Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J36a10n 83R63á70ž

17. 8. 2022 13:45

Poněkud mimo téma: Líbí se mi shoda názorů ve vládě. Nejprve mezi lidmi dnes oblíbený premiér Fiala slíbí, že při nedostatku plynu budou mít přednost domácnosti a tak se jim bude omezovat plyn až naposled a dnes čtu prohlášení p.Síkely "V nouzi dáme přednost průmyslu před domácnostmi"

Rozhodně má hlavu a patu názor p.Síkely , ale proč tedy p.Fiala pouští "do éteru" bez koordinace s ostatními členy vlády takové nepromyšlené, ryze populistické kecy?

K otázce v nadpisu: Pronajali jsme si nedaleko Malagy menší domek, kde se budeme po měsíci střídat s dcerou a zetěm. V jižním Španělsku je jednak v zimě relativně teplo a hlavně, život je tam podstatně levnější a příjemnější než u nás..

PS Chytli jsme to na poslední chvíli, neb skoro všechny volné domky a apartmány na Costa del Sol teď obsadili Němečtí, Holandští a Švédští důchodci.

2 0
možnosti
ZZ

Lidé začali brečet - tak jim slíbili ........., pak začali brečet podnikatelé, tak jim slíbili .......

;-D

0 0
možnosti
JT

Děkuji všem za diskusi. Vysvětlení k nesmyslům: jak to chodí s ústředním topením v paneláku? Každý jsme nějaký, máme jako příklad panelák čtyři patra, čtyři vchody, tři byty na patře, tedy 48 bytů. V nevýhodě jsou byty krajní, přízemní a pod střechou (ty jsou zvýhodněni koeficientem), všechny ostatní (druhé a třetí patro, vnitřní byty) díky svému umístění nemusí tolik topit. Pak záleží, kdo v nich žije, zimomřivá seniorka, která je zvyklá na teplo, žije ve vrchním patře, navíc v krajovém (bočním) bytě, byt pod ní je prázdný (neobsazený), tak se v něm netopí a ještě pod ní žijí lidé, kteří nepřetápí a 20 stupňů je pro ně individuální komfort (to jsem třeba já). Všichni mají regulační ventily, vstupní teplota je ovlivněna z kotelny (příp. z výměníku). Můžete šetřit jak hovado (příp. nebydlet a mít zavřené kohouty), stejně budete platit. Podle vyhlášky 30 % rozúčtovaných nákladů platíte za plochu a pak máte rozpočítanou spotřební složku podle měřáku a tady se musíte vejít mezi 40 % (minimum) a 200 % (maximum) průměrné spotřeby domu. Takže, jestli je pro mě komfortní 20 stupňů (a snesu i míň), tolik netopím, protože mě "přitápí" sousedi nad a pode mnou, dostanu se ve spotřebě pod 40 procent, pak za to platím "pokutu" ve formě zvýšeného koeficientu. V podstatě to, co vymyslela vláda, by se v paneláku dalo splnit, kdyby se všem zrušili termoventily a všichni tak topili stejně, dle toho, co by jim poslala teplárna (kotelna). Proto to považuji za byrokratický nesmysl a nepřetápění je má přirozenost.;-)

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 1
možnosti
JD

Logický vládní krok nařídit max. teplotu vytápění atd.

Je to ovšem velmi těžké pochopit, že?RvRvRv

0 0
možnosti
JL

Já bych řekl, že země je bohatá, dnes v Praze ve Valentinské ulici asi ve 13 hodin, ale i na Mariánském (tzv. Mafiánské) náměstí svítily pouliční lampy - takže no probléma. Energií je dost.

0 0
možnosti
LH

Jirka Libeňský

Víte, ono to je problematické.Také jsem se rozčiloval (ještě dříve než byla krize), že po vesnici svítí pouliční osvětlení.Ale bylo mi zodpovězeno...jak chcete poznat která lampa nesvítí a nebo která lampa bliká (chvíli svítí chvíli nesvítí).Takže opraváři rozsvítí celou ulici a opravují lampy co v noci nesvítí.

Jak jinak toto chcete opravovat?

Pak je ještě jiný aspekt...jestli se opraváři flákají a práci si šetří na celou směnu a nebo jim to opravdu tak dlouho trvá.

0 0
možnosti
ES

Lidskost je největší teplo.VR^:-)

3 0
možnosti
PK

Jste pašák a šéf pětikolky by z Vás měl radost a možná by vás vytáhnul i před kamery, jako správný příklad,

Tak třeba obyvatele severního města v Praze by se též nemuseli obávat zimy,bo jim teplo dodává EMĚ skrze Mělnický napaječ a ta spaluje stále ještě uhlí, ale jak to bude se zbytkem Prahy , kde jsou ostrovní systémy na plyn v rukou Frantiků to je otázka.

Já nejsem dobrý příklad a tak pracuji na kvalitním kompostu, ten pracuje a vyrábí teplo i v děsivé zimě.

Pěkný den a karma navrch:-):-):-)R^

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 1
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik