Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Až teď jsem pochopila, proč babička trvala na tom, dávat při zavařování do ovoce cukr před pektinem, pak za pektinem a kyselinu citronovou až nakonec. Mimochodem, když nakládala houby, tak do octového nálevu jen část z nasbíraných, jen ty k přílohám na kyselo. Drtivou většinu čerstvých hub nakrájela, převařila v nasyceném slaném roztoku vody a až na konci vaření přidala krapítek kyseliny citronové, aby se nekazily. Pak už je jen uzavřela do skleniček a nechala vystydnout vzhůru nohama. Daly se použít skvěle všude, jen jsme věděli, že se zbytek pokrmu musí skoro nesolit. Děláme to tak u nás v rodině už generace. Ale až teď je mi jasnější to "kouzlo" tuhnutí na rosol.. Díky Dani a zdravím. R^:-)

0 0
možnosti
DT

R^Slané houby musí být skvělé. R^ A taky praktické. :-)

Krásný den, Dani, a moc díky za milá slova, mějte se moc hezky! R^:-)

0 0
možnosti
Foto

R^To bylo vždycky napínavé, jestli ztuhne.:-)

1 0
možnosti
DT

:-) Ano. Člověk ví, že musí, protože to má správně, ale stejně... :-)

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
JG

Zajímavé. Moc děkujiR^

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, Jitko. Mějte krásný den! :-)R^

0 0
možnosti
Foto

J37o62s25e22f 14B42á57r35t89a

27. 6. 2022 10:14

Když jsem chodil na základní školu a byli jsme sestrou týden sami doma, rozhodli jsme se udělat meruňkovou marmeládu. Nevím co se stalo, ale dvěma školákům se podařila tak fantastická marmeláda, že už se to nikdy nepodařilo zopakovat, ani dospělým.

0 0
možnosti
DT

Gratuluju! To se někdy stane, ovoce má spoustu pektinu, ona je to vždycky loterie. Zapamatovali jste si recept? Maminka musela být na vás pyšná. :-)R^

Krásný den, Josefe, ať se vám vydaří. :-)

0 0
možnosti
Foto

Dano, Michalu Sedmíkovi se sbíhají sliny a nejen jemuR^

0 0
možnosti
DT

Krásný den do Norimberku, Horste, ať se vám všem hezky daří. :-)R^

0 0
možnosti
MS

R^ Jen se sbíhají sliny. Silné vývary z kostí někdy po vychladnutí zrosolovatí mechanizmem, který popisujete.

Termín xerogel jsem zatím neslyšel (nebo na to zapomněl), tak jsem trochu zapátral. Xerogel se získá klasickým sušením gelu, dojde ke zhroucení 3D struktury. Aerogel strukturu zachová a získá se superkritickým sušením (nad kritickým bodem kapaliny). A opět jsme u vesmírné problematiky - sonda Stardust použila k zachycení vesmírného prachu pevný a lehký aerogel.

http://z-moravec.net/novy-aerogel-dokaze-ziskat-az-6-kg-vody-denne/

.

Zprovozňování Webbova teleskopu spěje do finále, zbývá 5 ze 17 přístrojových módů, např. koronografie. Za dva týdny bude pompa kolem předvedení první plnohodnotné fotky.

https://jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html?units=metric

1 0
možnosti
DT

R^ Už jen dva týdny! R^ Je to napínavé, když si představím ten jeden obrázek, co už ukázali - v kompilaci s obrázkem přechozího teleskopu. Je to tak neuvěřitelný skok dopředu...

Můžeme se těšit na obrovské množství nových novinek z vesmíru. Nikdy lidstvo neinvestovalo líp deset miliard dolarů. Díky za něj všem chytrým hochům, kteří tomu věnovali celé své úsilí, inteligenci a pracovní ale i volný čas. R^

Krásný den, Michale, mějte se moc hezky a ať těch 14 rychle uteče. :-)

1 0
možnosti
Foto

Vás bych chtěl mít za učitelku chemie na základce. Měl bych tehdy k této zajímavé vědě určitě lepší vztah a lépe ji chápal. Teď se dělá marmeláda už s pomocí směsi cukru a pektinu 3+1 a žádný cukr se už nepřidává, tak se to tam musí vrznout najednou.

0 0
možnosti
MS

Můžete si vybrat, zda pektin koupit ve směsi nebo zvlášť.

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,29
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.