Děkujeme za pochopení.
D53a84n89a 49Š58u41m19o25v52á
Až teď jsem pochopila, proč babička trvala na tom, dávat při zavařování do ovoce cukr před pektinem, pak za pektinem a kyselinu citronovou až nakonec. Mimochodem, když nakládala houby, tak do octového nálevu jen část z nasbíraných, jen ty k přílohám na kyselo. Drtivou většinu čerstvých hub nakrájela, převařila v nasyceném slaném roztoku vody a až na konci vaření přidala krapítek kyseliny citronové, aby se nekazily. Pak už je jen uzavřela do skleniček a nechala vystydnout vzhůru nohama. Daly se použít skvěle všude, jen jsme věděli, že se zbytek pokrmu musí skoro nesolit. Děláme to tak u nás v rodině už generace. Ale až teď je mi jasnější to "kouzlo" tuhnutí na rosol.. Díky Dani a zdravím.
D30a35n83a 67T73e48n78z29l79e84r
Slané houby musí být skvělé. A taky praktické.
Krásný den, Dani, a moc díky za milá slova, mějte se moc hezky!
K51l88á13r38a 92T15ů34m22o42v56á
To bylo vždycky napínavé, jestli ztuhne.
D24a66n19a 70T62e41n90z52l38e47r
Ano. Člověk ví, že musí, protože to má správně, ale stejně...
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
D63a15n63a 50T55e95n44z34l29e75r
Jsem ráda, že se líbilo, Jitko. Mějte krásný den!
J37o62s25e22f 14B42á57r35t89a
Když jsem chodil na základní školu a byli jsme sestrou týden sami doma, rozhodli jsme se udělat meruňkovou marmeládu. Nevím co se stalo, ale dvěma školákům se podařila tak fantastická marmeláda, že už se to nikdy nepodařilo zopakovat, ani dospělým.
D41a58n88a 58T17e23n50z49l30e27r
Gratuluju! To se někdy stane, ovoce má spoustu pektinu, ona je to vždycky loterie. Zapamatovali jste si recept? Maminka musela být na vás pyšná.
Krásný den, Josefe, ať se vám vydaří.
H52o14r52s23t 55A64n98t89o44n 56H92a23s16l84b70a66u60e37r
Dano, Michalu Sedmíkovi se sbíhají sliny a nejen jemu
D98a61n41a 26T80e20n15z26l15e42r
Krásný den do Norimberku, Horste, ať se vám všem hezky daří.
M41i55c94h13a11l 33S64e84d48m69í56k
Jen se sbíhají sliny. Silné vývary z kostí někdy po vychladnutí zrosolovatí mechanizmem, který popisujete.
Termín xerogel jsem zatím neslyšel (nebo na to zapomněl), tak jsem trochu zapátral. Xerogel se získá klasickým sušením gelu, dojde ke zhroucení 3D struktury. Aerogel strukturu zachová a získá se superkritickým sušením (nad kritickým bodem kapaliny). A opět jsme u vesmírné problematiky - sonda Stardust použila k zachycení vesmírného prachu pevný a lehký aerogel.
http://z-moravec.net/novy-aerogel-dokaze-ziskat-az-6-kg-vody-denne/
.
Zprovozňování Webbova teleskopu spěje do finále, zbývá 5 ze 17 přístrojových módů, např. koronografie. Za dva týdny bude pompa kolem předvedení první plnohodnotné fotky.
https://jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html?units=metric
D51a22n78a 96T28e51n14z86l49e62r
Už jen dva týdny! Je to napínavé, když si představím ten jeden obrázek, co už ukázali - v kompilaci s obrázkem přechozího teleskopu. Je to tak neuvěřitelný skok dopředu...
Můžeme se těšit na obrovské množství nových novinek z vesmíru. Nikdy lidstvo neinvestovalo líp deset miliard dolarů. Díky za něj všem chytrým hochům, kteří tomu věnovali celé své úsilí, inteligenci a pracovní ale i volný čas.
Krásný den, Michale, mějte se moc hezky a ať těch 14 rychle uteče.
Š23t95ě31p65á20n 86B71i13c50e48r92a
Vás bych chtěl mít za učitelku chemie na základce. Měl bych tehdy k této zajímavé vědě určitě lepší vztah a lépe ji chápal. Teď se dělá marmeláda už s pomocí směsi cukru a pektinu 3+1 a žádný cukr se už nepřidává, tak se to tam musí vrznout najednou.
M12i10c97h20a14l 61S16e81d21m66í94k
Můžete si vybrat, zda pektin koupit ve směsi nebo zvlášť.
- Počet článků 968
- Celková karma 19,30
- Průměrná čtenost 1331x