Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Bývá jaksi pravidlem, že právě v krizi nabývají na intenzitě nápady komunisticko-scocialistického typu a také ty z opačného spektra, tedy nacionalisté, rádoby národovci, požadující vládu jednoho vůdce, silnou ruku. Výsledek vyjde nastejno, totalita "jak Brno".

Přitom se v krizi jen velmi dynamicky mění poměry na trhu, prostě se vyrovnává nesrovnalost vyvolaná jednak uměle a jednak z vnějšku. Stačí jen stejně dynamicky reagovat v řízení státu, určit novou strategikou linii a zbavit se zanikajících "chcíplých psů" (z BCG matice). V krizi je dobré, když stát investuje podle jasné strategie, i na dluh, ale nesmí peníze "prožrat" bezúčelně. Koupit ČEZ jen proto, abych mohl mimo trh mávat s cenou elektřiny, je pitomost.

Populistické rozhazování peněz voličům neprobíhalo jen u nás, ale Babiš byl rekordman v krátkém čase, takže nás krize vyvolaná Putinem trefila víc než ostatní. Dobře fungující tržní ekonomika se i s tímto vyrovná a podobně jako západní ekonomika převálcovala Hitlera, zejména tím, že financovala Rusko a také ho materiálně zabezpečila, tak stejně dopadne dnes Putin. Rozjezd je v demokracii pomalejší, ale zdá se, že už to začíná nabírat obrátky.

Chudák Kissinger zamrznul s názory hluboko v minulosti a ze zdvořilosti ke staříkovi není oficiálně příliš kritizován. Je ale jasné, že je mimo současnou realitu.

7 0
možnosti
PB

P68e53t41r 75B95a97j57n25a59r

28. 6. 2022 10:34

Obávám se, že mimo realitu není Kissinger ale jste Vy. Buďte si jistý že i přes různé deklarace politiků pomalu jeho přístup začne přebírat i západní mainstream. To proto, že právě on reprezentuje nejmocnější a nejvlivnější lidi planety, třebaže jsou většinou skryti v zákulisí.

5 1
možnosti
MV

Takže levnej plyn nadevše? Někteří prostě nemají ani šajn o empatii a podobně.

5 0
možnosti
Foto

Ne levny plyn, ale plyn. Bez plynu zkolabuje prumysl. Bez plynu ma velka cast domacnosti v dome/byte v zime 5 stupnu. Bez plynu nevyrobite hnojiva ani adblue a zkolabuje doprava. Pokud bude nedostatek, tak zadna solidarita EU nebude asi tak jako s respiratory a vakcinami na zacatku covidu. Nejsme na zivot bez plynu momentalne nachystani, nemame alternativu. Tady nejde o to si koupit svetr a ponozky :-)

2 0
možnosti
HH

Takže klasika? Ať se holka moc nebrání (aby nebyla tolik zbitá a nemuseli jsme složitě plýtvat zdravotní systém), stejně nemá šanci a vlastně si za to může sama, protože šla sama po ulici v sukni? Chybí něco do toho přirovnání? Jste dobrej přizdidefekáč...

9 0
možnosti
Foto

Přesně, když se podvolí, tak ji třeba nenafackuje....

4 0
možnosti
Foto

V ČEZu mají své podíly tisíce obyvatel tohoto státu. Stát má ale v ČEZu obrovskou většinu a může si prosazovat, co chce, pokud si počíná s péčí řádného hospodáře. Zastropovat ceny, zvýšit daně kvůli ČEZu, EONu apod., abych vybral více peněz, ale ty následně vyházím lidem a tím stejně jen zvýším inflaci, to není počínání řádného hospodáře, ale reakce na hysterii ulice.

Kissinger jistě je realista. Mír mezi Ruskem a Ukrajinou za územní ústupky by jistě pro nás pro všechny byl mnohem levnější než pokračující válka. Ameriky a mezinárodního obchodu s Asií se takový mír a posílení místa Ruska příliš nedotkne, ale na jak dlouho. K čemu vedla normalizace vztah s Čínou? Kontinentální Čína voldáal globální obchod s levnějšími výrobky. nedělá si hlavu si hlavu s ochranou patentů, se vstupem zahrančinho kapitálu na svoje území apod.. Výsledkem je výrazné oslabení USA.

Kissingerův postoj je "mnichovanstvím". Stejně jako se my a USA bojíme války s Ruskem, báli se Francouzi a Britové války s Německem. Stála by je příliš mnoho životů a příliš mnoho peněz. Jediný rozdíl pro Čechy je v tom, že "mnichovanství" se jich bezprostředně dotýkalo a Ukrajina ji připadá vzdálená.

