Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to výborný blog i diskusia, díky, získala som nové informácie, o ktorých som nevedela.Pekný víkend želám i Vám, Vašku, i diskutujúcim.:-):-)

1 0
možnosti
Foto

To ovšem neby jediný pramen ze kterého čerpal Ipaťevský kodex, čerpal i z Kyjevského letopisu, též shořelého.

2 0
možnosti
Foto

Když podepisoval Bohdan Chemelnický připojení části Ukrajiny k Rusku musel u toho být tlumočník, protože Rus a Ukrajinec si nerozuměly a nerozumí si do dnes. Jsou to dva odlišné jazyky, Ukrajinci mají jinou kulturu, jinou historii.

2 1
možnosti
Foto

Lenin uznal Ukrajinu jako stát. Ukrajina je v OSN od 24. října 1945.

3 0
možnosti
Foto

Rusko je země, která do 16 století byla ovládána Monogoly- Tatary- Zlatou Hordou.: V 15 století vznikla Moskevská Rus, splynutím s Tatary- Zlaté Hordy. Vlláda Tatarů na území Ruska za 250 let, to je 15 generací a ovlivnila myšlení Rusů. Tatarská feudalita v ruském prostředí splynula, ale zároveň mu zprostředkovala své tradice a způsob myšlení. V Evropě v té době byla renesance. V Rusku v té době byl hluboký středověk. Rusko se soustřeďuju na výboje a ovládání dalších území. Od 16 století do 19 století se Rusko rozšiřuje rychlostí 9O km čtvrečnách za den. V 16 století Rusko přejímá pravoslaví a podle jejich nauky, která trvá do dnes. Všichni ti, co nevěří v pravoslaví jsou lidé nečestní. Rusko věří, že je výlučné a nadřazené všem, kdo tuto víru nevyznávají. Car vždy, když podal ruku velvyslnaci západní země ruku, šel si hned umýt ruce,protože velvyslanec svoji vírou byl nečistý .

2 1
možnosti
Foto

Území dnešní Ukrajiny ovládali Varjagové, což byli skandinávští Normani Normani byli postrachem celé Evropy. Varjagům, kteří ponikli od Baltu do východoslovanké oblasti v Podněstří se říkalo Rossové- později Rusové. Byli to válečníci, zdatní obchodníci. Rjurikovci byla Varjažská knížata, kteří na území dnešní Ukrajiny založili slovanský stát. Nebyl to stát ani Rusů, ani Bělorusů a ani Ukrajinců. Byla to země Slovanů. Slované se v té době ještě neidefikovali. Sto let po rozpadu státního útvaru dostal tento rozpadlý stát název Kyjevská . Pramen : Dějiny Ruska.

2 0
možnosti
Foto

Ukrajina od 14 století byla součástí Polsko - Litevské unie. Kozáci byli součástí tehdejší unie a byli svobodní a hájili a bránili hranice unie spou s polskými husary. Právě v souvislosti s nimi vzníká název Ukrajina. V oficálním dokumentu z roku 1590 se objevuje název Ukrajina. Bylo usnesení varšavského sejmu o sjednání pořádku ze strany Nižového vojska a právě tahle oblast byla v dokumentu pojmenovaná Ukrajina, což znamená kraj hranice. Byla to hranice s Krymským chanátem a Moskvou. V lednu roku 1654 Bohdan Chmelnický smlouvou přimkl tuto oblast k Rusku, Pozdě si uvědomil svůj hluboký omyl, Tím skončila svoboda kozáků..Dohoda, která znamenal připojení zemí na levém břehu Dněpru k carskému Rusku. Důvod byl náboženský a jeho malicherné spory s polskou šlechtou.

0 0
možnosti
JR

J96a88n 19R76á33ž

2. 12. 2022 11:48

Hezký exkurz do dějin území, dnes nazývaného Ukrajinou.

3 0
možnosti
Foto

Tak jsme si přečetli dějiny ukrajinského území. Podobným způsobem můžeme popsat dějiny všech evropských zemí včetně českých. Co z toho plyne?

0 0
možnosti
Foto

Nejspíše to, že Ukrajina existuje.

2 0
možnosti
Foto

Díky za informaci.

1 0
možnosti
  • Počet článků 259
  • Celková karma 10,84
  • Průměrná čtenost 260x
Dědek ročník 1946. Původním povoláním básník a tremp. Potom exulant, starostlivý otec, podnikatel, trochu cestovatel. Nyní důchodce píšící své posledniny. Celoživotní student.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

  • Eva Sádecká