Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Bartoni, i tento Váš článek přispěl k tomu, že jsem publikoval mnohem delší text, kde je více informací na dané téma. Zkuste nahlédnout:

https://karelwagner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=792383

0 0
možnosti
Foto

Zde článek na Climate Policy Watcher, kde se mimo jiné říká: „Jedním z nejznepokojivějších tajemství metabolismu naší planety je, že pouze jedna chemikálie je zodpovědná za čištění většiny znečištění z atmosféry. Dotyčná chemikálie se nazývá hydroxyl. Jeho molekuly jsou tvořeny jedním atomem kyslíku a jedním atomem vodíku. Vznikají, když ultrafialové záření bombarduje běžné plyny, jako je ozón a vodní pára. Ale je to nejprchavější z chemikálií. Téměř jakmile vznikne, reaguje s nějakou jinou molekulou, většinou nějakou znečišťující látkou, a je zase pryč. Má průměrnou životnost asi sekundu. Protože přichází a odchází tak rychle, je také poměrně vzácný, s průměrnou koncentrací v atmosféře méně než jedna část na bilion. Přesto je pro život na Zemi zásadní. Neboť hydroxyl je, víceméně doslova, detergent atmosféry. Přeměňuje všechny druhy plynných znečišťujících látek tak, že se stávají rozpustnými ve vodě a smývají se deštěm.“

https://www.climate-policy-watcher.org/ozone-layer/hydroxyl-holiday.html

0 0
možnosti
DC

D22a81v17i17d 22C48e91c81h

29. 8. 2022 14:24

Vodik / molekularny / nie je sklenikovy plyn. Lebo ma symetricku molekulu.

1 0
možnosti
Foto

Je to krajně nebezpečný plyn, protože je součástí strašlivě jedovaté sloučeniny - dihydrogen monoxidu. Každý, kdo tohoto neřádstva vypil byť jen lžičku, má zaručeno, že zemře.

A teď si představte, že toho jsou plné všechny oceány.

Pane autore, Vaše znalosti z chemie i ostatních souvisejících oborů nejsou zrovna nejlepší. ;-DRv

2 0
možnosti
HH

No ale on je příkladem, že k odbornosti stačí být dostatečně bolševický a zásadně proti Americe...tedy v jeho vysněném zřízení...tam může být i ředitel chemičky...

1 0
možnosti
MB

Už je to fakt sranda. Jinde zase čtu, že Lithium je jedovaté, (EU zprávy). To znamená, že se do baterií elektro aut nehodí. Dřevo, a uhlí škodí. Jádro jako odpad není kam uložit. Plyn není a taky škodí. Tak já nevím. Při podzimním ryzí zahrady, snad najdu ropu. Obnovuji kdysi heslo - "Každý občan, 1q sena". Pojím, v zimě popálím ... :-)

1 0
možnosti
PV

P41a60v11e40l 79V82é73b44r

29. 8. 2022 11:40

Tzv. odpad z jádra lze znovu použít a tím využít zbývajících 90% využitelné energie z toho, co bylo v původním palivu. Výsledkem je téměř nezářící odpad (a ty zářící zbytky mají navíc krátký poločas rozpadu), takže žádný problém s odpadem.

Ale - nesmí se to. Zelení to zablokovali.

2 0
možnosti
JK

Pane Bartoň zdá se, že některé články berete moc vážně. Klasická narážka na "objevy britských vědců", které jsou samozřejmě "legendární", už vás mohla zarazit. Navíc H2 se samozřejmě spálí, jde tedy jen o marginální úniky v případě závad na technologii skladování a dopravy, a to si u H2 určitě nikdo nepřeje. ;-)

2 0
možnosti
Foto

V seznamu plynů atmosféry Vám chybí naprosto zásadní skleníkový plyn: H2O. Ve zdroji, který jste použil, se píše, že popisuje pouze SUCHOU a čistou atmosféru. Jenže to ta pozemská není.

3 0
možnosti
LV

R^ A protože vyšší teplota vzduchu = vyšší absorpční schopnost vody = vyšší koncentrace skleníkové vodní páry = vyšší skleníkový efekt = vyšší teplota vzduchu atd.,

a protože spálením 1 kg benzinu či nafty vznikne cca 1 kg vody (spálením 1 kg uhlí vznikne asi 60 gramů vody),

je možná na čase zabývat se spíše vlivem vodní páry na oteplování planety.

0 0
možnosti
TD

Britská studie není zavádějící ani nedůvěryhodná. Jediným jejím problémem je, že se jí, tak jako pokaždé, chopila media a její výsledky prezentují naprosto zcestným způsobem. Nikdo, evidentně včetně Vás, se neobtěžoval byť jen zběžně prolétnout její závěry. Místo toho se tu šermuje zkratkovitým tvrzením z Vašeho nadpisu, a někteří to s gustem používají jako hůl na své ideologické oponenty.

Působení vodíku je ve studii popsáno nepřímým způsobem. Vodík má eliminovat volné radikály, které v atmosféře rozkládají metan na CO2. Více vodíku > méně volných radikálů > delší poločas rozkladu metanu > vyšší skleníkový efekt.

1 0
možnosti
LV

Ani Vy ale nejste úplně korektní. Koncentrace těchto volných radikálů (hydroxylové skupiny OH) je totiž prakticky ze 100 % závislá na intenzitě slunečního záření. Koncentrace molekul vodíku na ni nemá žádný doložitelný vliv. Mnohem pravděpodobnější je. že je to kvaziargument lithiové lobby, která má v bateriích obrovské peníze a očekává návratnost.

2 0
možnosti
  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,69
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články