Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J58a33n 81R74á42ž

7. 10. 2022 12:41

Vláda složená s pěti velmi nesourodých prvků, bez jediného ekonoma a řízená akademickým teoretikem, jehož život byl zcela vzdálený realitě jak podnikové, tak i života běžného občana, nemůže být v krizovém období státu nic jiného, než vláda národní katastrofy. Ale stejnou národní katastrofou je , že nejvýraznější osobou opozice je někdo tak opovrženíhodný, jako je Babiš.

0 0
možnosti

Hlavní výsadou ekonomů je, že si umí pohrát s čísly a "správně" prezentovat výsledek. Proto si hrají s absolutní a nominální hodnotou, procentem a procentními body, tím co je příjem a co snížení nákladů, až po maličkosti jako když mluví o 6000 Kč/MWh, nebo 6 Kč/kWh.

Proč sčítáte schodky státního rozpočtu? Kromě toho, že ukazujete, že umíte základní matematický úkon sčítání, tak to číslo nemá význam žádný, tedy kromě toho, že je velké a má potenciál někoho vyděsit. Když sečteme schodky od roku 89 tak to bude darda mimo chápání i zběhlých ekonomů, ale to je snad jediný význam. Podobně tendenčně vyznívá celý váš článek, pokud jste tedy ekonom, pak jde o záměr a dehonestujete tak svou profesi.

2 2
možnosti

Tak pokud jste si všiml, tak jsem posčítal i ty schodky a popravdě uvedl, že to co si naplánovala tato vláda je 49% dluhu, který nasekaly všechny vlády minulé do roku 2021 tady za 31 let.

Úplně přesně je to 2 465,7 mld. Kč za těch 31 let. Zatímco nyní se bavíme o vládě, která plánuje sekeru 1 210 mld. za pouhé 4 roky.

Znám poměrně dost ekonomů - nikdo s mým článkem nemá problém a všichni se chytají za hlavu nad návrhem rozpočtu vlády. Chyba opravdu nebude a mé straně.

1 1
možnosti

Je zábavné, když se zdejší soustavní kritici předchozí vlády dožadují návrhu řešení. Tedy toho, co při neustálém kritizování sami ignorují a zejména ignorovali. Predikce zadlužení, to je ohromné číslo. Navíc už si budou půjčovat dražší prašule. Snad nebudou vládnout zase osm let. To by byly čísla...

Osm let před Babišem a česanama - 880 miliard

Osm let Babiš s česanama - 780 miliard

Osm let K5 - 2,1 bilionu?

Zaslzel jsem dojetím, při čtení vyjádření pana Stanjury k návrhu rozpočtu na rok 2023 ...."Volební rok 2021 v podání hnutí ANO, ve kterém již většina evropských zemí šlápla na brzdu, se Česko zadlužovalo vůbec nejrychleji v celé Evropě, jak potvrdil i NKÚ. Důsledkem toho je dnes další prodražování obsluhy státního dluhu, která už příští rok dosáhne 70 miliard korun. To jsou peníze, které mohly být například použity na investice nebo ke zvýšení životní úrovně našich občanů,“ říká Zbyněk Stanjura"

Škoda, že není tak férový a neřekne kolik z těch 70 miliard jde skutečně za Babišem a Česanama, když za nich jsme měli prachy nejlevnější...

Taky mě zaráží to zvyšování peněz v kapitolách, kde se neinvestuje... ono se nebude šetřit?

4 0
možnosti

Tak abych nebyl jen kritický - některé dílčí úspory vláda chce udělat, ale zásadní systémové změny vedoucí k větší efektivitě nikoliv. To zvýšení je z části samozřejmě vyvoláno inflací, se kterou tato vláda moc bojovat neumí.

1 0
možnosti
Foto

No jo, jenže jste nenapsal jak by to tedy mělo být správně. Mám dvě připomínky. Píšete, že schodek současné vlády bude o 2 miliardy nižší, než předložila předchozí vláda. Ale snad je třeba zohlednit válku na Ukrajině a s ní spojené náhlé výdaje, se kterými předchozí vláda ani náznakem nemohla počítat. Píšete také, že vláda předloží svému parlamentu... Jakému jinému parlamentu by to asi měla předkládat, než "svému"? Snad každá vláda, má v parlamentu většinu. Pokud neberu vládu úřednickou.

