanených zemí. Boli to najmä Dáni, Francúzi, Azerbajdžanci, Flámi, Valóni, Fíni, Nóri, Holanďania, Slováci, Chorváti, Bosnianski moslimovia, Litovci, Estónci, Ukrajinci aj Rusi. V SS bolo dokonca aj menšie množstvo Indov a Britov (resp. obyvateľov zemí Britského impéria). Vojaci všetkých týchto krajín boli nazývaní Freiwilligen (Dobrovoľníci), a väčšina z nich, mala svoje vlastné jednotky."

3 0
možnosti
RP

Tak ono je třeba rozlišovat etapy války. A pochopit, co to bylo SS. Esesáci byla původně stranická ochranka, která chránila papaláše NSDAP. Něco trochu podobného jako jsou dnes v Russku Wagnerovci. Ti na začátku války začali tvořit vojenské jednotky, které byly přednostně vyzbrojovány nejlepší výzbrojí a výstroji, pravidelná německá armáda Wermacht byla ve vyzbrojování až druhá. A protože esesáci byli současně zfanatizováni, jednotky SS dosahovaly ve válce výrazně lepších výsledků než jednotky pravidelné německé armády Wermachtu. Hitler tak postupně přestal Wermachtu a jejím velitelům věřit a preferoval čím dál víc jednotky SS.

Do SS nejdřív na začátku války brali původem i vzhledem nordické Němce, postupně kritéria snižovali a na konci války skládali jednotky SS ze všech, které mohli sehnat.

1 0
možnosti
RP

Zrovna hitlerovské Německo skládalo vojenské jednotky, zejména po polovině války, ze všech možných národností, jejichž státy ovládalo. Výjmkou byli tuším Poláci, polská jednotka sloužící v němecjké armádě či SS nikdy neexistovala. Česká jednotka se na konci války připravovala, ale nikdy nebyly její počty naplněny a neopustila české cvičiště.

Jinak vedle Sudeťáků a dalších českých občanů, kteří se po hitlerovské okupaci přihlásili k německé národnosti a byli proto potom odvedeno do války a válčili jaklo Němci proti Sovětském Svazu je u nás ještě jeden region, kde byli odvedeni do německé armády všichni. A to Hlučínsko na Ostravsku, protože Hlučínsko bylo tehdy za První republiky původní německé území a všichni jeho obyvatelé tak byli automaticky Hitlerem považovánio za Němce.

4 0
možnosti
LU

"Putin se nechal slyšet, že Rusko vlastně chrání Ukrajinu před polskými nacionalisty a obléhání Leningradu se zúčastnili po boku nacistů evropští nepřátelé včetně Čechoslováků.....Neexistovala žádná jednotka českých dobrovolníků bojující ze 2. světové války na straně Německa, což platí i o příslušnících mnohých jiných států."

No a, nikde netvrdí, že sa obliehaniu zúčastnila československá jednotka , ale Čechoslováci, čiže Česi a Slováci.

Obliehania Leningradu sa zúčastnilo viacero Slovákov "se zúčastnili po boku nacistů " , ako príslušníci Waffen-SS, alebo Wehrmachtu.

Napr. Čechoslovák Milan Lorman sa zúčastnil obliehania Leningradu ako člen Waffen-SS.

https://dennikn.sk/88030/slovak-co-sluzil-vo-waffen-ss-nic-nelutuje/

1 1
možnosti
ZN

Trochu to motate. Slovaci za valky meli vlastni stat, ktery s nemci spolupracoval. Ale Cesi urcite nevalcili. Slovaci mozna ano

3 1
možnosti
IS

Nejefektivnějším přístupem k oficiálním informacím poskytovaných postsovětskými soudruhy je brát je jako nepovedenou verzi Pohádek ovčí babičky.

3 0
možnosti