Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^R^R^

Dík za moudré shrnutí!

Praktický lékař by měl být klíčem ke vstupu do zdravotní péče a měl by být také konečným koordinátorem zdravotní péče. Většinou není. Předpokladem je řádné vzdělání a důvěra pacientů k praktickým lékařům. A ta nám chybí. Chtěli jsme pokomunisticku bezplatnou zdravotní péči, tak ji máme se všemi důsledky této komunistické iluze!

:-)

0 0
možnosti
Foto

Tomáši, děkuji Ti za výborný článek. Abych pravdu řekla, tak toto téma je častým námětem i u nás v knihovně. A já s úsměvem sleduji, jak 92 letý čtenář vypráví 87 leté čtenářce, že ho jeho lékař štve, protože po něm už pár let chce, aby bral léky na cholesterol a na vysoký tlak. Občas do toho vstoupím a pána upozorním, že je víc než pravděpodobné, že právě díky těmto lékům se dožil tak pěkného věku relativně zdravý a v tak pěkné kondici. A pak býváme oba spokojení. Já protože je pán na svůj věk pěkně čilý a vybírá si ke čtení pěkné knížky, a čtenář proto, že jeho doktor to s ním s těmi léky asi myslí dobře. :-)

1 0
možnosti

Mezi dosti škodlivé mýty (a dokonce i mezi lékaři) patří informace, že statiny poškozují zdraví. Jeden můj kolega si nechal "poradit" od svého známého lékaře, který se nechal slyšet, že by něco takového v životě nebral. A kolega má v této věci (bohužel) jasno. Já jsem přitom četl více odborných článků od skutečných medicinských odborníků, kteří se o statinech opakovaně vyjadřují jako o lécích, které spoustu lidí zachránily před kardiovaskulárními nemocemi. Že mohou mít i některé nežádoucí účinky je jasné (jako všechny léky), ale jejich pozitiva vysoce převažují.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Šťastný. Máte pravdu jen částečně. Jak píšu v článku, v medicíně podáním tablety vždy něco dáváme a něco naopak bereme. U statinů je samnozřejmě prokázán jejich benefit při snižování hladiny LDL lipoproteinů a tím, snížení incidence infarktů myokardu a mozku. Nicméně, ve svém oboru jsem viděl poměrně hodně jedinců, kteří za několik dní po nasazení statinů přestali chodit a to pro akutní vývoj myopatie, prakticky rozpad svalové hmoty. Je to dáno tím, že v membránách buněk svalů je zabudován cholesterol jako jejich podsttaná součást. A statin u těchto lidí prostě na ně působí. Těch pacientů mnoho samozřejmě není, ale jako neurolog jich vidím dost, protoře ti zdraví samozřejmě nikam nejdou, přicházejí jen ti, kteří jsou postižení.

Takže kardiolog Vám samozřejmě bude psát o benefitech statinů a má pravdu a neurolog Vám popíše ta negativa a má pravdu taky.

0 0
možnosti
Foto

R^Ty zaručené zprávy, že existuje možnost vyléčit tu kterou nemoc nějakou starou známou a hlavně lacinou molekulou (často to má být kyselina askorbová), mě baví. Stejně jako jejich druhá část, že firmy nechtějí, aby to vešlo ve známost, a proto zdravotníky čile uplácejí. Za blok, propisku, kafe a zákusek (který často ani nejím) bych pusu fakt nedržela.:-)

0 0
možnosti
Foto

Klárko, já neberu ani t průpisky, mám jednu a ta mi stačí. Zákusky nejím a piju jen víno, které mám rád. Kořalku si dělám vlastní. Jsem krásně nezávislý..

1 0
možnosti
Foto

Do konce života musím užívat lék, u něhož se píše, že u 1 z 1000 může vyvolat sepsi a smrt. Zatím mezi těch 1000 nepatřím.

Užívání jiného léku mi způsobilo úbytek draslíku. Řešení - přidat draslík - takže lék navíc. Navrhl jsem paní doktorce jiný lék, a ejhle - funkce stejná a draslík neubývá. Ještě že otec byl zubař a tu a tam mi něco prozradil.

A do toho ještě šťourá VZP, které např. jeden lék (na ředění krve) přestala hradit, neb se jim zdá málo účinný. Ale lékař jej klidně předepíše.

Podobných historek jsem, žel, zaznamenal dost. Proto říkám - důvěřovat, ale prověřovat. :-)

1 0
možnosti
Foto

Pane Dvořáku, málo draslíku je špatně - tedy smrti blízko - a stejně tak mnoho draslíku je rovněž tak na činnost srdce špatně! Pokud máte draslíku málo, dejte si draslíkovou "bombu" - tedy banán. ;-) P.S. Zejména praktičtí lékaři poměrně často za nic moc nemohou, neboť na předepisování léků mají z ministerstva zdravotnictví a pojišťoven měsíční finanční limity a těmi se musí řídit - bez ohledu na zdravotní stav pacienta - jsou to obyčejní úředníci.;-(

0 1
možnosti
PC

Četl jsem několik knih o řadě velmi podivných praktik některých světových farmaceutických firem (včetně Pfizeru). Jejich autory jsou bývalí zaměstnanci uváděných firem, kteří v nich svého času zastávali vysoké pozice.

Při čtení těchto knih mi doslova tuhla krev v žilách... Nedivím se proto, že vzrůstá počet těch, kteří (i na základě vlastních neblahých zkušeností) přestávají slepě věřit tzv. západní medicíně a hledají alternativu v medicíně východní.

! Tím však rozhodně nechci tvrdit, že je západní medicína špatná - naopak, má skvělé výsledky v mnoha oblastech. Je však třeba si zároveň připustit, že má i plno nedostatků a rozhodně není všespasitelná.

0 0
možnosti
Foto

Seriózní diskuzi trochu odlehčím vtipem, který leccos naznačuje o společnosti:

Doktore, vy jste mi dal jiný prášky?

Ano, jak jste to poznal?

No tyhle plavou, když je vysypu do hajzlu.

10 0
možnosti
JG

Tak to je asi ten důvod prodloužení života o šest až sedm let;-D

5 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,66
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám