Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pro část příspěvku bych dodal, že komunismus je to nejlepší so msi člověk umí představit. Má jedinou chybu " není pro lidi".

0 0
možnosti
Foto

Jiří Kučera. Kapitalismus neexistuje, opravdu ???? Slovo kapitalismus se do evropských jazyků dostalo prostřednictvím francouského utopistického filosofa Sainta Simona. Marx si je vybral k označené institucionalizovaného soukromého vlastnictví výrobních prostředků a tržního hospodářství. Kapitalismus použil z důvodu, aby jej mohl postavit proti otrokářství, feudalismu. Podle Marxe kapitalismus odumře anebo bude svržen násilnou revolucí a bude nahrazen socialismem, který přejde v komunismus. Kapitalismus existuje od samotného začátku lidských dějin. Není to nic jiného než trh. Směna zboží. Je založen na samotném jádru lidské přirozenosti. Lidé se vždy chovají podle pravidel trhu, kapitalistické racionality. Výhodně koupit, výhodně prodat. Výhodně vyrábět, zvyšovat produktivitu práce a být lepší, levnější než konkurence.

0 0
možnosti

Nemáte tak docela pravdu. Jelikož se v otrokářských a feudálních společnostech nemohli otroci a nevolníci, kteří tvoři značné části těch společností, (svobodného) trhu účastnit, nemohl se se tudíž plně rozvinout ani samotný trh a tím pádem ani kapitalismus. Ten totiž vyžaduje osobně svobodné lidi.

0 0
možnosti

O demokracii byly už napsány miliony a miliony slov, různí lidé už také vymysleli bezpočet teoretických modelů spravedlivého fungování společnosti. Opravdu si myslíte, že svými 637 slovy tvořícími tento váš text můžete přinést k tématu demokracie cokoli nového či objevného?

I kdybyste ale prostudoval všechny statě a úvahy o demokracii, dopodrobna prozkoumal fungování nejrůznějších společností, co jich bylo a je, nepodařilo by se vám vymyslet dokonalý, nebo aspoň přibližně dokonalý model fungování společnosti. Důvod je prostý. Když vynecháme patologické jedince (nicméně i ti jsou součástí každé společnosti), každý člověk ví, co je dobro a že je spolupráce prospěšná, proto je také většina lidí na světě slušných, dobrosrdečných a přátelských, avšak zároveň každý člověk ví i to, že mu někdy může agrese, lest, podvod a podraz přinést zisk a prospěch. To znamená, že za určitých okolností se kdokoli může změnit z vlídného jedince v krajních případech až na nemilosrdnou zrůdu.

0 0
možnosti
Foto

. V kapitalismu nikdy nemůže dojít ka nadvýrobě, protože kapitalismus znamená trh a ochod a tržní hospodářství může být jenom ve svobodné a demokratické zemi. Nadvýroba vzniká ve státech s plánovanou ekonomikou, jako bylo ČSSR. Mohl bych vprávět, jak textilní výrobky v socialistické továrně se rok co rok vyváželi na skládku. Nebyl o ně zájem. Výrobky se vyvezly a jelo se dál jak stanovil plán. Tohle se v kapitalismu stát nemůže, protože to by znamenalo krach.

0 0
možnosti
Foto

U demokracie je důležité jakým hodnotám slouží. Demokracie by měla zjišťovat vnitřní mír a svobodu jednotlivcům. Demokracie je jedna bez přívlastků.RvRvRv

0 0
možnosti

Přijde mi skutečně pozitivní, že hledáte systém fungování společnosti, který by co nejlépe pokryl potřeby lidí a přitom se rozhodoval bezchybně, případně by chybu napravil bezprostředně. To je idea už od Platóna.

Jenže se dopouštíte několika základních chyb, držíte se tezí z hluboké minulosti, které jsou už překonané. Socialismus stejně jako kapitalismus s lidskou tváří stejně jako kapitalismus neexistuje, tento mýtus byl u nás zničen v roce 1968. Podobně termín Karla Marxe nadhodnota, ekonomický systém, tak jak ho navrhl je neudržitelný, což už je vyzkoušeno v praxi.

Zajímavé je že úplná přímá demokracie, komunismus a anarchie jsou v podstatě jiné názvy pro totéž. Člověk se může absolutně svobodně rozhodovat, ale jen "rozumně" si bere jen nejnutnější co potřebuje a nezasahuje do potřeb ostatních. Tohle je nedosažitelná utopie i když je to lákavá pohádka.

Problém je totiž zásadní, děláme chyby, osobní, rodinné, kolektivní i společenské a navíc často netušíme, že chybu děláme, nebo naopak, něco se jeví jako chyba a přitom je to ohromný pokrok (to se děje často). Z toho plyne, že je nutné každé rozhodnutí nejdříve porovnat s minulostí a poté ho nechat nějakou dobu "uzrát".

Z toho vychází zastupitelská demokracie, která nebyla nikým instalována, ale vznikala postupně vývojem. První doložená asi 400 let př. Kr. v Řecku. Volíme zastupitele protože jednotlivě nemáme dost vědomostí na to se správně rozhodnout, téměř vždy je k rozhodnutí potřeba odborník, naši zastupitelé také nejsou odborníci, ale musí být u mnoha lidí oblíbení a mít velký rozhled a povědomí o tom kdo je kdo a kde kohokoliv, koho potřebuje, najde. Prostě ukecaný exhibicionista, který všechno zařídí. Také musíme dát těmto zastupitelům nějaký čas, aby své schopnosti prokázali a jejich rozhodnutí "uzrály". Pak musíme mít právo je ponechat nebo vyměnit a o tom jsou volby jednou za 4 roky. Nedoporučoval bych volit znovu někoho, kdo už byl jednou sesazen, bude to stejný propadák.

0 0
možnosti

Moc toho o demokracii nevíte. Chtělo by to si to prostudovat a pak něco o tom napsat. Dřív ne.

2 0
možnosti

J38a69n 38M65a10r16e14k

8. 12. 2022 5:05

Co s demokracií? Ta uhyne. Projděte se historií lidstva a uvidíte, že demokracie a svoboda měla VŽDY velmi krátká trvání. To není pesimismus, to je smutný fakt

1 0
možnosti

Vidíte a ono je to naopak. ;-) Nevydrží útlak a tyranie.

Zajímal by mě příklad, kdy skončila doba svobody a demokracie?

2 0
možnosti
  • Počet článků 159
  • Celková karma 14,28
  • Průměrná čtenost 1159x
Jeden z těch, kteří si vývoj po roce 1989 představovali jinak.

Seznam rubrik