Vždyť i tehdy si elity říkaly: "Hitler se uspokojí a nepůjde dál. Nedává to přece smysl: I kdyby nakrásně obsadil Benelux, Francii a Balkán, dlouhodoběš přece nemůže takovému území vládnout, protože náklady na udržení tohoto území by byly větší než jeho přínos. Pasívní rezistencí by ho položily stamiliony občanů." Vidíte a přece to udělal. O to víc k tomu bude mít sklon Putin, protože za sebou má mnohem větší sílu v surovinách a v území.

Máme si koupit několik let prosperity za to, že nám Rusko bude diktovat, co máme dělat? Vždyť to je přece úplně stejné jako v září 1938. Vyhnuli jsme se válce a naše ekonomika prožila v leetch 1939-1943 období válečné prosperity s plnou zaměstnaností a s odbytem na většině území Evropy a země ani neutrpěla žádné vážnější válečné újmy. Takto argumentujete, víte to?

14 0
možnosti
Foto

Souhlasím s každým Vaším slovem. Pan autor nadřadil hospodářský systém nad byť i jen náznak etiky a morálky. Jistě - dá se zase tak nějakých pár let žít, vše do doby, než si agresor vzpomene, že by chtěl zase kousek žrádla.

11 0
možnosti
Foto

Rusko je země, která všechno zdědila od Mongolů a Tatarů. Všechny zvyky. Proto je pro ně ničení, vraždění, znásilňování, loupení, věcí zcela normální Jinak Rusko je zemí mimořádně chudou zemí, kterou obývají lidé s vymytými mozky. Pokud Ukrajina padne jsou ochotni jít dál.

9 0
možnosti
Foto

Na jednu stranu si říkám, že bez obdobné brutality by se tato země asi neudržela vcelku, na druhou stranu mu nechic ustuovat i za cenu, že budu několik zim mrznout.

2 0
možnosti
MK

Pane autore, ten váš příklad z prvního odstavce je čirá demagogie. Nic takového se Rusku neděje.

Ve skutečnosti je tu dlužník, Rusko. Pak jsou tu jeho věřitelé, kterým dlužník musí platit podle dlužní smlouvy. Obvykle se tak činí přes nějakého prostředníka, kterýn je nejčastěji nějaká banka. Evropské banky však nechtějí mít s Ruskem nic společného a tak musí Rusko hledat jiného prostředníka, což nečiní. Nebo může napakovat dolary do igelitky (pokud je tedy doopravdy má) a odvézt věřiteli třeba autobusem. Nebo parníkem. Možností je prostě celá řada a Rusko z vlastní vůle nevyužilo ani jedinou z nich. Pouze brečí, jak jsou na něj všichni zlí a oškliví.

Takže asi tak.

7 3
možnosti
PB

Rusko tvrdí, že dluhy uhradilo https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusko-uhradilo-zavazky-dolarovych-eurobondu-v-rublech-vec-ma-za-vyrizenou/2223454?utm_source=rss&utm_medium=feed

A pokud ty peníze se k věřitelům nedostanou tím, že je někdo jako projev sankcí zabaví, měli by si to věřitelé rázně vyřídit.

3 2
možnosti
MB

Píši pořád. Rusko je zemí předurčenou k blahobytu. Neděje se tak, minimálně od r. 1917. Hluboce zaryté imperiální výboje, s tradiční neúctou k lidskému životu. Dříve maskováno socialismem, dnes zvláštním carismem. Identické prvky, jako u Adolfa. Země, národ vyvolený. Co hůře, linka podporována pravoslavným Kirillem. Zaostalá země, žijící ze svého drancování bohatství. Už Hitlerovi generálové, na Východě volali - "Takto se válka nevede"! Vladimirovič říká - Áále vede. Tož zase střela do obchoďáku. Marně si lámu hlavu - Jaký je rozdíl, mezi šílenci z Al Kajdy ? ... :-)

6 0
možnosti
PB

Hluboce zaryté imperiální výboje....A nemají to snad i jiné národy, zvláště pokud se považují za velmoci a to v celých dějinách posledních 6000 let co známe. Není snad egoismus, dostředivost základní charakteristickým rysem historicky známých civilizací bez ohledu na národ, který ji vytvářel?

2 1
možnosti
AM

A51d98a49m 35M49a94l28ý

28. 6. 2022 8:10

Je třeba si otevřeně říct, že suroviny z Ruska nesmíme dovážet za žádnou cenu.

Rusko musí být ekonomicky zničeno. Jinak nepřestane loupit cizí území, masakrovat civilisty, ohrožovat okolní státy.

Teprve následně je možná cesta ke znovuzrození Ruska. Rusko v současné podobě je příliš nebezpečné. To je analogie s nacistickým Německem. Německo bylo zničeno a přesto dnes žije.

8 5
možnosti
PB

Nemáme sílu Rusko ekonomicky zničit. Je tu Čína, Indie, většina Afriky, jižní Ameriky, Irán...kteří budou s Ruskem spolupracovat dál a nebudou jej kritizovat za jeho politiku.

6 2
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.