Čtvrtek 18. srpna 2022, svátek má Helena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 18. srpna 2022 Helena
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

D50a39n58a 47Š39u36m36o58v52á 1275609304879

Až teď jsem pochopila, proč babička trvala na tom, dávat při zavařování do ovoce cukr před pektinem, pak za pektinem a kyselinu citronovou až nakonec. Mimochodem, když nakládala houby, tak do octového nálevu jen část z nasbíraných, jen ty k přílohám na kyselo. Drtivou většinu čerstvých hub nakrájela, převařila v nasyceném slaném roztoku vody a až na konci vaření přidala krapítek kyseliny citronové, aby se nekazily. Pak už je jen uzavřela do skleniček a nechala vystydnout vzhůru nohama. Daly se použít skvěle všude, jen jsme věděli, že se zbytek pokrmu musí skoro nesolit. Děláme to tak u nás v rodině už generace. Ale až teď je mi jasnější to "kouzlo" tuhnutí na rosol.. Díky Dani a zdravím. R^:-)

0/0
doporučit
28.6.2022 6:01
Foto

D68a88n15a 29T75e74n78z80l12e89r 5950472405123

R^Slané houby musí být skvělé. R^ A taky praktické. :-)

Krásný den, Dani, a moc díky za milá slova, mějte se moc hezky! R^:-)

0/0
doporučit
28.6.2022 16:42
Foto

D80a72n18a 92Š17u41m24o87v47á 1735269694199

A jedlé samozřejmě... ;-D;-D;-D;-D

0/0
doporučit
28.6.2022 16:59
Foto

D71a29n68a 59T81e68n77z67l91e22r 5700712495133

:-)R^;-D

0/0
doporučit
29.6.2022 1:37
Foto

K60l47á49r62a 10T97ů33m55o84v44á 2343534887738

R^To bylo vždycky napínavé, jestli ztuhne.:-)

+1/0
doporučit
27.6.2022 21:17
Foto

D80a51n41a 13T16e65n17z61l43e39r 5230772625443

:-) Ano. Člověk ví, že musí, protože to má správně, ale stejně... :-)

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky. R^

+1/0
doporučit
28.6.2022 16:41
Foto

J88i60t46k30a 67G37o62t50t96e21r25o70v84á 4251433339351

Zajímavé. Moc děkujiR^

0/0
doporučit
27.6.2022 14:39
Foto

D38a79n13a 86T49e79n67z65l82e95r 5980132195483

Jsem ráda, že se líbilo, Jitko. Mějte krásný den! :-)R^

0/0
doporučit
28.6.2022 16:40
Foto

J31o45s88e66f 33B96á13r85t60a 7210402538306

Když jsem chodil na základní školu a byli jsme sestrou týden sami doma, rozhodli jsme se udělat meruňkovou marmeládu. Nevím co se stalo, ale dvěma školákům se podařila tak fantastická marmeláda, že už se to nikdy nepodařilo zopakovat, ani dospělým.

0/0
doporučit
27.6.2022 10:14
Foto

D86a44n79a 90T28e19n14z84l96e58r 5560482805783

Gratuluju! To se někdy stane, ovoce má spoustu pektinu, ona je to vždycky loterie. Zapamatovali jste si recept? Maminka musela být na vás pyšná. :-)R^

Krásný den, Josefe, ať se vám vydaří. :-)

0/0
doporučit
28.6.2022 16:40
Foto

H64o83r41s63t 46A87n71t93o35n 95H58a19s36l31b52a28u90e56r 3958594806306

Dano, Michalu Sedmíkovi se sbíhají sliny a nejen jemuR^

0/0
doporučit
27.6.2022 9:38
Foto

D13a15n79a 92T14e62n34z85l41e28r 5520282475113

Krásný den do Norimberku, Horste, ať se vám všem hezky daří. :-)R^

0/0
doporučit
28.6.2022 16:36
Foto

M29i57c92h65a57l 92S19e83d41m18í82k 3829425776671

R^ Jen se sbíhají sliny. Silné vývary z kostí někdy po vychladnutí zrosolovatí mechanizmem, který popisujete.

Termín xerogel jsem zatím neslyšel (nebo na to zapomněl), tak jsem trochu zapátral. Xerogel se získá klasickým sušením gelu, dojde ke zhroucení 3D struktury. Aerogel strukturu zachová a získá se superkritickým sušením (nad kritickým bodem kapaliny). A opět jsme u vesmírné problematiky - sonda Stardust použila k zachycení vesmírného prachu pevný a lehký aerogel.

http://z-moravec.net/novy-aerogel-dokaze-ziskat-az-6-kg-vody-denne/

.

Zprovozňování Webbova teleskopu spěje do finále, zbývá 5 ze 17 přístrojových módů, např. koronografie. Za dva týdny bude pompa kolem předvedení první plnohodnotné fotky.

https://jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html?units=metric

+1/0
doporučit
27.6.2022 8:58
Foto

D10a51n30a 97T44e80n35z82l52e82r 5190682485633

R^ Už jen dva týdny! R^ Je to napínavé, když si představím ten jeden obrázek, co už ukázali - v kompilaci s obrázkem přechozího teleskopu. Je to tak neuvěřitelný skok dopředu...

Můžeme se těšit na obrovské množství nových novinek z vesmíru. Nikdy lidstvo neinvestovalo líp deset miliard dolarů. Díky za něj všem chytrým hochům, kteří tomu věnovali celé své úsilí, inteligenci a pracovní ale i volný čas. R^

Krásný den, Michale, mějte se moc hezky a ať těch 14 rychle uteče. :-)

+1/0
doporučit
28.6.2022 16:35
Foto

Š40t66ě17p82á50n 98B43i62c40e11r86a 6209282728716

Vás bych chtěl mít za učitelku chemie na základce. Měl bych tehdy k této zajímavé vědě určitě lepší vztah a lépe ji chápal. Teď se dělá marmeláda už s pomocí směsi cukru a pektinu 3+1 a žádný cukr se už nepřidává, tak se to tam musí vrznout najednou.

0/0
doporučit
27.6.2022 8:16
Foto

M20i31c30h55a28l 41S75e31d30m13í30k 3929735496811

Můžete si vybrat, zda pektin koupit ve směsi nebo zvlášť.

0/0
doporučit
27.6.2022 9:00
Foto

D48a33n70a 29T10e51n74z98l90e78r 5330462215293

Jste moc hodný, děkuju za milá slova, Štěpáne. :-)

Ano, ten profi cukr je výborný, tam je to prostě už homogenizované, takže se všechny přísady dostanou všude a je to optimální.

Když dávám surový pektin, tak se to musí dobře promíchat, aby se netvořily hrudky, protože ty se pak dají rozvařit, ale je to zbytečná práce.

Jsem za ten pektinový cukr průmyslu hodně vděčná. :-)

Mějte krásný den, Štěpáne, ať se daří. :-)R^

0/0
doporučit
28.6.2022 16:30

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz