Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ono není třeba chodit tak daleko. Já si nedokážu představit, kam se dostane lidstvo za m i l i a r d u let (tedy ještě hodně dlouho před přirozeným zánikem Země), když za posledních pár tisíc let udělalo takový pokrok.:-)

0 0
možnosti

Jedno použití teoretického konceptu nekonečna v matematice je limita funkce pro nekonečný vstup. Analogií této limity pro počasí je tepelná smrt vesmíru podle současných modelů. Tento stav lze nějak definovat a platí pro potenciálně nekonečný čas. Jisti si tím být nemůžeme a pozitivně to zjistit už vůbec ne.

0 0
možnosti

Snad lze ještě zmínit termín praktické nekonečno, což v případě limity dá konečnou hodnotu funkce s chybou menší než dohodnutá mez a dál se pro nás prakticky nemění. To lze aplikovat na tepelnou smrt Vesmíru - čas, ve kterém se dosáhne základní energetický stav a dál se prakticky nemění. Pokud ovšem platí naše fyzikální modely.

0 0
možnosti
Foto

Vopěnka je jeden ze zdrojů mé nedávno obhájené PhD disertace s názvem Filosofie nekonečna. A cituju v ní hodně jeho zdrojů, mimo jiné i tento článek. :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS