Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Majitel akcii CEZ (cesky obcan) vydela daleko vice, kdyz bude mit o malinko nizsi dividendy, ale bude zit v bohatsi zemi, kterou nedrti inflace a platby za elektrinu nejdrazsi na svete k pomeru k platum. Na jednu stranu se nedari strednim a malym firmam a na druhou stranu ma MONOPOLNI CEZ ve vetsinovem vlastnictvi STATU obrovske zisky a s tim spojene odmeny managementu. To asi neni ta spravna politika pravice....:-)

2 0
možnosti

V elektrárenství se musí plánovat na dekády. A teď je šance investovat do budoucnosti. Když tu šanci promarníme, promarníme budoucnost. Všichni i neakcionáři.

Když zvýším daně pekaři budou levnější housky? :-/

0 0
možnosti

'sytý hladovému neverí' - to plati bohuzel stale.

Uloha statu je zajistit rozumny a bezpecny zivot obcanu. Jednim ze zakladnich principu jak toho dosahnout je, aby ve spolenosti nedochazelo k obrovskym rozdilum. Protoze ty obrovske rozdily vedou k extremum a nakonec k nejakym 'revolucnim' akcim.

Proto stat nyni 'potresta' akcionare firem, kterym se dari 'nadmiru' dobre, aby se za par let nestalo, ze by ti nejvetsi aktionari nemuseli jit pracovat do uranovych dolu a ta firma se zestatnila.

0 0
možnosti

Tady je vymezení funkcí státu:

https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1t

Není tam nic o tom, jaký život má občanům zajišťovat

0 0
možnosti
Foto

Jsou firmy, které vydělávají obrovské peníze díky zdražování energií aniž hnou prstem. Proto na tyto firmy se všude ve světě uplatňuje zvláštní daň.

0 0
možnosti

Výsledkem nakonec bude, že energie nikdy nezlevní.

0 0
možnosti
Foto

Windfall Tax uvalila na banky Margaret Thatcherová v roce 1981 a bylo to racionální a přitom pravicové řešení...

0 0
možnosti

Nevidím v tom nic racionálního ani pravicového.

Je to loupež a pokřivení systému.

0 0
možnosti
Foto

Také mě to rozčiluje. Myslím si ale, že vláda to dělá z donucení. My, vlastníci akcií a investoři jsme jen maličkou částí voličů my je nevytrhenme. naprostá většina chce od státu peníze za jakoukoli cenu. Pokud jim vláda AlespoŇ nĚco nedá, zvolí Babiše nebo Okamuru.

1 0
možnosti

jsem tak starej, že si pamatuju, jak před volbami mluvili o malém státě...

nicméně rozvrácením základních principů ekonomiky a svobodného podnikání nepomůže vláda fakt nikomu. Ono pak jaksi přestane být kde brát... a to rychle.

Oni to nezavedou. Ale proč si pak dělají do hnízda?

2 0
možnosti

Kde jste prosím přišel k myšlence, že ODS reprezentuje pravicovou/konzervativní politiku???

2 0
možnosti

ODS to o sobě všude veřejně tvrdí.

;-D

3 0
možnosti

Pane autore (a politici) zdražení nadměrného zisku díky vnějším okolnostem by když už (ted zapomeneme na minoritní akcionáře) mělo smysl někde, kde stát nevlastní tolik akcií.

Takhle stát dostane jak standardní firemní daň, tak 69% zbylého čistého zisku + 15% ze zbytku zisku (daň z dividend) = dohrinady 73,7%. Tady jsou jakékoliv další daně už naprosto nemravné!

0 0
možnosti

Všiml jste si, že to není jen o ČEZ?

0 0
možnosti

opravdu nevím, proč pravicový politik toto tvrdí. Zdanění úspěchu vede jen k tomu, že úspěšní zdrhnou jinam. Takový neočekávaný výnos je i výhra v loterii, nebo v kartách. Loterie mají zdanění 70% hrubého výnosu a výherce 35 % a z toho co zbude vám stát ještě ukrojí, kdo vám uvěří, že z desetimilionové výhry máte polovinu a zbytek schlamstl stát.

Investujete do akcií, riskujete a štěstí se na vás usměje trefili jste "zlatou rybku", teda stát ji trefil, vy dostanete ohlodanou kost.

Nesmyslně vysoké daně lidé neplatí a protože prachy do kasy nepřitečou, je celkem jedno, jak se komu povedlo nezaplatit.

2 0
možnosti

Nic nerozbijou. Máme příliš velké zdanění práce a malé zisku. V jiných zemích to normálně funguje a nic se neděje.

0 0
možnosti

Lol, kde že to funguje?

Mluví o zdanění nadměrného zisku, ne nové výši daně stejné pro všechny.

2 0
možnosti
Foto

Stanjura řekl " Pojítkem pro zvažované zvláštní zdanění by mohlo být měřítko neočekávaného zisku, který firmě či sektoru přihrály okolnosti. windfall tax a řeší ho momentálně i ve Velké Británii. „Ten anglický název přesně popisuje stav, který v některých odvětvích nastává. Firmy dosahují mnohem vyšších zisků díky změně vnějších okolnosti, ne díky tomu, že mají lepší produkt, lepší službu, více zákazníků,“ V této souvislosti se mluví třeba o polostátní energetické společnosti ČEZ. Čistý zisk energetické skupiny loni dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procent více. Je to ale mimořádný zisk a jak vůbec takový mimořádný zisk definovat? „Například si zjistíte průměrnou ziskovost odvětví za 3 až 4 roky a podíváte se, jestli díky vnějším okolnostem prudce nevzrostla,“ popisuje ministr financí.

0 2
možnosti

Ano, citujete článek. A přesně o tom píšu. Proč má být akcionář bitý, že se jeho firmě daří?

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS