Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K té elektřině. Jelikož vyrábíme levně a ČEZ (z větší části vlastněný státem) ji prodává s mnohonásobným ziskem, tento zisk (nebo jeho dominantní část) jde do státní kasy. Jinými slovy není to nic jiného, než skrytá daň za elektřinu. Výrobní cena elektřiny je x, prodejní je 3x a převážná část rozdílu jde státu. Prostě daň. Totéž cena paliv. Více než polovinu ceny benzínu a nafty tvoří daně. Jestliže stoupne cena na dvojnásobek, stoupne i výnos spotřební daně a DPH (daň z přidané hodnoty zdaňuje i spotřební daň, takže se zdaňuje daň - geniální). Ten vládou deklarovaný pokles spotřební daně o tuším korunu padesát je mnohonásobně kompenzován zvýšeným výběrem DPH na litru paliva. Ale to už pan premiér samozřejmě diskrétně zamlčí.

1 0
možnosti

Ráda bych viděla tu cenu rozloženou do jednotlivých položek, a to po celém řetězci až k produkci. Vidělo by se, kde zdražení vzniklo.

0 0
možnosti

"1 kWh silové elektřiny Slováky stojí v přepočtu 1,49 Kč, tedy pětkrát méně než Čech - a co kabel přes hranice a odebírat slovenskou elektřinu?:-)

0 0
možnosti

Já tvrdím a to už dlouho, že pan Signál, pokud to myslí s vlastním obyvatelstvem dobře, musí přestat ideologicky žvanit a musí se vypravit do Ruska dohodnout s Putinem přímé dodávky plynu, jako to udělal Nehammer v Rakousku. Alespoň pro tuto zimu není jiné cesty. Pokud to neudělá, bude to katastrofa. Je úplně jasné, že jakmile Putin přivře kohout, Němci nám nic nedají. To jsou totiž ty evropské hodnoty v praxi.

2 1
možnosti
Foto

Takže navrhujete oddálit dobu, kdy bude nedostatek paliv za cenu přiblížení doby, kdy se budou vydávat pasy "Rusko-Karlovarská oblast" ? ;-)

0 0
možnosti

No, účet se dělá až po akci. Podobně se mluvilo o PHM v H a nejdřív pohoda, pak omezení pro cizince a teď už omezení tankování i pro vlastní.

A jako perlička, z ničeho nic skokový nárůst úroků na nejvyšší úroveň z celé EU, která mají/budou mít obdobný účinek, jako dražší PHM ... Prostě, realitě neuniknete a už vůbec se z ní nevydotujete (protože zastropování cen není nic jiného, než jejich dotace, kterou bude muset někdo zaplatit)...

4 1
možnosti

Někde používají dotace, jinde zastropování cen a někde jinde - pímé dodávky z Ruska.

;-)

0 0
možnosti

Takhle se šíří fake news. Větší blbost jsem dlouho nečetl. Autore, rozumbrado, desítky let čeští politici a úředníci chrápali, někteří i kradli. Místo toho, aby budovali vyspělý energetický systém podobně, jako např. Dánsko. Kvalifikaci sice nemáte ani na výměnu žárovky u auta, ale seběvědomí na rozdávání.

2 3
možnosti

Ale já jako spolumajitel ČEZu rozhodně nechci žádné nesmyslné zastropování cen elektřiny, naopak. Proč mi chcete pošlapat moje vlastnická práva? Nebo snad chcete po ostatních spoluobčanech, aby se mi složili na dividendy formou svých daní (vládní kompenzace jsou přesně toto). V době kdy lze za cenu minimální investice a trochu přemýšlení snížit spotřebu všeho o třetinu? A OZE může nepodporovat jenom blázen. Devastace přírody, těžké důsledky pro zdraví dětí, nevratné škody způsobené oteplováním....to je pro vás ultrakonzervy lepší, než pár korun navíc???

1 5
možnosti
Foto

Nejedná se jen o pár korun, ale o tisíce až desetitisíce párů korun ročně na osobu, které vydávají na podporu OZE všichni spoluobčané prostřednictvím svých daní a povinných poplatků v ceně elektřiny.

OZE jsou - z výjimkou míst s unikátními spřírodními podmínlkami - drahý a nepříliš funkční způsob, jak snížit produkci CO2. Zkuste porovnat uhlíkovou stopu francouzské a německé energetiky. Jedna řeší výrobu energie jádrem, druhá mohutnou podporou OZE a zákazem jádra.

6 2
možnosti

Je to smutný pane Smutný, že při vaší sečtělosti nevíte, kdo může za vysoké ceny energií. A to, že vám tleská pan Hannig, mluví za vše.

0 0
možnosti

No dočetl jsem to až do konce a vážený pane, Vy energetice vůbec nerozumíte. Go by bylo na dlouhé vyvracení jednoho omylu po druhém u piva.

1 1
možnosti

;-D

Nějaký příklad by nebyl ?

;-)

0 0
možnosti

V článku je zmatlané páté přes deváté a svědčí to o tom, že se autor v problematice enegetiky moc nevyzná. Například, že distribuce je nejziskovější činnost. Což je napostá hloupost, protože distribuce je zcela regulována ERÚ.

2 1
možnosti

Pane Sochore, co kdybyste se napřed naučil číst? V blogu jasně píšu, že distribuce je DRUHÁ nejziskovější aktivita ČEZ, první je prodej elektřiny z jaderných elektráren. Právě že ERÚ není schopen žádné smysluplné regulace, jinak by marže z distribuce nemohla takto masakrovat ceny elektřiny!

1 1
možnosti
  • Počet článků 120
  • Celková karma 36,85
  • Průměrná čtenost 2384x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik