Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J47a44n 71P40a23v63l65i28š

17. 7. 2022 13:00

Česko se již bohužel Švýcarskem nikdy nestane. Ono by se ani nestalo po roce 1989. To nešlo, protože by to v žádném případě západ nedovolil. Tady nešlo o politiku, ale jen o to, aby ještě tehdy Československo bylo správně západem "zaopatřeno". Ale to jen málo lidí je schopno pochopit. Věřím tomu, že pokud by naše země ekonomicky následovala Švýcarsko, tak jsme v dnešní době minimálně, zcela jistě na úrovni Rakouska. V roce 1989 nám bylo předkládáno, že v brzké době doženem ekonomicky Rakousko. Bohužel, skutek utek. V dnešní době Česko většinou o vše přišlo, nebo v dohledné době ještě přijde. Dnes jsme jen obyčejní chudáci, kteří musí tvrdě poslouchat co určí EU a hlavně pro ně zajistit ekonomický zisk. Jsme pro západ jen chudým příbuzným, jako bylo Československo před rokem 1989. Náš stát je již natolik vydrancován, že jiná možnost než být v EU pro ČR neexistuje. Jestli to takto půjde dál, tak začnou sociální nepokoje a potom ani nechci vědět co by následovalo.

7 11
možnosti
PK

V podstatě souhlas. Hodně se mluvilo před covidem jak rozvineme průmysl 4.0 a omezíme montovnu. Nějak to utichlo, možná i z toho důvodu - vývoj bude takový - kam nás Západ pustí. Kdysi se u nás textiláků říkalo - Němci či Svýcaři jsou bohatí - my vyrábíme, šijeme textil, oni především vyrábí pro to stroje.

2 3
možnosti
RC

Jinymi slovy: ve Svajcu delaji opak toho, co tu delalo vase hnuti ANO....

11 6
možnosti
PK

Přehnanou restrikcí problémy nevyřešíte, navíc jste závislý co dělá okolní svět.

0 4
možnosti
JZ

Zasloužená karma :-)R^

11 0
možnosti
PP

P44a82v73e16l 91P91o43n91e43c

17. 7. 2022 11:47

Díky za článek R^

14 0
možnosti
JV

Alois Rašín byl zavražděn pitomým komunistou, nikoliv českým národem. Vražda provedená podivným jedincem nemůže být vydávána za postoj národa. Tvrdit podobné nesmysly znamená tvrdit, že Olga Hepnarová svou mnohonásobnou vraždou vyjadřovala postoj národa. Švýcarsko taky prodává svou elektrickou energii na burze v Německu a pak si ji kupuje zpátky za mnohem vyšší ceny? Švýcarsko prodalo své energetické firmy do zahraničí? Švýcarsko prodalo své vodárny a vodovody zahraničním firmám? Nebudeme nikdy Švýcarskem, protože nám už třicet let vládne parta idiotů, kteří by nejraději prodali i budějovický Budvar. Byty OKD v Ostravě taky pražská vláda darovala Bakalovi, který je hned prodal zahraničním firmám, takže současný lucemburský majitel na nájemném vydělává víc, než horníci vykutají z podzemí. Tato země je vydrancovaná a nikdo ji už nedá dohromady.

14 7
možnosti
Foto

Náš stát prodal vodárny a vodovody zahraničním společnostem. kde jste na takovou totální hloupost přišel. Burza elektřiny určuje cenu jenom z poloviny .Druhou částí je „regulované složka“. Do ní například patří poplatky na nezbytné fungování operátora trhu, ale také příspěvky na obnovitelné zdroje. A to nejen na farmy „solárních baronů“, ale třeba i na fotovoltaiku na střeše, nebo soukromou větrnou elektrárnu. Navíc není ani pravda, že by české energetické firmy k prodeji elektřiny na lipské burze nutila nějaká eurosmlouva. Zavedl je tam volný trh EU, protože je to pro nás zkrátka výhodné. Švýcarsko v květnu odmítlo podepsat rámcovou smlouvu, která upravuje prakticky všechny její vztahy s evropským blokem. Bez podepsání dohody nebude mít země neomezený přístup na evropský jednotný trh, který Švýcarsku ročně vynese přibližně 24 miliard eur.

3 2
možnosti

Tohle je je komplexní problém zahrnující finance, korupci, efektivitu státní správy, kulturu, nahromaděné bohatství, zahraniční vztahy, ... . Zjednodušit to pouze na emise peněz (což je jedna z důležitých složek mixu) a používání fosilních paliv (které naopak s tématem nemají vůbec nic společného) je neuspokojivé, obvláště od profesorky ekonomie.

0 2
možnosti
Foto

Vše o čem píšete tam autorka měla. Pokud se vláda chová zodpovědně, má pod kontrolou finance, korupci, je efektivní, nerozdává peníze, .... , nemusí potom tisknout peníze. Energie jsou drahé nejen díky zefektivnění na burze, ale i nízkou výrobou ( nejsme schopni prosadit a postavit jadernou elektrárnu), malými úsporami (zelené dotace jsou jen pračka na peníze) a rozdávání na počkání.

4 0
možnosti

Mluvíte (píšete:-)) mi z duše. Hodně lidem se ovšem líbí "babišovský" přístup, kdy se všechny problémy řeší větším zadlužením a obhajuje se to tím, že i tak máme jedno z nejnižších zadlužení v EU. Že jsme státem, který se minulý rok v rámci celé EU zadlužoval n e j r y c h l e j i, o tom už se tak moc nemluví.

31 0
možnosti
JR

J20a48n 20R70á56ž

17. 7. 2022 11:02

Bezva článek.

Fakta bez nějakých politických agitek to je to co potřebují občané dostávat.

Přečetl jsem si článek na

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-cash-only-blizi-se-ekonomicka-kocovina-a-vetsi-pokles-zivotni-urovne-209005#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

a musím konstatovat, že strašení paní Markéty je proti tomu slabý odvar. A vláda dělá mrtvého brouka.

9 0
možnosti
AK

Poslední věta vyjadřuje vše díky!!R^

0 0
možnosti
Foto

Ale já navrhoval pro naši republiku název Švejkcarsko - a to byl byl jistý krůček k cíli. A zatím to vypadá na název Koruptany. ;-D

10 1
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,48
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik