Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Zieglere, SANOPS byl jen jeden, takže je nesmysl psát o něm v množném čísle, tedy že "přední komunistické kádry ..... měly k dispozici zvláštní zdravotní zařízení SANOPZy určeně jen pro vyvolené,..."

0 3
možnosti
Foto

Přednostní péče pro "vyvolené" byla v každém zdravotnickém zařízení.

0 0
možnosti

A74l51e16x 14G55r13e36g12o58r

3. 12. 2022 14:01

Taková vaše lidová tvořivost.

Co to podle vás je umělá ledvina? Pokud máte na myslí dializu tak to určitě nebylo omezeno věkem. Omezena byla transplantace a mělo to samozřejmě ekonomický smysl. Naopak dnes sice dáme ledvinu i starým lidem, jenže ledvin moc více není ,takže chybí mladším a navíc je to ohromné plýtvání zdroji. A i dnes si musíme na některé léky zajistit zvláštní financování pomocí sbírek.

1 3
možnosti
Foto

Dialýza byla omezená věkem, v tom má pan Ziegler pravdu

1 0
možnosti

J24a71n 85M70a86r60e53k

3. 12. 2022 1:36

Jak to, že za komunismu nebyly k dostání léky? Já, když jsem dostal chřipku, předepsali mi acylpirin a kloktadlo. Když jsem dostal anginu, předepsali mi acylpirin a kloktadlo. Když jsem si zlomil nohu, předepsali mi acyl....doplnte sami.

0 0
možnosti

Coby uz letity obyvatel kapitalistickeho zapadu (tedy spise Severu) sem v sedmdesatych letech dostaval prosby od znamych pribuznych z CSSR, abych treba do Nizozemi, nebo Svycarska, Francie ci Danska zaplatil lek pro jejich nemocneho blizkeho pribuzneho, ktery v CSSR tehdy nebyl k mani. Bohuzel to vetsinou zkrachovalo na podmince predpisu, jenom jednou se to podarilo - do Nizozemi jsem poslal penize na lek proti zavazne svalove slabosti nejake chlapce. Podle pribuzne jim lek dokonce postou prisel, ale dekovny dopis za zprostredkovani, ktery mi (udajne podle pribuzne) ta pani potom poslala, sem nikdy nedostal. Asi "uvazl" na Stbacke uradovne Pisty Praha 120.

1 0
možnosti

R^

Dnes již málokde ví, že bylo dvojí zdravotnictví. Pro obyčejné lidi byla cesta: obvodní lékař, okresní nemocnice, krajská nemocnice, fakultní nemocnice. Pro komunisty byla cesta: okresní zvláštní stranický lékař, vojenská nemocnice, ústřední vojenská nemocnice.

Od každého léčebného preparátu byl jediný lék vyráběný v socialistických státech. Nové zahraniční léky většinou nebyly dostupné. Ty měli k dispozici jen speciálně prověření lékaři, kteří směli jezdit na stáže do kapitalistických států.

V učebnicích bylo napsáno, že vysoký krevní tlak se vyšetřuje jen do čtyřiceti let! Od čtyřiceti let se dle direktiv příčina nehledala.

Mně povolili studovat vysokou školu až pět let po maturitě. Ale znal jsem kolegu, kterého přijímali na medicínu deset let. On se to však učil sám a měl takové znalosti, že opravoval přednášející při přednáškách. Jeho zkoušky vypadaly následovně: Jo vy jste ten Bartoníček? Podejte mi index! A všechny zkoušky měl za výbornou! V roce 1968 odešel do Bundesrepublic Deutschland!

Po Listopadu jsme chtěli funkční zdravotnictví postavené na přirozených vztazích. Bohužel komunisti a socialisti si prosadili pokračování komunistického zdravotnictví, za které pacient neplatí. Ten si vybírá jen zdravotní péči, kterou za něj v "plné" výši platí zdravotní "pojišťovna". Pacient se nikdy nedoví, na co má právo, protože se prohlašuje, že má právo na všechno! Nesmysl! A tak bez protekce a korupce to fungovat nemůže! Prý v zájmu chudých! Ale na korupci a protekci mají právě jen ti bohatí! Chtěli jsme, aby lékařipatřili mezi svobodné povolání, ale politici z nich nadělali složitě placené dělníky "pojišťoven". Protože nepatři mezi skutečné podnikatele, tak mohli stávkovat, když je VZP tři měsíce přestala platit! Soukromý lékař bylo jen potupné označení!

:-)

0 0
možnosti
Foto

Jako lékař to mohu plně potvrdit. Karma.

3 0
možnosti
Foto

Mohl bych vyprávět, ale vzhledem k některým diskutujícím to zřetelně nemá cenu. Tobě karma.

7 0
možnosti

Jsen trochu prekvapen, ze i vy, pane Jane Zieglere se uchylujete k psani ukazek socialistickeho zdravotnictvi v CSSR. 32 roku po "sametove revoluci". Ukazujete tim tu ceskou "naturu", poukazova na obdobi, ktere patri v hodnoceni do ucebnic pro skoly a do archivu minulosti.

Dulezitejsi je vase mysleni na moznosti dnesni struktury zdravotnictvi a hlavne v pristupu politiku ke zmene k tomu lepsimu. Jak to udelat to lepsi? Diskuze a porovnani co se muze a na co mame prostredky.

To je dulezity ukol kazdeho Cecha, Moravaka i Slezana, protoze je to NASE republika a jsou to nasi spoluobcane.

Znam tri organizace vedeni zdravotniceho osetreni. Tedy, ve trech statech. Jeste dnes socialicky ceske, socialisticke v Kanade a soukrome v USA. Kazde ma sve chyby, kazde potrebuje zlepseni. Me poznatky az v diskuzi , bude-li nejaka.

1 1
možnosti

J81o40s34e15f 45N60i97k53l

2. 12. 2022 17:05

Tak podle některých "odborníků na zdravotnictví" bylo naše zdravotnictví v osmdesátých letech na úrovni Nepálu, přesto bylo odborně i prakticky schopné transplantovat důležité orgány (srdce, ledviny)...

0 3
možnosti
Foto

viz můj příspěvek v 17:40

1 0
možnosti
Foto

Táta mé ženy mě sestru v Kanadě. Utekla tam s manželem a synem v roce 1968. Někdy v roce 198O u nich zazvonila sousedka s tím, že u jejíh manžela byla zjištěna rakovina. Potřebuje lék, který je na západě a u nás ne, protože stát na nákup některých léků nemá valuty. Tak je poprosila, aby napsal sestře do Kanady, zda by tam ten lék nesehnala. On to udělal, ale zapomněl, že StB kontroluje dopisy. Dopis s žádostí o lék stopila, byla vrácen zpět s razítekem, že prošel cennzurou. Byl předvolán na StB, kde mu mimo jiné, že se dopouští obdobnému trestnému činu za který seděl 50 letech. Bylo to něco ve smyslu znevažovaní socialistického zřízení.

0 0
možnosti

J57o51s24e58f 75N18i32k58l

2. 12. 2022 17:07

A byly v té době účinné léky na rakovinu?...

0 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS