Diskuse
Husákovy děti vzpomínají....
Děkujeme za pochopení.
J42i22ř88í 12V33o49n13d20r81á32č76e63k
Ten "landšmíd" se dal tenkrát dokonce i nakrájet na kolečka a opéct. S brmborem a cibulkou, jejda. Dneska je to mleté něco, co se vám hned rozpadne. Ještě vzpomínám na poctivou vepřovku, maso zalité sádlem a rosolovitou šťávou, oblíbené jídlo na vandrech. Dalo by se vzpomínat asi hodně dlouho na různé potraviny. Kdo pamatuje na vynikající limonády v pytlíku s brčkem, podávané na nádražích pikolíky do oken vagonů?
J66a98n 33L27e30k91s27a
Pokud by chtěl někdo zažít poměrně dobře retro, pak doporucuji mlicnak ve Žďáru nad Sázavou. Chlebíček šunkový za 16, vlašak a feferonkovy do 10, smaženky......
R18a91d89i55m 72P73o66l96á69š42e95k
Jinak jídlo je spojeno často s místem nebo příležitostí. jako výběr bych uvedl například v 70 letech nákupy v Novém Jičíně s prodejnou lahůdek Pramen na náměstí v Novém Jičíně. Tam byly ty mléčné jahodové kokteily, potom chutné uzenářské výrobky, jako třeba cigánka - točený salám a salám junior dělaný z masa a ne z masového odpadu jako dnes , paprikový vepřový lalok luxusního lahůdkového provedení, na rozdíl od dnešního vepřového paprikového laloku v Kauflandu, který je spíš trochu opracovaný vepřový odpad. Dnes je na tom místě té prodejny tuším herna nebo něco takového.
Nebo vánoční nákupy v Ostravě, na které jsem byl v dětském věku tahán. Ty se vždy končily v Ostravance, posilněním na cestu domů v bufetu v mezipatří u schodiště zákusky a chlebíčky.
V osumdesátých letech potom vlakové nádraží v Pardubicích, tam byla dlouhodobě za socíku a hodně dlouho potom prodávaná smetanová vanilková zmrzlina, na socialistickou dobu nadprůměrně kvalitní a chutná.
Mimo místo a příležitost bych uvedl "špekáčkovou" játrovku. Teda špekáčkovou jsem ji nazval já. Jedalo se o játrovku nacpanou do plastového futrálu a dělenou motouzem na kusy podobné velikosti jako špekáček, jedna játrovka byla asi 150 gramů. Na rozdíl od dnešní játrovky byla tehdejší játrovka z jater tak z 60 - 80 %, zatímco dnešní prakticky všechny játrovky jsou z jater tak z 20 - 40 %, zbytek je masový pomletý odpad a nastavovací výplňové látky. A na chuti dnešních játrovek a játrových paštik je to poznat. Navíc se tehdy do játrovek nerozpakovali přidávat sádlo, vrstvou sádla byla ta játrovka chráněna před světlem, aby nešedla a tak si člověk mohl vybrat, jestli si na chleba dá sádlo trošku ochucená játrou nebo směs sádla a játrovky nebo čistou játrovku. A tuk, jak známo, chuť zlepšuje.
J92a56n 26M71a39r42e30k
Já vám, mým krajanům ve staré vlasti, nerozumím. Když jsem v Česku žil, nadávalo se tam unizono na ty hrozné uzeniny...ty zaručené zprávy, že jsou do uzenin napěchovány rozemleté kravské rohy a kopyta a já nevím co ještě. A dnes, protože správný Čech musí nadávat na dnešek a vzývat časy minulé, se nadává na uzeniny a vůbec časy dněšní. Až se to tam u vás zvrcne a budete zase zpět v náruči nějakého usurpátora, budete vzpomínat na časy dnešní. To už máte v genech. Lidi, budte rádi, že máte hojnost a máte co jíst. To nemusí dlouho vydržet!!!
R96a33d72i59m 47P46o95l85á24š89e80k
Nojo, člověk byl tehdy mladý. Kilo salámu bylo pořádné kilo salámu a salám byl pořádný, ne jako dnes je kilo salámu. Taky konzerva , třeba ten landšmíd byla pořádná konzerva, ne jako dnes , vedle napříkald salámu Gothaj a Junior, způsob, jak se uzenářská provozovna zbavuje masných odpadů a nadbytečné sójové bílkoviny a strouhanky.
R77a81d74i30m 20P42o74l85á48š25e45k
Chlebíčky nejsou památka socialismu, ale je to památka našeho lahůdkářství První republiky. Či snad dokonce českého lahůdkářství za Rakouska Uherska.
F36i78l69i24p 88V75r60a90c36o66v13s29k96ý
Kdybyste chodil ke mě do školy, jistě byste slyšel o lahůdkařství Paukert, ovšem to neznamená, že chlebíček nepatřil k trachtacím osmdesátých let. Mějte fajn neděli....
F29i66l69i55p 92V69r58a82c85o28v87s67k75ý
Díky všem za opět bezva diskuzi a přeji pěknou neděli, něco dobrého do žaludku a co nejvíc lásky...
J89i26ř84í 69J53i13r45o58u69d44e93k
Sic v době husákovské jsem byl již táta od rodiny, přesto ani mně nejsou vzpomínky ani na ony doby až tak cizí
V33i77l57é84m 55R62a49v86e81k
díky Filipe za kulinářskou nostalgii
J26a89n 41R58á18ž
Vnuky jsem zprvu pobavil, když jsem přinesl výborný Gothaj z Globusu,( ten "jejich" z ivanovického Globusu je opravdu výborný " ), nakrájel cibuli, polil trochu zředěným octem a požitkářsky vychutnával. Po tom, co první ochutnal už mi toho moc nezbylo. Prostě vnuci pochopili, že mnohé z prehistorických receptů je nejenom k jídlu, ale i k pochutnání
PS. Už také pochopili, proč si dávám do sklenice tvarůžky s cibulí a dalšími přílohami zalité pivem uzrát za okno. Nejprve to bylo hrozně fuj a teď když k nám přijdou mi na ně dva chodí......pro vnučku je to pořád fuj!
J90i12ř47í 16M62l19s
Jahodový koktejl!
V mlíčňáku do omláceného porcelánového půllitru. Bože ...
JInak má největší nostalgie jsou chipsy. U nás na malém městě byly v jediné prodejně "polystyrenové" chipsy, narozdíl od těch dnešních ale mastné. Dodnes si vybavím tu specifickou chut.
M45a49r27i59e 52J26a31n20d84o57v74á
Ten koktejl byl boží
- Počet článků 643
- Celková karma 25,74
- Průměrná čtenost 2150x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...