Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P69a28v90e17l 82K11r49á19l

27. 11. 2022 21:25

Musím přiznat, že jsem v USA nebyl. Přečetl jsem pár knížek.Mluvil s několika lidmi odtud. A k vytváření názoru používám také otevřené zdroje. Odvážím se tedy říci, že této zemi není lhostejný osud zbytku světa. Nestrká hlavu do písku. A pokud se některý jejich občan pokusí něco zamést pod koberec, jiný to zase vymete. To bychom se od nich mohli všichni učit. Otázka je, kde jsou hranice národních zájmů. A kde je národní soukromí. Myslím, že právě tuhle otázku si položilo USA v Afghánistánu. A darovalo jim svobodu. Kéž by tohoto dobrého příkladu následovalo Rusko i Čína. Nemyslím si, že by USA bylo ideální stát. Ale rozhodně o to nepřestává bojovat.

0 0
možnosti

To je nošení dříví do lesa. USA u většiny čechů sympatie má. Pak je tu významné procento jedinců geneticky upravených do ruského odstínu a s těmi je těžko o tom diskutovat, pro ty je Amerika nenáviděná říše zla, byť většinou ve svém životě žádného američana nepotkali. Pravda je ta, že USA je asertivní země a kolikrát ve své historii šlápla do h..nědého. A to bohužel hodně v historii nedávné. A to se významným světovým gangsterům hodí, dokážou z toho vařit polívčičku bez ustání.

1 0
možnosti

Myslím si, že je ro velice jednoduché. Amerika je ještě stále majákem demokracie, svobody, liberalismu, individualismu a kapitalismu, ačkoli k nějakému úpadku těchto hodnot v posledních pár dekádách došlo (v Americe i mimo ni) hlavně s 9/11. Zas tak horké, jak se nás někteří snaží přesvědčit, to ale není...

Nedá se svítit a musím to napsat: Osobně jsem si všiml, že lidé, kteří jsou trochu chytřejší, jsou více "amerikofilní" a ti pomalejší jsou více "amerikofobní". Ti pomalejší jsou zpravidla ti chudší, domnívají se, že za jejich problémy můžou ti ostatní: Vláda, korporace, chamtivý a úspěšní lidé... No a pak mají zpravidla ke kapitalismu a individualismu odpor.

3 0
možnosti

majakem dosti spinavym, doporucuji si trochu projit, kde vsude podporovalo diktatory, kde vsude iniciovalo obcanske valky a komu vsemu posilalo poradce CIA

0 0
možnosti
Foto

Napsal jsi to Honzo hezky. Bohužel já už se do USA ani do Kanady nepodívám i když to byla touha mého srdce, když jsem byl mladší. Ne, že bych si na to fyzicky nebo mentálně netroufl, ale je to pro mne jako důchodce drahá sranda, kterou si nemohu dovolit. To bych musel prodat své zlaté rezervy a to se mi v dnešní nejisté době nechce ;-)

0 0
možnosti

J69o27s52e12f 62U39l54m77a50n

23. 11. 2022 21:03

V USA jsem žil dva roky a můžu říct, že dobrý. Byly tam tehdy takové náznaky přílišné politické korektnosti, které mě znepokojovaly, ale tehdy jsem ještě netušil, jak se situace zvrhne. Každopádně mám na USA velmi dobré vzpomínky, lidi byli hodně fajn a hlavně se vždy snažili nezištně pomoci (kromě některých černochů ve velkých městech jako je New York nebo Miami), kde za každou radu chtěli nějaké drobné, ale budiž. Jediné, co se mi výrazně nelíbilo byl ten systém, kdy student musí platit za studium nehorázné prachy, a pak si třeba za obyčejný rutinní medicínský zákrok jako doktor účtuje prachy ještě nehoráznější. Ano, člověk si může platit pojištění, pak platí pouze spoluúčast (asi ve stejné výši jako by si u nás platil kompletní zákrok), ale ta částka je fakt brutální. Zlomit si ruku v USA, to je jako nabourat nové auto (bez havarijního). Ale jinak byla Amerika fajn. Lidi, úřady, policie, všechno fungovalo skvěle a s každým jsem dobře vycházel.

