Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte pravdu, elektrárna může vyrobit jen tolik, kolik mašiny dovedou. Ovšem cestou ke spotřebiteli se nachází řada jistých "úskalí", jejichž překonání něco stojí, ten si uloupne kousek, tamten taky ... Jde o to, že někdo z toho má nezasloužený zisk. Kterýžto také přispívá k celkové inflaci.

1 0
možnosti
MS

Tahle diskuze a diskuse pod nápadem Petra Fialy mě přesvědčuje o správnosti zpětného vykoupení. Jak například funguje podílové vlastnictví v obyčejném paneláku na schůzi SVJ? Dohodnou se podíloví vlastníci jestli zateplení, nebo nové kliky u dveří?

Podílové vlastnictví funguje v běžné akciovce s běžným zbožím. Akcionáři si třeba odhlasují 100% zdražení auta, limonády.... a zákazníka to trápit nebude, protože má možnost přejít k jinému prodejci. Ale zkuste například podílové vlastnictví u firmy v kritické infrastruktuře. Město prodá 20% vodáren soukromníkům, nebo 20% nemocnice. Ti dostanou nápad, že zahraniční klienti platí víc, než čeští. Bude větší zisk a větší výnos z dividend.

Takže v kritické infrastruktuře podílové vlastnictví nemůže nikdy fungovat. Buď 100% soukromník, nebo 100% stát a proč stát musí vlastnit minimálně jednu elektrárnu jsem už napsal.

0 0
možnosti
Foto

Energie je drahá, protože se obchoduje na burze. To je prostě fakt. Navíc, do té doby, dokud bude existovat jediný akcionář, nelze nijak zařídit, aby cena energie byla nižší než na burze (šlo by o hospodaření v rozporu s péčí dobrého hospodáře a poškození akcionářů).

V praxi to znamená, že se u nás z jádra vyrobí za babku energie, která projde burzou a my ji zpět nakoupíme dražší o zisky obchodníků s komoditami. Musíme, protože tak praví zákon.

Pokud by zdroje energie vlastnil stát, mohl by direktivně rozhodnout, že vyrobená energie na burzu nepůjde (jediné čím by se potom musel stát řídit, je stejná cena v rámci EU pro všechny) a prodávat ji prostě za cenu, kterou sám stanoví.

Dále si dovolím podotknout, že dostavba Dukovan či jakákoli výstavba elektráren je vždy financovaná i státem a tudíž jde v roli ČEZu o docela specifické podnikání. Riziko špatné investice v podstatě nese daňový poplatník, benefit zisku ČEZ.

3 1
možnosti
Foto

Žádný stát elektřinu, nekupuje. Nakupují ji obchodníci s licencí. Ti se snaží na burze získat elektrickou energii za co nejvýhodnější cenu. Na burzách se obchoduje se silovou elektřinou. Ta tvoří méně než polovinu koncové ceny pro spotřebitele. Zbytek je tvořen tzv. regulovanou částí, jejíž výše je stanovena Energetickým regulačním úřadem. Do regulované části spadá poplatek za distribuci, příspěvek na podporované zdroje, poplatek za jistič a další.K prodeji elektřiny na lipské burze neexistuje nějaká eurosmlouva. Zavedl je tam volný trh EU, protože je to pro státy výhodné a je to levnější..

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Nejděsivější na tom je to, jak snadno se vzdáváme svobodné ekonomiky. Všechno bychom raději zase nechali na státu, ať se postará. Ať inovuje, ať nás ochrání ... uplynula už celá generace od pádu komunsmu. Člověk by si pomyslel, že mladá generace bude chytřejší, poučenější, ale kdepak. Kdyby jim třeba někdo řekl, že se vrátí státní statky, aby všichni na vesnici měli práci a plat, tak budou pro.

0 0
možnosti
MS

Vážně? Takže i vy správně kapitalisticky uvažujete o zřízení burzy zdravotních služeb a teplé a studené vody? Člověk by si pomyslel, že vaše generace bude chytřejší a poučenější, ale kdepak. Tak se s panem Haluzou domluvte a běžte to v jiném státě zrealizovat a pak přijďte moudře referovat, jak jste pochodili. Vodu bude mít ten, kdo nabídne nejvyšší cenu na burze a zdravotní péči také. Přece byste všechno nenechali na státu, aby se staral. Takhle vypadá svobodná ekonomika? Já myslel, že ve svobodné ekonomice má zákazník na výběr. Čím přesně má nahradit elektřinu a plyn?

Tady se totiž nevede diskuze o běžném spotřebním zboží, které oželíte, nebo nahradíte jiným spotřebním zbožím, ale o naprostém základu běžně fungujícího státu.

2 0
možnosti
Foto

Vláda zruší pro firmy a domácnosti poplatek za obnovitelné zdroje. Opatření bude platit od října a po celý příští rok. Jde o částku 1500 Kč za rok. Netýká se to chat a chalup.

0 0
možnosti
ZZ

;-D;-D;-D

To nám pomůže, jak mrtvému zimník !!!

Co tak kdyby si stát ponechál jen těch 11 Kč z každého litru benzínu a nafty, jak jste nám tady tlačil do hlavy, místo těch 19 Kč - jak jsem vám spočítal já ?

To by byla větší pomoc, nemyslíte ?

;-)

1 0
možnosti
MB

Ruku na srdce, současný systém je nesmírně dopletený. Aby bylo ještě více zmatku? Dotace k tomu. Základem úspěchu považuji - Vlastnictví a řádného hospodáře k tomu. Model, on má starosti, koná a odvádí daně. Z toho plyne, co má vlastnit stát? Zřejmě klíčové odvětví, energo a vodu. Pivovar ... ?