2 1
možnosti
Foto

Jenze on je vzdycky nejaky duvod. Jednou covid a pak 2022 az 2025 valka. A pak zase neco jineho. Mimoradne vydaje jsou na co? Zbrojeni, obnova Ukrajiny, socialni davky a dorovnani zisku prekupnikum s el.energii, predrazeny LNG plyn, zvysovani duchodu a platu zamestnancu kvuli inflaci.... chtelo by to odejit z energeticke burzy, cimz bychom usetrili ty socialni davky i dorovnani zisku obchodnikum. A zvazit nutnost novych stihacek, jen udrzba je v miliardach. Penize na green deal radeji investovat do zatepleni nez nevykonnych OZE.

Jinak padne za par let pul rozpoctu jen na ty uroky. To fakt nejde nekonecne. Nechceme za par let krizi jako v tricatych letech.

1 1
možnosti
Foto

J14o88s49e50f 59B65á21r43t53a

5. 10. 2022 21:56

Vyargumentovaný blog, tak to má být. Nevím, kde ČT bere ty hlupáky ke svým komentářům.

6 1
možnosti

Vážení diskutující, děkuji moc za věcné dotazy. Omlouvám se, ale dnes jsem bohužel mimo počítač na míle společenské události. Z tohoto důvodu Vám všechny položené dotazy zodpovím zítra dopoledne. Díky za pochopení.

1 0
možnosti
Foto

Nárůst příjmů může znamenat i započtení inflace, tj. na daních bude nominálně vybráno více. Uvidíme, zda pravicová ODS přijde s návrhem progresivní daně, zdanění nemovitostí či změnami sazeb DPH.

Zajímal by mne propočet obsluhy státního dluhu, tj. kolik budeme platit na úrocích další roky. Předpokládám, že půjčky budou od ECB. Je dle Vás nevyhnutelné, že EU/ECB bude schválně generovat inflaci, aby zabránila bankrotu stále většího počtu států?

1 3
možnosti
Foto

Nárůst příjmů z daní inflace nepokryje zyvšující se výdaje vlády. Vláda víc než kdy jindy musí podporovat ty, kteří se dostávají do stavu nouze v důsledku zvyšování cen energií. Dvakrát zvyšovala důchody. Každý měsíc vláda vyplatí jednu miliardu na úrocích z dluhu, které nadělal Babiš. I v novém návhui státního rozpočtu vláda nepočítá se zvyšováním daní. Počítá s více penězi na obranu, se zvyšováním důchodu, podpora rodin s dětmi, zastropováním energií, podporu živnostníkům, malých a velkých firem, které se dostanu do existenčních potíží v důsledku zdražování energií. Na to vláda vyčelnila 36 miliard a dá garanci na 80 procent těm, kteří si budou brát půjčku na překlenutí existečních potíží, které vznikly v důskedku zdražování energií Na zastropování energií získá vláda peníze ze zvlášní daně, která zatím podle posledního nárhu postihne banky, ČEZ, petrochemie. To z větší části pokryje zastropování enegií a pokud ne vláda další část ušetří na provozních výdajích státu, Zastropování energií a zvláštní daň byl náš návrh, který se projednával v EU a byl odsouhlasen.

0 1
možnosti

Vlády bych se v tomto případě zastal. Horší než ta tehdejší Nečasova squadra totiž už nic být nemůže takže max. druhý flek.

0 1
možnosti
Foto

Autor je z proruských Parlamentní listů a to mluví za vše. To co nasal bohapustá demagogie. Škoda slovRvRvRv

8 7
možnosti

Napsal pouze fakt - vláda hodlá zadlužit ČR během 4 let o 1,2 bilionu... mimochodem to je víc, než dokázal Babiš....

5 1
možnosti

Já vím že to není problém č.1. Ale hodně se slibovaly úspory - počty úředníků, externí náklady, pirátská digitalizace atd. Spíše výdaje rostou. Stačí si přečíst o "politických náměstcích". Všude chybí prachy a lidi - armáda, policie, vězeňství.

Piráti aspoň slibuji konečné vítězství pokud jde o legalizaci marihuany:-)

1 0
možnosti
Foto

Digitalizace obecně náklady spíše zvyšuje. Úřady najímají další síly na např. spisovou službu atp. Byrokracie i počet úředníků neustále roste. To, co před pár lety zvládl neuvolněný starosta sám, na to má dnes dvě plně vytížené další síly.

Ano, marihuanu bude národ potřebovat, to je od Pirátů hezký přínos ke krizi. :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS