Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

Matematicky to chápu, ale fyzikálně tenhle problém nemá smysl. Tělesa, která se k sobě přibližují na velmi malé vzdálenosti, se začnou rozpadat na částice a ty na ještě menší částice, až vznikne neutronová hvězda. Jak to s ní dál je, víme všichni.

0 0
možnosti
Foto

A to je podstata vysvětlování v blogu, že těžiště je idealizace, která v realitě neexistuje. :-)

0 0
možnosti
PP

Jak si ti fyzikové vyhrají s nulou. A co když nula ve skutečnosti není nula, ale začátek něčeho jiného, co zatím neznáme.

0 0
možnosti
Foto

Není to trochu nicneříkající sdělení? :-)

0 0
možnosti
Foto

Jen technická:

Jak mohl Newton přejít na "d'Alambertův přístup limity", když d'Alambertovi bylo v době Newtonovy smrti teprve 10 let?

0 0
možnosti
Foto

To je prosté. Začal to Fermat (1601-1665), takže Newton (1642-1727) se s tímto přístupem seznámil, pokud vím. A nebyl to jen Fermat, ale i další v té době. d'Alembert (1717-1783) tento přístup začal používat velmi hojně, takže ho proslavil, a proto tuším, že se spojuje s jeho jménem nejčastěji, ale nebyl jeho autorem. Ovšem až Cauchy (1789-1857) limity definoval zcela konzistentně.

Ale jdu upřesnit text blogu, když se zdá zavádějící. :-)

0 0
možnosti
MS

Newtonův problém s nekonečnem způsobila nula, tedy v hmotný bod s nulovým neboli nekonečně malým rozměrem. Zjednodušení pro výpočty přineslo jejich zesložitění; to jsou paradoxy!

1 0
možnosti
Foto

Prostě nahradil počáteční bod v nule, kde mu vycházelo nekonečno, počátečním bodem nekonečnu, kde nu vyšla nula. :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,35
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.