ČEZ je super. Čím dražší energie, více dividend. Stát je pak rozdá do levného tarifu. Kdyby levně, dividendy nebudou, kde bude zdroj? Teplo s povolenkami. Stát je teplárnám zaplatí - ÚT bude levnější! Jak to pomůže ovzduší netuším. Budvar vydělá 350 mil. Kč, do rozpočtu ČR nepřiteče nic. Jistě, investuje do sebe, zase tečou zákonné odvody. Je to dobré? K čemu. Podobně lesy ap. Pošta je i v roli sociálních služeb, okraje mimo města. Pokračovat v tom, kde na to brát? Podobně je to s benzinem. Zastropovat ceny = uhradit ztrátu majiteli. Kdyby byl majitelem stát, zase má ztráty on. Z čeho bude hradit veřejné služby?

Opravdu, vidím bludný kruh. Pořád je to dokola - Dobro je nedělitelné. Způsobené jednomu, je zlem toho druhého. Tak to tedy zregulujme - Už se v tom nikdo nevyzná. Řešení není, pravda dá se o tom plamenně mluvit - Děje se. Nějaká regulace regulace to jistotně vyřeší ... :-)

4 0
možnosti
ZZ

Madaři si 60 % vyrobené energie nechávají pro svoje distributory a jen 40 % obchodují přes burzu.

U plynu neobchodují přes burzu vůbec a veškeré dodávky mají napřímo s Ruskem.

Je to prý výrazně levnější a efektivnější varianta, než všechno to, o co se pokouší Fialova vláda.

:-/

1 2
možnosti
Foto

Petr Fiala správně usoudil, že premiérem nebude navěky, a proto si už nyní musí na dobu popremiérskou zajistit nějaký dobrý kšeft. A proto má v úmyslu sám sebe jmenovat panem "generálním topičem elektrárenským". ;-O

1 6
možnosti
ZZ

;-D

U Topolánka to vyšlo.

1 0
možnosti
Foto

Stát má v ČEZ majoritní podíl a minoritní podíl mají drobní akcionáři. Stát chce snížit cenu elektřiny v elektrárnách, ale v tom mu bráni minoritní akcionáři. Těm jde o dividendy. Stát plynuje rozdělit ČEZ na výrobní část a nevýrobní část s tím, že stát se ponechá výrobní část.

0 0
možnosti
Foto

A budou minoritní vlastníci souhlasit s takovým rozdělením? To, co dělá vysokou cenu jsou třeba emisní povolenky, které nevymyslely elektrárny. Další náklady tvoří suroviny a těch je málo. Socialistické vládě stačí zastropovat cenu na vládní úrovni, k tomu ČEZ nepotřebuje.

0 0
možnosti
MS

Jako uvažovat ve stylu "vyšroubujeme ceny" a pak "to dostaneme zpátky na daních" může fakt jen naprostý pseudoekonomický ignorant.

Heleďte akciovky jsou i z vodáren. Co přeprodat pár akcií soukromníkům a pak se nechat vorat, že chtějí vyšroubovat ceny vody a chtějí na to zřídit burzu? Půjdete do toho? Na daních to stát zase zinkasuje zpátky.

Akciovky se stávají i z nemocnic. Takže by se dala udělat i burza na zdravotní služby a na daních to stát vybere. Půjdete do toho? Jak například politici zaručí, že po nich přijde jiná politická garnitura, která akcie vodárny a nemocnice nepřeprodá soukromému vlastníkovi?

Kritickou infrastrukturu, kde pro koncového uživatele neexistuje alternativa, nemá vlastnit žádná akciovka. Kritická infrastruktura je základ fungujícího státu a na ten má být státní monopol a konkurence k němu maximálně soukromá elektrárna, která chce využít regulované přenosové sítě, soukromá vodárna, která chce využít regulované přenosové sítě, nebo soukromá nemocnice. Když kritickou infrastrukturu odstřelíte vyšroubovanou cenou, tak si dividendu můžete akorát tak vystavit ve vytríně.

0 1
možnosti
MS

Příliš úzký pohled. Elektřina zdražuje již dlouho, a to především kvůli trhu pokřivenému dotacemi a emisními povolenkami ve spojení s obchodováním na burze v Lipsku. Cenu šponují bohaté státy s nedostatkem elektřiny pro základní zatížení, především rudozelené Německo. Válka na Ukrajině situaci výrazně zhoršila.

Minoritním akcionářům ČEZu tento stav vyhovuje díky vysokým ziskům. Proto se stát snaží akci vykoupit, aby mohl stanovit ceny přiměřené českému trhu.

Mimochodem jedním z podrazů, který si Německo v EU prosadilo, jsou nezpoplatněné přeshraniční toky elektřiny. Sami nemají dostatečnou kapacitu vedení z větrníků na severu na jih země a za hubičku využívají naši a polskou přenosovou soustavu a ohrožují je přetížením. Za těžké peníze jsme my a Poláci vybudovali omezovače přeshraničního toku, abychom se chránili před blackoutem.

1 0
možnosti
AM

A64d58a79m 88M40a84l92ý

24. 6. 2022 7:46

Vládě nejde o to vyrobit víc elektřiny. Vláda se snaží zlevnit elektřinu, získat kontrolu nad cenou elektřiny. Tuto kontrolu bude mít ve chvíli, kdy bude stát vlastnit elektrárny.

Ano je pravda, že to bude na úkor státu, tedy na úkor občanů státu.

Dotace jedněm jsou vždy na úkor druhých.

Bohužel je nyní taková doba.

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik