Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No, hlavni duvod byl, ze Svycarsko bylo dusledbe neutralni, bezpecny pristav kam tekly penize od nacistu, komunistu, diktatoru, rusu, demokratu, proste tech, kteri potrebovali bezpecne ulit penize. Totez plati i pro lidi. Takze Svycarsko ma obrovske penize ve svych bankach, nemovitostech a jinych investicich. Velmi vlazny pristup k sankcim je toho dukazem.

6 1
možnosti

Frank je bran z tohoto fuvodu jako superbezpecna, strategicka mena a ma neustale za vsech okolnosti tendenci k posilovani.....

0 0
možnosti
MK

Stoprocentní souhlas s autorkou. Kéž by někdo takový jako ona stal naším ministrem financí.

12 2
možnosti
RC

ANO uz doufam MF nikdy nedostane.

7 1
možnosti
ZB

Švýcarsko vydělává na tom, že měna je založená na podpoře mezinárodního zločinu. Jejich banky žijí z toho, že kterýkoliv zločinec světa si tam ukryje své peníze. Proto frank přežije vždy cokoliv.

6 5
možnosti
VB

Všechno dobré, ale i když uvádíte zpevňování franku, nerozvádíte, že tyto události se mohly odehrát jen díky němu.

Všichni utíkají k franku a do jeho finančního sektoru.

1 0
možnosti
Foto

To je spíše opačně. Zpevňování franku je důsledek, nikoliv příčina. Na začátku je restriktivní nebo alespoň neutrální měnová a rozpočtová politika, zpevňování měny je důsledek.

0 0
možnosti
PV

Řeknu vám jedno tajemství, tohle jsou výsledky studentu ekonomických fakult, protože ti většinou sedí na managerských pozicích bank a podniků a rozhodují o cenách.

3 0
možnosti
ZM

"Obrovský růst množství peněz umožněný astronomickým vzestupem dluhu vlády i dluhů rodin nemá protistranu v růstu množství dostupných služeb a zboží. Ve Švýcarsku by voliči s pohrdáním odmítli každého, kdo by tuto jasnou pravdu popíral. U nás odmítnou každého, kdo tuto jasnou pravdu říká. Proto Česká republika není a v dohledné době ani nemůže být Švýcarsko. A proto má vysokou inflaci a Švýcarsko nízkou."

Skvěle napsáno.

Tak hlavně švýcarští občané volí 3x-4x ročně o NĚČEM konkrétním v závazných referendech, a ne jen v parlamentních volbách 1x za 4 roky NĚKOHO.

Petice občanů a kantonů jsou pro členy švýcarského parlamentu závazné pro vypracování a schválení zákona, který má řešit problém uvedený v petici.

Švýcarská federální vláda se primárně a dominantě zabývá vykonáváním zákonů a vypracováním konkrétního zákona až na základě podnětu parlamentu.

A jak je tomu o 400 km dál v ČR? Jiná galaxie.

15 1
možnosti
Foto

Také si kdysi v referendu odhlasovali průtah dálnice Basilejí, že to posílí obchod. Za pár let si z toho rvali vlasy, exhalace!

A to jsou rozhodně na vyšší úrovni, než našinci. Ti zase odmítli radar, který by se teď třeba hodil.

V referendu se dá rozhodovat jen o tom, na co stačí inteligence a vědomosti občanstva.

13 4
možnosti
IS

Díky za precizní a srozumitelný článek.

6 0
možnosti
JK

Velmi dobrý článek.R^

12 0
možnosti
ER

Jeste podoktnu,v 1968 v zari po prijezdu do Svycarska stal1 US dolar 4,20 CHF.

1 DM 1,20 CHF.Take produktivita je mnohem vyssi jako zde v CZ.Nyni jsme jiz 40 roku svycarsti obcane.

0 1
možnosti
JSS

Paní profesorko, paní Kislingerová - Vy to berete až z vrcholu = působení státu. Já budu dole a řeknu rozdíly. V CH je už dlouho poměrně klid a tím téměř ojedinělá korupce, zkátka okrádání a to kdekoho, jak u nás, je i nyní v protikladu. Musí se ctít lidská práce- to jest poměrnost toho a toho. Bohužel to u nás min. od r. 48 není a bohužel není obzvlášť od 89. Ve Švýcarsku je také zahr. kapitál, zejm. hospodářská sféra. Ovšem zemědělství - jejich a naprosto chráněno. Bankovnictví podobně. U nás? - Klondike a cirkus.... Co se musí změnit? Je politikaření a naprostá cizopasná situace. Nutno financovat politické strany jen z okleštěnch příspěvků a pak jen z degresivních částek po zisku hlasů ve volbách. Působení EU se musí ztenčit, stát. i veřejní činitelé jedině bez úhony!

5 0
možnosti
Foto

J83o85s38e51f 14B24á25r80t20a

17. 7. 2022 13:18

Nějak jsem se nedočetl, je jestli tu levně vyrobenou elektřinu ve Švýcarsku kupují spotřebitelé přes Lipskou burzu?

17 5
možnosti
MK

Bufdete se divit, ale kupují. A připadá jim docela levná.

1 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,52
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik