Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Současné vysoké ceny energií nejsou selháním nějakého trhu, ale selháním ekologismu a ideologie dekarbonizace.

Jmenují se Energiewende (už 20 let) a New Green Deal do kterého se ta německá ptákovina překlopila a stáhla do problémů celou EU.

Obsahem je postupné vypínání stabilních zdrojů (zejména jaderné a uhelné elektrárny) a jejich nahrazování zdroji nestabilními, které si vyžádaly zálohování plynovými elektrárnami (když nefouká a nesvítí).

To dokázal zneužít Putin, když jsme mu tak pěkně nahráli.

Ceny akcelerovaly ještě další balíčky protiruských sankcí, které navázaly na 24. únor t.r. - válku na Ukrajině.

4 0
možnosti
Foto

Ve výčtu zapomínáte mnohé, min. vládu Babiše. která už na jaře 2021 dostávala informaci, že dojde ke zdražení energií a nereagovala a další ...

0 1
možnosti
AK

A jak to ten trh dělá, že vždy dokonale spravedlivě pozná koho odměnit a koho potrestat?

Že by z nějakých nadpřirozených příčin?

Nebo je to dokonce nový Bůh?

To je něco, co nám volnotržní fundamentalisté nikdy nedokázali vysvětlit.

Nechme stranou, že volný trh neexistuje v ničem a nikde na světe a že volání po něm je podobné snění malých chlapců že budou létat do kosmu.

A dohodněme se, že pokud existuje pravý opak volného trhu, že je to právě trh s energiemi. Něco tak zdeformovaného a přeregulovaného se jen tak nevidí.

1 0
možnosti
Foto

To je tak .... naivní.:-) To je jako kdybyste říkal, že k sousedovi o 10metrů vedle se počasí chová lépe, protěžuje ho, proto má větší sklizeň.

0 1
možnosti
Foto

Pane autore, princip tržního hospodářství jste nám vysvětlil, tedy to o převisu poptávky. Jenže on tu nastal externí zásah do tržního mechanismu, tedy že "nedostatek" nabídky byl způsoben mimo tento mechanismus. Kdyby se to nechalo být, tak budeme za chvíli mít poštovní známky za milion korun, jako kdysi ty německé, ještě je mám schované.

Další problém: burza. Co provedla v r. 1928, si asi těžko pamatujete, mí rodiče to zažili. Neviditelní ruka trhu se utrhla ze řetězu a následek vedl k 2. světové.

Mělo by to být memento. A to je dnešní ekonomický svět mnohem víc provázán, než tenkrát. Proto i dominový efekt může mít ještě horší následky.

A souvisí s tím, že platíme příliš mnoho lidí, kteří za ony peníze neodevzdávají odpovídající práci. A dokonce spíš překážejí a působí škody.:-)

1 0
možnosti
Foto

Takové tvrzení je absolutní nepochopení podstaty trhu. Trh nemůže selhat, trh je nástroj a můžou ho deformovat a pokřivit pouze lidé.

0 1
možnosti
ZZ

kteří tento trh organizují !!!

;-)

0 0
možnosti
Foto

Vždyť to neí žádný trh, když je cena uměle regulovaná.

A ceny odpovídají výpalnému diktovanému kmotry, majícími v EU monopol

3 1
možnosti
JR

J18a27n 56R28á96ž

19. 9. 2022 15:27

RvRv

Trh s energiemi není vůbec otevřený tržním mechanismům, jak nám zcela vědomě zkresleně autor předkládá. To co tvrdí v článku není autorův omyl, neb omyly vznikají z neznalosti a autor znalý zřejmě je, ale to, co v článku tvrdí v domnění, že to můžeme brát vážně, je s plným vědomím předkládaná pitomost. Jestli autor není hlupák, a to asi není, tak rozhodně ví, že žádná komodita nemá dnes politicky motivovanými zásahy a regulacemi tak pokřivené tržní prostředí, jako mají energertické suroviny.

6 0
možnosti
JL

Vite pane Razi, jste to vy co trhu nerozumite. Odvozuji to s vaseho prispevku. Nebudu rozvadet vas prispevek dale. Jen vam mohu zdelit, ze autor clanku provedl analizu presne a nic neschovaval.

Snad mala prozba pro budoucnost. Kritika je silna zbran, kdyz rozumite tomu, co kritizujete.

1 2
možnosti
PV

Jasne ze trh funguje, kdyz neni zaplaven dotacemi, regulacemi a jinymi socialistickymi eurovymysly, jenz vase strana tak horentne podporuje ;-D

3 0
možnosti
ZZ

Která to jeta strana, která podporuje ty eurovýmysly ?

ODS, Spolu, TOP, KDU ...... ?

8-o

0 0
možnosti
Foto

Trh je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud nedostane rozumné mantinely, dopadne to tak, jak to dopadlo.

1 0
možnosti
ZZ

EU určila mantinely !

;-)

1 0
možnosti
MS

Ovšem rozdělení burzy reálné je. Do roku 2017 nebyla PXE součástí EEX a ČEZ v pohodě obchodoval s Maďary a Slováky za burzovních podmínek stanovených v Praze, nikoli v Lipsku.

Když vezmu ten váš příměr s fotbalem, tak se taky dohromady nemíchá pralesní liga s první ligou, nebo divizí. Každá liga má svůj okruh klubů a cenovou relaci a není povinnost, aby se ČEZ cpal někam, kde na to finančně nemá a musí si od ministerstva financí (rozuměj českých občanů a spotřebitelů) půjčovat.

4 0
možnosti

To myslíte vážně? Tak jen jeden příklad. Lipská burza plyn 200 dolarů/1 Mwh. USA burza plyn 20 dolarů/1MWh.

No on jen někdo politicky v Evropě vyřadil ruský plyn. A s tou burzou tento politický zásah opravdu, ale opravdu nic neudělal. Bože můj. No Pekarová-Adamová v kalhotech.

6 2
možnosti
MP

A všiml jste si, že to mělo nějaký důvod? Třeba agrese vůči Ukrajině? Já nevím jak vy, ale nějak se mi zpět pod ruský vliv nechce, když jsme tam byli naposledy, tak jsme se ze 7. nejvyspělejší ekonomiky propadli mezi rozvojové země.

2 2
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007