0 0
možnosti

J87o60s43e69f 89U51l45m92a33n

23. 11. 2022 21:11

Jo a ještě jedna věc...Rozhodně není pravda, že by Američané byli jakkoliv hloupější (ve smyslu inteligence) než Evropané. Oni jsou línější, to jo, mají menší přehled v zeměpisu, ale intelektuálně nemají proti Evropě žádný deficit a rozhodně převyšují ty Čechy, kteří tam odešli v 90. letech. Tam totiž ve velkém migrovali místní horníci a podobné profese poté, co zavřeli doly. To byli strašní lidé...něco jako dnešní vrabelovci.

0 0
možnosti

J53i68r64i 65T27i37c21h24y

23. 11. 2022 17:00

Cemu se divite? Je to nejvetsi velmoc na svete. Soucasne to tam vypada jak na pocatku padu rise rimske.

0 7
možnosti

J90a37n 39M65a84r46e87k

23. 11. 2022 17:13

Pane Tichý, co víte o počátku pádu říše Římské?A co víte o počátku pádu USA? Byl jste tam někdy (v USA) a ZAŽIL tu zemi a nebo jen papouškujete to otřepané klišé?? Rád bych si od vás přečetl nějakou esej na obě tato temata. Oni se ani historici nemůžou dohodnout na tom, co zavinilo zánik římské říše...a také že ta východní část přežila až do roku 1453, kdy ji převálcoval Islam. Nemohu se dočkat na vaši odbornou analyzu zániku starověkého Říma!!!!!

7 0
možnosti

Jsem potesen vasim clankem, pane Marku. Hodnotim tuto zemi presne jako vy. I s tim pohledem jako kanadan po roce 68. Nebudu rozebirat vse, co tato zeme dala me rodine. Ve stejnem veku jako vy, si narikam jen na svoji balans (kterou ztracim) a na moje nohy, ktere mi prestavaly slouzit. Jinak vse v poradku.

Ve vasem clanku jsem narazil na malou poznamku vaseho drivejsiho pracovniho zamereni. Tezba nafty. Jiz pro me prvni povolani po vychozeni uciliste v Hodonine, ktere bylo vrtani pro tuto surovinu v Luzicich u Hodonina. Vsak rok plneho uvazku stacil na "unik" z tehoto zamestnani a po vojne chut nasledovat zamestnani v batovskem ZPS. Vse ostatni pokracovalo u Bate (Tomika) na Batawe u Trentonu, Ontario. K vrtani nafy jsem se uz nevratil.

2 0
možnosti

Ono kydat hnuj na USA je stale v mode, i kdyz snad nejvetsi moda toho kydani byla v zapadni a severni Evrope zacatkem sedmdesatych let. V roce 1971 sem se u nas (ve Skandinavii, kde uz 57 let ziji) setkal s mladou divkou, ktera by tehdy USA nejradeji nechala bombardovat jadernymi zbranemi. Nahodou sem se s ni setkal (uz jako se zralou zenou) v roce 2001. Mimo jine mi vypravela, ze jeji syn zije v USA. Ale copak, pravim, ty, ktera bys kdysi rada hazela na USA atomove bomby? No jo, to vis, clovek byl mlady, nekdy nerozumny a nechaval se unaset emocemi. USA mam taky projete krizem krazem (s vyjimkou Jihu, dokonce sem v roce 1981 pobyval na territoru USA - Guamu v zapadnim Pacifiku) a potkal sem vetsinou pratelske a napomocne lidi, i kdyz samozrejme byly i vyjimky. Do USA ale "zamilovany" nejsem, jsem si vedom jejich plusu i minusu, ale na druhe strane ty plusy ty minusy alespon u mne prevazuji.

2 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik