Děkujeme za pochopení.
K60l16á87r46a 51T31ů69m22o20v81á
Doma se všichni snažili dělat marmelády jen z ovoce, bez přidání něčeho dalšího, protože "hnusná chemie". Je pravda, že v želírovacích přípravcích je většinou i konzervant... A marmeláda není za pár týdnů plesnivá.
D93a71n30a 15T19e89n49z36l12e97r
Přesně. Když člověk není chemik nebo potravinář, tak do toho celého spletence logicky moc vidět nemůže - a jak má pak rozeznat hodný bílý prášek od nepříliš nehodného... Proto tyhle blogy, abych ukázala, že právě tahle chemie vůbec není špatná věc.
Konkrétně pektin, vláknina, by mohla jednoho dne platit za superpotravinu. Radši bychom neměly různým bioeko moc radit, nebo bude pektin všude. Zažívání upraví, cholesterol sníží a těžké kovy, chudák, navíc ještě vychytá... Pektinové oplatky, pektinová polévka, pektinové smothie.
Konzervant je vitamin C, takže vlastně nic proti ničemu. Marmelády jsou vlastně hrozně zdravé.
Krásný den, Kláro, ať se vydaří, s pektinem nebo bez.
H19o51r39s83t 71A96n45t58o46n 42H97a55s46l29b21a62u98e52r
Dano, děkuji za tuto zajímavost Já ráno buď hrušku, jabko nebo banán, tedy vždy jen půlku, po nich káva bez mléka a cukru, to je má snídaně už dva roky... Teď to vystřídaly třešně. Prodleva s kávou je ale delší...
D43a64n15a 79T74e28n88z54l63e26r
To je bezpochyby zdravé. Já bych vypustila hrušku a dala další hrnek kafe.
Krásný den, Horste, ať se daří.
M48i97r62e89k 80B27a19u75t14s73c54h
Pektin má ovšem pro nás Valachy, křtěné slivovicou, jednu trochu nepříjemno vlastnost. Pokud se do sudu nahází vícero nedozrálých švestek, tak tam vznikne i vícero methylalkoholu. A kdo neumí pálit, tak má potom problém se čtením drobného písma...
https://www.palenice-pistovice.cz/metanol-a-etanol/
Abych udržel diskusi na stejně odborné úrovni, jako je článek, tak vkládám úryvek textu z bakalářské práce Stanovení obsahu methanolu v ovocném destilátu, Jana Veselá, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická.
Methanol v přírodě vzniká z polysacharidu pektinu. Dochází k působení protopektinasy a protopektin se hydrolyzuje na pektin a ten je degradován pektinesterasou na kyselinu pektinovou. Štěpení kyseliny pektinové je katalyzováno polygalaktouronidasou na galaktouronovou kyselinu. Enzymy protopektinasa a polygalaktouronidasa katalyzují hydrolýzu glykosidických vazeb, pektinesterasa katalyzuje hydrolýzu esterových vazeb za odštěpení methanolu.
Tak, a teď je doufám všem jasné, jak vzniká "slepecká hůl"
D84a21n74a 77T82e48n35z11l93e55r
Zní to logicky, takže pálit jen zralé! I když, není toho škoda, krásné zralé švestky...? Nebyla by z toho skvělá marmeláda, tady povidla?
S těmi názvy je to vůbec zajímavé. Každý národ si tomu říká, jak se jim to zlíbí. Někde je to marmeláda, někde džem. Někde je džem jen to, co je z citrusů, my zase švestkové marmeládě říkáme jen povidla.
Krásný den, Mirku, díky za skvělou chemickou vsuvku, mějte se moc hezky.
P90a96v66e68l 43V14é70b64r
Tedy, chemie byla vždycky moje slabá stránka, ale tohle je zajímavé.
Společně s Čumákem posíláme pozdravy (Čumák se momentálně nevyjadřuje, protože napjatě přes okno sleduje situaci na ulici, kde se objevil jakýsi vetřelec. Zřejmě bude nutno ho verbálně přes okno upozornit, že tady jsme všichni hodní, tak ať se chová slušně. Tuto službu koná, prosím, Čumák dobrovolně, takový znamenitý pes to je!)
D65a82n51a 81T41e97n44z44l64e64r
Děkuju, jsem ráda, že se líbilo, Pavle.
Víte co u Čumáků obdivuju? Oni prý špatně vidí, ale náš Čumák,když sedí v jednoucím autě spolehlivě rozezná jiné Čumáky a reaguje na ně. Tedy nemůže je cítit, ani reagovat jen tak na pohyb, protože ten se skládá s pohybem toho auta (rychlejším, než na co připravila Čumáky příroda). Přesto ví, že je to pes, co vidí za sklem v dálce.
Naopak při procházce, někdy kňučí na vzdáleného chlápka s hráběmi nebo sekačkou - i když hrábě a sekačka nevypadají úplně jako jiný Čumák.
Krásný den vám oběma, ať se daří.
- Počet článků 969
- Celková karma 19,01
- Průměrná čtenost 1329x