Diskuse

Šatenka

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přídělový systém si už nepamatuji, ale moc dobře si vzpomínám, jaká byla doma vždy radost, když se něco nedostatkového sehnalo. Z paměti mi nezmizely dlouhé fronty na maso, kde jsme se s maminkou ve frontě střídali. Však maso k obědu bylo obvykle jen v sobotu či v neděli.

Diky za Vaši milou vzpomínku i krásnou ilustraci. Přeji Vám hezkou neděli, paní Mirko.:-)

1 0
možnosti
Foto

Pane Tomáši, v té době to bylo s masem velmi zlé, hlavně ve městech. Lidé na ně často stáli fronty od časného rána. U nás na venkově to bylo s masem a potravinami lepší. Rodiče měli záhumenek, prasátko, drůbež, králíky. Oba rodiče byli velmi pracovití lidé, v hospodářství si vedli dobře. Horší to bylo s penězi, tatínek pracoval na dráze a maminka v JZD, později v textilce Šohaj. Platy tam byly velmi nízké. Měla jsem dvě sestry, později přibyl brácha - a po válce rodiče přestavěli domek. I přes nedostatek peněz jsme všichni vystudovali na středních školách. Oba rodiče se dožili vysokého věku. Srdečně Vás zdravím. :-)V

1 0
možnosti
Foto

Pěkná vzpomínkaR^Mirko, přeji pohodovou neděli;-)

0 0
možnosti

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí tvrdí, že 40% domácností už nemá finanční rezervy ani na pokrytí jednoho měsíce výpadku příjmů a - zcela logicky - mají tyto domácnosti strach o svoji budoucnost.

Takhle nadoraz se naposledy žilo po válce, ale tehdy stát aspoň zajistil (zde popisovaný) přídělový systém, aby nikdo neměl strach o holé přežití.

Skoro 80 let po válce už ten strach zase smíme mít...

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za poznámku, pane Kounovský. R^:-)

0 0
možnosti

Mám ráda vzpomínání, i od své babičky a dědy jsem hltala, co, kdy a jak bylo. :-)

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za příspěvek, paní Bernátová. :-)

0 0
možnosti
Foto

Děkuji, paní Valíková. R^

0 0
možnosti

To bylo radosti, kdyz nekomu z nas rodice dali pridelovy listek a par korunek na nakup bonbonu. Ono se to nestavala casto, tak sme si toho moc vazili. Pokud me pamet jeste funguje, tak pridelovy system byl zrusen po menove reforme v roce 1953. Vydavalo se to jako velky pokrok, o cem propaganda pomlcela byla skutecnost, ze po mene lide nemeli penize. Ja byl na menu zrovna tak nastvany jako vetsina lidi, i coby kluk, meli sme jet na skolni vylet na ktery sme se vsichni moc tesili, ale kvuli mene byl vylet zrusen, protoze lidi na vylet svych deti nemeli penize.

2 0
možnosti
Foto

Ano, měna 1:5, a jen do jisté výše. Takto byl komunisty připraven můj otec o dědictví po svém otci:-/

0 0
možnosti
Foto

Přídělový systém a lístky si nepamatuji. Pamatuji si však měnovou reformu v roce 1953. Ta měnová reforma byla velká krádež. Cituji z Wikipedie

"Vklady fyzických osob u peněžních ústavů do 5 000 Kčs včetně byly přepočítávány v poměru 5 Kčs starých peněz za 1 Kčs nových peněz, vyšší vklady do 10 000 Kčs už v poměru 6,25:1, vklady do 20 000 Kčs v poměru 10:1, ty do 50 000 Kčs 25:1 a vyšší v poměru 30:1, vklady složené na nové vkladní knížky po 16. květnu 1953 se přepočítávaly v poměru 50:1.[9] Vklady na knížky dělníků a úředníků z pravidelného podnikového spoření se přepočítávaly v poměru 5:1.[9] Prémie životního pojištění se přepočítaly v poměru 20:1.[10]"

Mí rodiče těsně před reformou na radu otcovy matky vybrali peníze z vkladní knížky. To se jim proklatě nevyplatilo. Pamatuji si, jak si matka rvala vlasy a nadávala, celkem právem, na svou tchyni. Jedinou výhodou té reformy bylo, že skončil přídělový systém. Lidé stejně již neměli tolik peněz.

2 0
možnosti

Tatínek prodával textil, maminka potraviny. Večery jsme všichni trávili nad archy papíru, na které jsme škrobovým lepidlem lepili lístky na potraviny i body na textil. Museli jsme být přesní, chyby v bodovém i lístkovém systému byly trestané i vězením.

2 0
možnosti
Foto

Díky, paní Foltýnová, za upřesnění. Vy to znáte přímo z domu. Vaš rodiče bylo obchodníci. (To nalepování malých lístečků s údaji o nákupu bylo snad ještě horší než Babišovo EET). ;-)Srdečně Vás zdravím.

1 0
možnosti
Foto

J45a72n 14Š73i41k

1. 10. 2022 17:18

Moc hezké. Krásnou sobotu

2 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, pane Šiku, Vám také - i celý víkend. ;-)R^

0 0
možnosti

Hezká vzpomínka, paní Mirko. A stejně tak obrázek R^V. Přídělový systém nepamatuji, ale takové bačkory ano :-). Vzpomínám si ale, jak spolužák, když si chtěl koupit závodního Favorita (kterého mi po sléze prodal), jel se svým tátou do Poděbrad (ze Dvora Králové) a tam spali v autě před prodejnou, aby byli první :-).

1 0
možnosti
Foto

Ano, jakéhokoli zboží byl velký nedostatek, průmyslového, automobilů, kol, ale i elektroniky. A také šatstva. S bicyklem Favorit, který se manželovi podařilo sehnat, byly problémy. Nějaký čas se z něho těšil- a pak mu ho ukradli ze sklepa našeho domu. Tenkrát se domovní vchody přes den ještě nezamykaly. To bylo někdy v 70. letech. Děkuji Vám, pane Miroslave.

2 0
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 22,09
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik