Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ten "landšmíd" se dal tenkrát dokonce i nakrájet na kolečka a opéct. S brmborem a cibulkou, jejda. Dneska je to mleté něco, co se vám hned rozpadne. Ještě vzpomínám na poctivou vepřovku, maso zalité sádlem a rosolovitou šťávou, oblíbené jídlo na vandrech. Dalo by se vzpomínat asi hodně dlouho na různé potraviny. Kdo pamatuje na vynikající limonády v pytlíku s brčkem, podávané na nádražích pikolíky do oken vagonů? ;-)

1 0
možnosti
Foto

J15a80n 81L96e30k66s82a

4. 12. 2022 10:19

Pokud by chtěl někdo zažít poměrně dobře retro, pak doporucuji mlicnak ve Žďáru nad Sázavou. Chlebíček šunkový za 16, vlašak a feferonkovy do 10, smaženky......

0 0
možnosti

Jinak jídlo je spojeno často s místem nebo příležitostí. jako výběr bych uvedl například v 70 letech nákupy v Novém Jičíně s prodejnou lahůdek Pramen na náměstí v Novém Jičíně. Tam byly ty mléčné jahodové kokteily, potom chutné uzenářské výrobky, jako třeba cigánka - točený salám a salám junior dělaný z masa a ne z masového odpadu jako dnes , paprikový vepřový lalok luxusního lahůdkového provedení, na rozdíl od dnešního vepřového paprikového laloku v Kauflandu, který je spíš trochu opracovaný vepřový odpad. Dnes je na tom místě té prodejny tuším herna nebo něco takového.

Nebo vánoční nákupy v Ostravě, na které jsem byl v dětském věku tahán. Ty se vždy končily v Ostravance, posilněním na cestu domů v bufetu v mezipatří u schodiště zákusky a chlebíčky.

V osumdesátých letech potom vlakové nádraží v Pardubicích, tam byla dlouhodobě za socíku a hodně dlouho potom prodávaná smetanová vanilková zmrzlina, na socialistickou dobu nadprůměrně kvalitní a chutná.

Mimo místo a příležitost bych uvedl "špekáčkovou" játrovku. Teda špekáčkovou jsem ji nazval já. Jedalo se o játrovku nacpanou do plastového futrálu a dělenou motouzem na kusy podobné velikosti jako špekáček, jedna játrovka byla asi 150 gramů. Na rozdíl od dnešní játrovky byla tehdejší játrovka z jater tak z 60 - 80 %, zatímco dnešní prakticky všechny játrovky jsou z jater tak z 20 - 40 %, zbytek je masový pomletý odpad a nastavovací výplňové látky. A na chuti dnešních játrovek a játrových paštik je to poznat. Navíc se tehdy do játrovek nerozpakovali přidávat sádlo, vrstvou sádla byla ta játrovka chráněna před světlem, aby nešedla a tak si člověk mohl vybrat, jestli si na chleba dá sádlo trošku ochucená játrou nebo směs sádla a játrovky nebo čistou játrovku. A tuk, jak známo, chuť zlepšuje.

1 0
možnosti

J38a33n 43M89a44r44e64k

5. 12. 2022 17:06

Já vám, mým krajanům ve staré vlasti, nerozumím. Když jsem v Česku žil, nadávalo se tam unizono na ty hrozné uzeniny...ty zaručené zprávy, že jsou do uzenin napěchovány rozemleté kravské rohy a kopyta a já nevím co ještě. A dnes, protože správný Čech musí nadávat na dnešek a vzývat časy minulé, se nadává na uzeniny a vůbec časy dněšní. Až se to tam u vás zvrcne a budete zase zpět v náruči nějakého usurpátora, budete vzpomínat na časy dnešní. To už máte v genech. Lidi, budte rádi, že máte hojnost a máte co jíst. To nemusí dlouho vydržet!!!

0 0
možnosti

Nojo, člověk byl tehdy mladý. Kilo salámu bylo pořádné kilo salámu a salám byl pořádný, ne jako dnes je kilo salámu. Taky konzerva , třeba ten landšmíd byla pořádná konzerva, ne jako dnes , vedle napříkald salámu Gothaj a Junior, způsob, jak se uzenářská provozovna zbavuje masných odpadů a nadbytečné sójové bílkoviny a strouhanky.

1 0
možnosti

Chlebíčky nejsou památka socialismu, ale je to památka našeho lahůdkářství První republiky. Či snad dokonce českého lahůdkářství za Rakouska Uherska.

0 0
možnosti
Foto

Kdybyste chodil ke mě do školy, jistě byste slyšel o lahůdkařství Paukert, ovšem to neznamená, že chlebíček nepatřil k trachtacím osmdesátých let. Mějte fajn neděli....

1 0
možnosti
Foto

Díky všem za opět bezva diskuzi a přeji pěknou neděli, něco dobrého do žaludku a co nejvíc lásky...:-)

2 0
možnosti
Foto

R^:-)Sic v době husákovské jsem byl již táta od rodiny, přesto ani mně nejsou vzpomínky ani na ony doby až tak cizí;-)

0 0
možnosti
Foto

díky Filipe za kulinářskou nostalgiiR^R^

0 0
možnosti

J19a35n 57R10á71ž

3. 12. 2022 19:43

R^

Vnuky jsem zprvu pobavil, když jsem přinesl výborný Gothaj z Globusu,( ten "jejich" z ivanovického Globusu je opravdu výborný " ), nakrájel cibuli, polil trochu zředěným octem a požitkářsky vychutnával. Po tom, co první ochutnal už mi toho moc nezbylo. Prostě vnuci pochopili, že mnohé z prehistorických receptů je nejenom k jídlu, ale i k pochutnání

PS. Už také pochopili, proč si dávám do sklenice tvarůžky s cibulí a dalšími přílohami zalité pivem uzrát za okno. Nejprve to bylo hrozně fuj a teď když k nám přijdou mi na ně dva chodí......pro vnučku je to pořád fuj!;-D

3 0
možnosti

J23i33ř95í 82M11l63s

3. 12. 2022 19:41

Jahodový koktejl!

V mlíčňáku do omláceného porcelánového půllitru. Bože ...

;-)

JInak má největší nostalgie jsou chipsy. U nás na malém městě byly v jediné prodejně "polystyrenové" chipsy, narozdíl od těch dnešních ale mastné. Dodnes si vybavím tu specifickou chut. :-)

1 0
možnosti
Foto

Ten koktejl byl boží R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 640
  • Celková karma 26,38
  • Průměrná čtenost 2160x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik